Bakanımız Özer, ziyarette Olgunlaşma Enstitüsü Moda Akademisi'nin faaliyetleri hakkında yetkililerden bilgi aldı, öğretmen ve usta öğreticilerle sohbet etti.
Ziyarette Bakanımız Özer'e eşi Nebahat Özer, Bakan Yardımcımız Sadri Şensoy, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürümüz Hüseyin Burak Fettahoğlu, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Nazan Şener ile İstanbul Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı da eşlik etti.
Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Bakanımız Özer, olgunlaşma enstitülerinin Türkiye'de geleneğin günümüze taşınmasında yıllardan beri çok önemli katkılar sağladığına dikkati çekerek "Özellikle dokuma alanında günlük yaşam malzemelerinin üretiminde olgunlaşma enstitülerimiz her zaman rehberlik vazifesi görmüş ve bu nedenle cumhuriyetin kuruluş günlerinden itibaren yerli terzilerimizi, modacılarımızı, tasarımcılarımızı yetiştirme bağlamında da çok önemli katkıları olmuştur. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı olarak son yıllarda özellikle sadece geleneksel üretimi değil, aynı zamanda o üretimi yeni ile birleştirerek tekrar kullanıma sokulması, günlük yaşamın içindeki o geleneksel motifleri taşımayla ilgili yeni çalışmalara ev sahipliği yapıyor." dedi.
Bu süreçte Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın çok büyük destekleri olduğuna işaret eden Özer, Emine Erdoğan'ın olgunlaşma enstitülerinin modernizasyonu, gelenek ve geçmişle geleceği birleştirme fonksiyonunu sağlamada çok önemli destekleri olduğunu belirterek kendisine teşekkür etti.
Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Moda Akademisi'nin Milli Eğitim Bakanlığının ilk moda akademisi olduğuna dikkati çeken Bakan Özer, şunları söyledi:
"Arkadaşlarımız kısa sürede çok önemli bir yapıyı koruyarak çok önemli bir açılıma imza attılar. Buradaki amacımız, Türkiye'nin uluslararası arenada faaliyet gösterecek modacılarını burada yetiştirebilmek. Yani buradaki nihai amacımız sadece yerel bir moda akademisi olarak fonksiyon icra eden bir eğitim birimi değil, aynı zamanda moda ajanslarıyla, bu alanda çalışan tüm birimlerle entegrasyonu, bağlantıları çok güçlü uluslararası bir moda akademisini hayata geçirmek. Gerçekten bunu yapabilecek kapasitesi de var. Buradaki çalışanlarımız, sürece katkı veren herkes bu anlamda da çok ciddi bir konsantrasyon sağlamışlar. Bu sürece emek veren, buranın bu hâle gelmesine büyük emek veren kıymetli İstanbul Milli Eğitim Müdürümüze ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Tabii, eşime de teşekkür ediyorum, onun da çok katkısı oldu bu süreçte. Burada çalışan, emek veren tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Akademimizin Türkiye'nin modayla ilgili çok önemli bir açılım yapmasına katkı verecek bir merkez olacağına inancım tam. Bu yönde de Bakanlık olarak her türlü desteği sağlayacağız."
İlk moda okulu
Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nazan Suna Alpural ise moda akademisinin, modayı uluslararası boyutta ele alabilen genç, inovatif, sektörü yakından takip eden, uluslararası boyuta taşıyabilecek ünlü modacılar geliştirmek için devlet eliyle kurulan ilk moda akademisi olduğunu belirtti.
Alpural, şunları söyledi: "Bu akademi, Türkiye'de ve dünyada örnekleri incelendiğinde Millî Eğitim Bakanlığının önderliğinde genç yetenekleri keşfedebilecek ilk moda okuludur diyebilirim. Keşfedilmeyi bekleyen, yaratıcı, dünyada öncü moda okullarına gidemeyen, maddi gücü olmayan kişilere işte biz devlet eliyle bugün burada eğitimler vereceğiz. Tamamen ücretsiz olacak. Moda tasarım alanının öncülerini yetiştirebilecek, uluslararası boyutta ele alabilen en iyi moda akademisiyiz, diyebilirim."
1894 yılında inşa edilen ve restorasyonu 2020 yılında tamamlanarak kuruma verilen tarihî binada bilgisayarlı kalıp sınıfları, dikiş uygulama sınıfları, döner sermaye üretim atölyesi, tanıtım ve pazarlama ofisi, hibe müzesi, butik çikolata imalat atölyesi bulunuyor.