959
15:29
15.06.2022

Öğretmenlerden oluşan halk oyunları topluluğu, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde halay, horon, zeybek ve balkan dans gösterileriyle izleyicilere coşku dolu anlar yaşattı.

Öğrencilerin ritmik yaşam becerileri kazanması, beden ve ruh sağlığının gelişimine katkı sağlanması amacıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yürütülen "Bir Ses İki Hareket" projesi kapanış programında, konservatuvarların müzik bölümünden mezun olmuş, ortaokul ve lise kademesinde görev yapan 50 öğretmen tarafından oluşturulan profesyonel halk oyunları ekibi gösterisiyle büyük beğeni topladı.

Vali Yardımcımız Sayın Niyazi Erten, İstanbul Üniversitesi Rektörü Sayın Mahmut Ak, Millî Eğitim Bakan Danışmanımız Sayın Aylin Şengün Taşçı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı'nın katıldığı programda Anadolu'nun dört bir yanından derlenen halk oyunları figürlerini, evrensel dans figürleriyle harmanlayan ekip 'Öğretmenin Doğuşu' isimli gösteride bir öğretmenin doğumundan, mesleğine uzanan yolculuğunu sahnede betimledi.

Bir bebeğin anne karnındaki hareketleriyle başlayan ilk perde, ileride öğretmen olarak hayatına devam edecek bir insanın büyüme süreci ve öğretmen olmadan önceki Üniversite yıllarının tasviriyle devam etti. İzleyici gösterinin kalanında ise, öğretmenin sınıfta öğrencilere rehberlik edişini, öğretmenlik sevgisiyle yurdun dört bir yanına gidişini izledi.

"Değerler eğitiminin en iyi örneklerin biri; halk oyunları"

Programda konuşan İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, "Bugün hepimizin ortak duygusu büyük bir gururu yaşıyoruz. Meslektaşlarımızın her birisiyle ayrı ayrı gurur duyuyorum. Eğitim ve öğretim alanında öğrencilerimizin akademik başarısını en yüksek seviyeye taşımakta görev alan öğretmenlerimizin değerler eğitiminin en iyi örneklerinden biri olan halk oyunlarımızın yaygınlaştırılıp gelecek nesillere aktarılmasında da büyük rol oynayacağı düşünüyoruz. Çocuklarımızı sadece akademik becerilerle donatmayız. Onları bir yandan kültürümüzle, değerlerimizle, sanatla, sporla bir yandan ilimle irfanla hikmetle yetiştiririz ama en önemlisi sevgimizle, şefkatimizle, merhametimizle yetiştiririz. Bu amaçla yola çıkarak İstanbul İl Millî Eğitim müdürlüğümüz adına konservatuarlar halk oyunları bölümü mezunu Bakanlığımızda müzik ve halk oyunları öğretmenliği kadrosunda bulunan 50 öğretmenimiz ile halk oyunları topluluğu oluşturduk. Bugün 50 öğretmenimiz bizimle beraberdi. Hepsine emekleri için çok teşekkür ediyorum. Bu işe inanan, emek veren herkese, destekleyen bütün yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bir Ses İki Hareket

Öğrencilere yönelik hazırlanan Bir Ses İki Hareket Projesi; müzik, halk oyunları ve spor alanında kapsamlı çalışmalar içeriyor. Bu proje ile çocukların ve gençlerin müziğin ritmini yakalayarak sanatsal gelişimi, kültürel/geleneksel değerlerimizin halk oyunları aracılığıyla aktarımı ve spor kültürünün yaygınlaşması sağlanarak aktif ve sağlıklı yaşam alışkanlığı kazanımı hedefliyor.

İlk olarak 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında başlayan Bir Ses İki Hareket Projesi okullarda müzikal çalışmalarında sportif faaliyetlerde ve halk oyunlarında artış sağladı. Projenin başladığı yıl okul öncesinden liseye kadar her kademede 14 bin kız, 9 bin erkek olmak üzere toplamda 23 bin öğrenci halk oyunları çalışmalarına başladı. İstanbul'un 39 ilçesinden 865 öğretmenin katıldığı 'ilçe öğretmenler halk oyunları ekipleri' kuruldu.

Salgın sebebiyle ara verilen eğitim döneminde öğrenciler ve öğretmenler ekran başında uzaktan eğitimle halk oyunları provalarına devam etti. Yine Kovid-19 salgını döneminde bin 122 öğrencinin evlerinde çektikleri videolarla katıldığı solo halk oyunları yarışması yapıldı. Salgının ardından, 2021- 2022 Eğitim Öğretim yılında 15 bin 169 kız 10 bin 578 erkek, toplamda 25 bin 747 öğrenci tekrar yüz yüze gerçekleştirilen halk oyunları çalışmalarına katıldı.

 

            

15-06-202215-06-202215-06-202215-06-202215-06-202215-06-2022

             

 

 

 

Yayın Tarihi: 15.06.2022