İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Bir Dönem Komedisi: Hay Aksi

Öğretmeniyle Güzel İstanbul Projesi kapsamında "Hay Aksi"  adlı tiyatro oyunu Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde sahnelendi.
Bir Dönem Komedisi: Hay Aksi

Tiyatro; yazar, oyuncu ve seyircinin temel etkileşiminde birçok unsurun bir araya gelmesi ile anlam kazanan bir sanattır. Seyirci, bu üçlü etkileşim içinde odak noktası olması sebebiyle önem kazanmaktadır.  Öğretmeniyle Güzel İstanbul Projesi kapsamında öğretmenlerimize yönelik sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerimizi sürdürüyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi iş birliğiyle oynanan “Hay Aksi” isimli tiyatro oyunu Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde farklı ilçelerimizden öğretmenlerimiz ile birlikte izlendi. Komedi türündeki oyuna öğretmenlerimiz büyük ilgi gösterdi. Oyun sık sık gülünç olan her şeyin genel adı olarak komedinin şaka, ironi, mizah vs. gibi çeşitli farklı, daha özgül tarzlarını kapsayan bir etiket şeklinde kullanılmasının yanlışlığını ortaya koyuyor. Zira İyi bir komedi her zaman nadir bulunan bir şey olmuştur.

Hay Aksi’nin Konusu

Tiyatro, Tanzimat döneminde kültür hayatımızda dönüşüme uğramaya başladı. Türk tiyatrosunun geleneksel tiyatrodan Batı tarzı tiyatroya geçiş döneminde seyirci profili de farklılaştı.  Batı tarzı tiyatro ile ilk tanışmanın yaşandığı Tanzimat döneminde seyircinin gelenekle beslenen bir tiyatro fikri vardır. Orta oyunu ve Karagöz gibi halk tiyatrosu geleneğinden gelen türlerin yarattığı bu seyirci tipi Batı tiyatrosu ile tanıştıktan sonra değişime uğrayacaktır.  İzlenen “Hay Aksi” de bir dönem komedisidir. Sümbül Tanzimat döneminde yaşayan evlilik çağına gelmiş genç ve güzel bir kızdır. Katı kalpli babası onu istemediği biriyle evlendirmek üzeredir fakat o Sefer Bey’e gönül vermiş hatta babası da buna önce razı olmuş ama sonradan bu fikrinden caymıştır. Sümbül’ün dayısı Efdal Bey ise son derece şüpheci, kuşkucu, kıskanç ve işkilli biridir. Sözlüsü Kamer Hanım da eli maşalı genç bir kadındır. Günün birinde Sümbül evde Sefer Bey’in resmini düşürür, resim bir şekilde Kamer’in eline geçer ve Efdal de bunu tesadüfen görür. Ardından doğan yanlış anlaşılmalar silsilesi tüm aileyi karıştırır. Olan bitenden habersiz Sefer Bey Sümbül’ü başka birine vereceklerini öğrenince apar topar obur uşağı Behram ile birlikte Sümbül Hanımların konağına gelir. Artık işler iyice karışacaktır… Evin telaşlı annesi Dürdane Hanım, olur olmaz tezcanlılığı ile olaylara tuz biber ekecektir.

Oyuncular | Ozan Ceylan, İnci Dolgun, Fatih Boyalı, Dilara Aras, Benan Akın, Koray Kuru, Sonnur Şahin, Emre Akarsu, Barış Çağlar, Yunus Temiz, Aydan Çakır, Ecem Yılmaz, İbrahim Öner, Nilgün Mutlu

Yapımcı | TİYSAV Adına Raif İnan - Mustafa Odabaşı - Fatih Kılıç

Yapım Direktörlüğü ve Sanat Yönetmenliği | Mustafa Odabaşı - Fatih Kılıç

Yazan | Betül Odabaşı Törk

Yöneten | Zuhal Öztürk

31-12-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.