Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında yürütülmeye başlanan Bütünleştirici Eğitim Geliştirilmesi Projesi (BEGEP) kapsamında Aile ve Çocuk Eğitimi seminerleri 12 ve 13 Ocak tarihlerinde İstanbul'da bulunan özel eğitim öğrencilerinin velilerinin katılımıyla gerçekleşti. Avrupa ve Anadolu yakasında gerçekleştirilen eğitime her iki yakadan velililer katılım gösterdi.
Projenin amacı öğrencilerin topluma entegrasyonunu sağlamak
Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi (BEGEP); Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından 2014-2020 Dönemi Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) ile fonlanan ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün operasyon faydalanıcısı olduğu bir teknik yardım projesidir. Ülkemizdeki kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarının kalitesini arttırarak tüm öğrencilerin topluma entegrasyonunu sağlamak projenin ana hedefi olmakla birlikte, projenin amacı kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarında rol alan öğretmenlerin, okul yöneticilerinin ve diğer aktörlerin gelişimlerini destekleme yoluyla; yenilikçi, sürdürülebilir ve bütünleştirici bir eğitim sistemine katkı sağlamaktır. Proje, örgün eğitim kurumlarının her tür ve kademesinde, Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BI?LSEM) ve Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) görev yapan personel, öğretmen, idareciler, konuyla ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları ve ailelerden oluşmaktadır. Ankara, Adana, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Samsun ve Trabzon olmak üzere on iki pilot ilde proje farklı basamaklarda yürütülmektedir.
5 bin öğretmene eğitim verilecek
Programda açılış konuşmasını yapan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma ? Geliştirme ve Projeler Daire Başkanlığı Eğitim Uzmanı ve aynı zamanda BEGEP projesi direktörü Sayın Deniz Güler, katılımcılara proje hakkında detaylı bilgi verdi. Proje kapsamında veliler ile buluşulduğunu söyleyen Güler, proje uygulama sürecinde toplamda beş bin öğretmene de eğitim verileceğini kaydetti. Öğretmenler için planlanan bu eğitimlerin; okulda ve sınıfta hangi etkinliklerin yapılacağı, aileler ile iletişim, sınıf yönetimi, teknoloji kullanımı gibi başlıklar başta olmak üzere birçok konuda eğitim gerçekleştirileceğini söyledi.
Programa katılım sağlayan İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şube Müdürü Sayın Gülşen Özer, asıl katılım sağlama amacının veliler ile bir arada olarak İl Millî Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şubesi olarak yapılan çalışmaların aktarılmasını hedeflediğini belirtti. Üç milyona yakın bir öğrenci nüfusuna sahip olan İstanbul'un yüz yirmi bine yakın özel eğitim öğrencisinin bulunduğunu belirten Özer, "Amacımız her öğrencimize ve velimize dokunabilmek"dedi.
Down Sendromlu bir çocuğu bulunan Avukat ve Jeolog Ali Ulusoy, kürsüden katılımcılara duygusal bir konuşma gerçekleştirdi. Çocuklarının down sendromu olduğunu altıncı aylarında öğrenen aile, otuz beş yıllık süreçte her türlü soruna rağmen bugüne başarı ile nasıl geldiklerini anlattı. İŞKUR ile birlikte kendi işini kurmayı başarmış olan Ozan Ulusoy'un örnek alınması gereken bir çocuk olduğunu belirten baba Ali Ulusoy velilere yalnız yürümediklerini ifade etti.
Erken çocuklukta birlikte eğitim
Eğitim Avukat Dr. Jülide Işıl Bağatur'un Bütünleştirici Eğitimde Aile ve Çocuk Hakları konusu ile başladı. Temple Grandin'in "Dünya'da her türlü akla ihtiyaç vardır." sözüyle konuşmasına başlayan Bağatur, erken yaşlarda çocukların uyum sorunu olmadığını ve bütünleştirme eğitimi kapsamındaki çocukları çok daha rahat sınıf ortamına uyum sağlayabildiklerini ve bundan hareketle erken çocuklukta birlikte eğitim almaları gerektiğini vurguladı. Akademisyen Bağatur katılımcı velileri ÇÖZGER raporu, tanılama, uyum ve izleme süreçleri hakkında detaylı bilgilendirdi ve bu kapsamda yasal mevzuatı anlatarak haklarını kullanmalarını talep etti.
Program "Nasıl Başardım?", "Özel Eğitime İhtiyacı Olan Ailelere Yönelik Tutumlar, Ailelerin Endişelerinin Belirlenmesi ve Tecrübelerinin Paylaşımı, Bütünleştirici Eğitimde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü başlıklarında devam etti. Soru cevap bölümü ile sonlanan proje eğitiminin 21-22 Haziran 2022 tarihinde "Eğitimde Bütünleştirme Zirvesi" ile sonlanacağı ifade edildi.