İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Bilimler Tarihinde Zoru Başarmak

Bilimler tarihinin en önemli isimlerinden Fuat Sezgin’in İzinde Projemizle ilgili farkındalık etkinliklerimiz başladı.
Bilimler Tarihinde Zoru Başarmak

TÜYAP 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından “Fuat Sezgin’in İzinde”  başlıklı etkinlik düzenlendi.  Kalamış Salonundaki etkinlik,  aynı adlı projemiz kapsamında gerçekleştirildi. Fuat Sezgin’in İzinde Projemiz,  bir program dâhilinde ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimdeki öğrencilerimize Prof. Dr. Fuat Sezgin (1924-2018) örnekliğinde İslâm bilim, teknoloji ve kültür mirasının tanıtılması, onların bilimsel çalışmalara ilgi duymalarını sağlamayı amaçlıyor.

TÜYAP İstanbul Fuar Merkezi’nin Kalamış Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Medipol Üniversitesi’nden Uğur Polat, geçtiğimiz aylarda vefat eden bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin’i birçok yönüyle anlattı.

Hakikatle Karşılaşmayı Göze Alan Bir Dâhi

Son döneminde Prof. Dr. Fuat Sezgin’e müze ve kütüphane çalışmalarında gönüllü olarak yardımcılık yapan Uğur Polat, Sezgin’in kendisini dinleyenlerden özellikle hakikatle karşılaşmayı göze alacak cesarete sahip olmalarını beklediğini söyledi.

Günümüzde dâhi olarak anılan birçok ismin, kendi dönemine bakıldığında hikâyesi trajiktir. Prof. Dr. Fuat Sezgin, belki de bu isimler arasında yaşamı, içinde bulunduğu gerçekliğe karşı başkaldırısıyla en ilginç kişilerden biri. Uğur Polat, dönemin toplumsal gerçekliğine ışık tuttuğu, bir yandan bilinen Sezgin portresinin ötesine uzanan hikâyenin detaylarını aktardı.   Sezgin’in insana özgü durumunu ve arayışlarını anlaşılır kılmak için bilim tarihçiliği serüvenini başta hocası Hellmut Ritter’i merkeze alarak anlatmaya çalıştı.

Polat,  Sezgin’in İslâm bilimler tarihi alanında yapmış olduğu çalışmaların ve bu ne derece zor olduğunu mitoloji, realite ve dâhi kavramlarını merkeze alarak sunduktan sonra, “Muhterem Hocam merhum Prof. Dr. Sezgin’in ne birilerinin ‘mitolojik’ kahramanı olmaya ihtiyacı vardı ne de ‘realite’ den konu açan kişilerin gerçekliğine ihtiyacı vardı. O, bir milletin, gelecekte rüya gibi bir geçmişi yeniden yaşayacağına inanmış ve bu uğurda hayatını feda etmiş bir âlimdi. Mitolojik bir kahraman olmayacak kadar realist ve bir realist olamayacak kadar rüyaya inanan bir dâhiydi.” ifadelerini kullandı.

Bilimler Tarihi ve Fuat Sezgin

Sezgin’in bilimler tarihi ile ilgili çalışmalarının değerinin fark edilmediği değerlendirmesinde bulunan Polat, şunları kaydetti:  “Fuat Sezgin ile alakalı şimdiye kadar, onun şahsını anlatan, çalışmalarını kapsamlı şekilde ele alan, bilimler tarihine bakış açısını yansıtan iyi bir eser yazılamamıştır. İnsanlar için ‘Fuat Sezgin’ ismi ne ifade ediyor? İnsanlar, Fuat Sezgin isminin ve ona ait çalışmaların ne gaye ile ve nasıl oluşturulduğu hakkında uzun yıllardır büyük bir boşluğa düşmüş gibiler. Ben en çok da bu mesele ilgili şaşırmış bulunmaktayım. En çok üzüldüğüm hadise ise, hayatının hemen hemen her saniyesinde planlı programlı olan, saçından tırnağına; nezaket, sabır, azim, gayret, tefekküre gark olmuş bir büyük bilim tarihçisi hakkında neden derli toplu, sistematik, çözümleyici ve ufuk açıcı çalışmalar yapılmadı? Bunun yerine, plansız, programsız en kötüsü de rahmetli hocam Fuat Sezgin’in bilimler tarihi ile ilgili temel prensipleri ile uyuşmayan çalışmalar ortaya çıktı?

Genel olarak bilimler tarihi ile ilgili,  özel olarak da İslâm Bilimler Tarihi ile ilgili Türkiye’de yazılan temel metinler incelendiğinde daha kolay anlaşılacaktır ki, Fuat Sezgin’in eserleri (maalesef) gereken ilgi ve alakayı görmek bir yana, kendisine ve eserlerine adeta bir kota konulmuş durumdadır.”

Kültürel Mirasa Sahip Çıkmak

Fuat Sezgin’in bilimler tarihi alanına çok sayıda eser kazandırmasına karşın kendisi hakkındaki bilgilerin yüzeysek olduğunu ifade eden Polat, bilim tarihi çalışmalarının hâlâ onu göz ardı ederek kaleme alındığını vurguladı.  Polat, Türkiye’de Fuat Sezgin’le ilgili bilgilerin son derece yüzeysel olduğunu dile getirerek, “Zira sağlığında ya da vefatından sonra Türkiye’de, söz ne zaman rahmetli hocam Fuat Sezgin’e gelse, mutlaka ya bir ‘mitolojik’ kahraman yaratma çabası peyda olmuş ya da nesnellikten dem vuran bir ‘realite’ düşkünlüğü fikri ansızın uç vermiştir. Merhumu az çok tanıyan herkes şu gerçeği teslim edecektir ki, hoca hiçbir zaman kendisine ilgi gösterilmesinden hoşlanmazdı. Tek gayesi ve tek derdi, Müslümanların bilinçlenmesi ve bir an önce tarihlerine sahip çıkıp geleceği yeniden inşa etmeleriydi.” dedi

Yaklaşık bir buçuk saat süren konuşma sonunda Polat, dinleyicilerin sorularını cevapladı.

14-11-201814-11-201814-11-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.