BAKANIMIZ ÖZER DEPREM BÖLGESİNDEKİ HAYVANLAR İÇİN GIDA ATIKLARINDAN KEDİ VE KÖPEK MAMASI ÜRETİLEN EYÜP SULTAN MTAL'İ ZİYARET ETTİ
194
10:09
10.04.2023

Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kedi ve köpek maması üretim tesisi, kimya teknolojisi alanları ve yiyecek içecek alanı atölyesini ziyaret etti.

Ziyarete Bakanımız Özer'in eşi Nebahat Özer, Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, Bakan Yardımcımız Sadri Şensoy, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Nazan Şener ve İstanbul Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı da katıldı.

Bakanımız Özer'e gıda atıklarını geri dönüştürerek kedi ve köpekler için mama yaptıklarını anlatan öğrenciler, bu mamaları sahipsiz kalan ve sokakta yaşayan canlar için deprem bölgesine gönderdiklerini dile getirdi.

 Özer, kimya teknolojisi alanında ise dezenfektan ve kolonya üretimini yerinde inceledi. Kovid-19 salgını döneminde de ihtiyaç duyulan ürünleri vatandaşlara ulaştıran Eyüp Sultan MTAL öğrencileri bu süreçte de deprem bölgesine yollamak üzere üretim gerçekleştirdi.

 Özer'in bir sonraki durağı olan gıda üretim atölyesinde ise öğrenciler, ramazan ayı dolayısıyla yaptıkları pideleri mahalledeki ihtiyaç sahiplerine dağıttıklarını belirtti.

 Okul yöneticileri yıllık cirolarının 6,5 milyon lira olduğunu belirterek bu ay, üretimlerden öğrencilere 5 bin 750 lira pay verildiğini kaydetti.

 Tüm emekleri için öğrenci ve öğretmenlere teşekkür eden Bakan Özer, öğrencilerin müzik odası talebini de yanıtsız bırakmayarak ilgililere gerekli olan 1 milyon liralık ödeneğin gönderilmesi talimatını verdi.

 Özer atölyelerin ardından öğretmenler odasını da ziyaret etti. Ülkenin zor zamanlarında her türlü ihtiyacın giderilmesinde öğretmenlerin birlik beraberlik için ellerinden geleni yaptığını kaydeden Özer, " Öğretmenlerimiz ilk günden beri sahadalar, geri dönmek istemiyorlar. Bizim medeniyetinizde cennetin yolu başkasına hizmetten, yardımdan geçiyor. Hepinizle gurur duruyorum. Bizler sizin koşullarınızı daha da iyileştirmek için çalışıyoruz. Mama konusunu 81 ile yayınlaştıracağız. Hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum." dedi.

 "Bu ayın sonuna kadar 81 ilde meslek liselerimizin içinde hayvan maması üretim tesisleri kuracağız"

Ziyarete ilişkin açıklamasında meslek liselerinin öğrencilerin yaparak öğrendiği okullar olduğunu belirten Özer, Bakanlığın verdiği desteklerle son yıllarda hem buradaki üretim kapasitesinin hem de fikrî mülkiyet kapsamında alınan tescil sayısının arttığını kaydetti. Bakanlığın aynı zamanda öğrencilere verilen ücretsiz yemek kapasitesini de artırdığının altını çizen Bakan Özer, depremin ardından 71 ilde 20 Şubat'ta okulların açılmasıyla okul öncesindeki tüm öğrencilere ücretsiz yemek uygulamasının başladığını söyledi. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Okul öncesi eğitim alan tüm öğrencilerimize ücretsiz yemek vermeye başladık ve böylece ücretsiz yemek kapasitesini 1,8 milyondan 5 milyona çıkardık.  Mümkün olduğu kadar tüm öğrencilerimize ücretsiz yemek imkânını sunmak en büyük arzumuz ve bu yolda da adım adım ilerliyoruz."

 Bu yemek üretiminin meslek liseleri, öğretmenevleri, uygulama otellerinde gerçekleştirildiğini belirten Özer, yemek atıklarını değerlendirmek için bir çalışma yapıldığını ve ilk olarak Konya'da bir meslek lisesinde gıda atıklarından hayvanlar için mama yapılması için makine üretildiğini ifade etti. Üretilen o makinenin ziyarette bulunduğu Sancaktepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte İstanbul'da bir başka meslek lisesine daha kurularak mama üretimi yapıldığını kaydeden Özer, şunları söyledi:

 "Buradaki amacımız 81 ilde hayvan maması üreten bu üretim hattının tüm okullarımıza kurulması ve öğrencilerimizi sadece insana saygılı değil; aynı zamanda çevresindeki hayvanlara da saygılı, onların ihtiyaçlarını karşılamaya duyarlı gençleri yetiştirmeyle ilgili bir eğitimin parçası olarak değerlendiriyoruz. Buradaki ilk üretimleri de inşallah, deprem bölgesindeki hayvanlara il müdürlüklerimiz aracılığıyla ileteceğiz ve bu ayın sonuna kadar 81 ilde hayvan maması üretim tesislerini meslek liselerimizin içinde kuracağız. Bu alanda da meslek liselerimiz toplumsal bir duyarlılık göstererek öğrencilerimizle bu mamaların taşınmasına destek verecekler, hayvanlara bu mamalardan ulaştıracaklar."

"Meslek liseleri ile gurur duyduklarını belirten Özer, "Meslek liselerimiz Kovid-19 sürecinde kara gün dostu olduğunu tüm topluma gösterdiği gibi aynı şekilde deprem zamanında da yemeğinden, ekmeğinden barınma ihtiyaçlarına veya uyku tulumundan çadırlarda kullanılan sobaya her türlü ihtiyacı karşılamada çok büyük çaba sarf etti ve hala da sarf etmeye devam ediyor." dedi.

Üretim kapasitesi arttıkça değişen koşullar altındaki ihtiyaçlara da cevap üretebileceklerini kaydeden Özer, bu durumun daha çok üreten bir toplum olma yolunda örnek teşkil edeceğini de sözlerine ekledi.

Yayın Tarihi: 10.04.2023