İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Anadolu Masalları Resim Sergisi

Türk masal kahramanlarını tanıtan Anadolu Masalları Resim Sergisi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde bugün açıldı.
Anadolu Masalları Resim Sergisi

Masalların eğitim sistemi için anahtar bir rol oynadığını biliyoruz. Gerek Türk masallarını gerekse başka ülkelerin masallarını da bir araya getiren çok çeşitli kitaplar ve yayınlar var. İşte bu çerçevede geliştirilen Anadolu Masalları Projesi, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğümüz ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafından çocukların kendi kültürel kodlarını taşıyan, onlara farklı evrenlerin kapısını aralayan ve hayal güçlerini geliştiren Anadolu masalları ile tanıştırmak için hayata geçirildi.

Renklerle Hayat Bulan 80 Masal

Projede öncelikle akademik bir heyet oluşturularak en sevilen Anadolu masalları derlendi. Bunlar akademisyenlerce incelendi ve 80 masal çocukların seviyesine uygun şekilde yeniden düzenlendi. Öğretmen ve öğrencilerimiz çok çalıştılar. Yaklaşık 2,5 ay içinde 80 masalın tüm hikâyelerinin resimlenmesini kültürel mirasa uygun şekilde tamamladılar. Masallar, güzel sanatlar liselerindeki, öğrencilerimiz tarafından resimlendi, onların renkleri ve fırçalarıyla hayat buldu.

"Bir varmış bir yokmuş" yerine "Bir varmış hep varmış" diyen proje kapsamında, yapılan resimlerden oluşan Anadolu Masalları Resim Sergisi, ülkemizin 7 bölgesinde ardından da UNESCO Türkiye Millî Komisyonu desteğiyle Paris'te açılacak. Türk masal kahramanlarını tanıtan Anadolu Masalları Resim Sergisi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde bugün açıldı. 

Serginin açılışına Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Daire Başkanı Sayın Uğur Kılıç, İstanbul Vali Yardımcısı Sayın Hasan Hüseyin Can, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Coşkun Yılmaz, eğitim yöneticilerimiz, proje koordinatörü Sayın Esin Kavga'nın yanı sıra çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.

İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, serginin açılışında bir konuşma yaptı. Halkımızın dilinde ve hafızasında dolaşan masalların içselleştirilmesinin önemli olduğunu belirten Can, Anadolu Masalları Projesinin yürütülmesine katkı sunan herkese teşekkür etti.  Kültür ve medeniyet coğrafyası açısından masalların taşıdığı değerin altını çizen Can, "Bir toprağın vatan hâline dönüşmesinde kültürel boyutu olan masallar göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Kültür ve düşünce dünyamızın zenginleşmesi için masallarımızın içselleştirilmesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isterim." ifadelerini kullandı.

Anadolu Masalları Projesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından Proje Koordinatörü Esin Kavga sergi hakkında bilgi verdi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz kısa bir konuşma yaptı.

81 İlde Masal Okulu Açılacak

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Daire Başkanı Uğur Kılıç ise konuşmasında projenin amaçlarına ve paydaşlarına değindi. Kılıç, öğretmenlere masal anlatıcılığı eğitimi vermek için 80 masalın derlendiğini belirtti. Dünyanın en masal şehri İstanbul'da bir arada bulunmanın önemine dikkat çeken Kılıç, "Öğrencilerimizin çalışmalarıyla ortaya çıkan sergimiz oldukça başarılı.  Projemiz sadece resimlerle sınırlı değil.  Medeniyetimizin eksik kısımlarını da tamamlayacak bir boyuta sahip. Okul öncesi ve ilkokul dönemine ulaşacak masallarımız halkbilimciler ve akademisyenler tarafından belirlendi.  Çocuklarımızın seviyesine göre uyarlandı. Çocuklarımızın resimleriyle beraber derlenen 80 masalımız hem okul öncesinde hem de ilkokulda okuyan öğrencilerimizin faydalanması için kitaplaştırılacak. Aynı zamanda masal oyun parkları harekete geçirilecek. Özel eğitime gereksinim duyan çocuklarımızın da masallarla buluşmalarını sağlayacağız." şeklinde konuştu. 

Millî ve manevi pek çok değerimizi yansıtan masalların önemine dikkat çeken Uğur Kılıç, masal anlatıcılığı eğitimi çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. İstanbul Masal Okulu'ndan hareketle tüm Türkiye'nin tüm illerinde masal okulu açılacağını belirten Kılıç, masallara yansıyan medeniyet değerlerinin fark edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Şişli Mehmet Pısak Anadolu Lisesi drama ve tiyatro topluluğu öğrencilerimiz derlenen Anadolu masallarından "Küllü Fatma Masalı"nı sergiledi. Anadolu Masalları Resim Sergisi, kurdele kesimiyle açıldı.

Kültürel Kodların İçselleştirilmesi

Serginin açılışına katılan ve sergiyi gezen İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı ise masalların kültürel mirasımızın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Sözü ve görselliği bir araya getiren sergiyi değerlendiren Yazıcı, "Türkiye, büyük bir kültürel mirasa sahip?  Çocuklarımızın erken çocukluk döneminden itibaren bu kültürel kodları içselleştirmelerini arzuluyoruz. Eğitim ortamlarımızda bunun için çalışıyoruz. Masal anlatıcılığı ile öne çıkan İstanbul Masal Okulumuz bunlardan biri? Masal edebiyatı ve masal kültürü açısından meseleye baktığımızda ise şunu söyleyebiliriz: Dünya masallarının kahramanları kadar Türk masal kahramanları var fakat bunlar maalesef çok bilinmiyor. Anadolu Masalları Projesi çerçevesinde Türkiye'nin çeşitli illerindeki 16 Güzel Sanatlar Lisesinden öğrencilerimiz, öğretmenleri rehberliğinde ata yadigârı Anadolu masallarına hayat verdiler. Umuyorum ki bu sergi masal kahramanlarımızın bilinirliğini artıracak. Türk masalının yeniden dirilişinde önemli bir kilometre taşı olacak." şeklinde konuştu.

Çocuklar, sergi sayesinde yüzlerce yıl önceki yaşantıları, o dönemin kültürel imkânlarını, evleri, yaşam şartlarını hayal edebiliyor. Anadolu Masalları Projesi kapsamında düzenlenen resim sergisi 26 Kasım ? 30 Kasım 2019 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

Masallar, Şarkılar ve Eğitim Kiti

Anadolu masallarını çocukların anlatması için masal kartları hazırlandı, bu yolla çocuklar kendi masallarını da üretebilecekler. Sergide "Bana Bir Masal Anlat Baba" ve proje için özel bestelenen "Anadolu Masalları" isimli şarkılar seslendiriliyor, ayrıca masalcı öğretmenlerimiz çeşitli masallar anlatıyor.

Anadolu Masalları Projesi kapsamında hazırlanan masalların dijital ortamlara taşınması, bazı sinema eserlerine konu olması, birtakım çizgi filmlerle tekrar buluşturulması gibi çalışmalar ise devam ediyor.  Projenin eğitim kiti olarak tasarımı planlandı. Resimlenen masalların dijital olarak çocukların istifadesine sunulması, masal oyun kartlarının hazırlanması ve basılı kitap olarak çocuklarla buluşması için eğitim seti çalışmalarında son aşamaya gelindi. Söz konusu set ile çocukların kendi masallarını kurgulamaları ve oyunlaştırmaları mümkün olacak.

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğümüz, proje kapsamında "Masal Anlatıcılığı Sertifika Programı" hazırladı. "Masal Anlatıcılığı Eğitimi", mesleki gelişim planına alındı, 2019 yılı içerisinde 20 bin öğretmenin eğitilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Anadolu masalları, görme ve işitme engelli çocuklar için seslendirilecek ve işaret diline çevrilecek. Proje kapsamında çocukların masalları, sanatçıların sesiyle de hayat bulacak.

26-11-201926-11-201926-11-201926-11-201926-11-201926-11-201926-11-201926-11-201926-11-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.