Her yıl birçok ülkeden 14 ile 20 yaş aralığındaki proje sahibi öğrencilerin katıldığı Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması; biyoloji, fizik, mühendislik, çevre, kimya, yazılım, sağlık bilimi, matematik, malzeme bilimi ve sosyal bilimler alanlarında düzenleniyor. Yarışma, gençleri bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) okumaya ve sonunda bilim ve araştırma alanında kariyer seçmeye teşvik etmek için ülke içi etkinlikleri desteklemeyi de hedefliyor.
34 Ülkeden 114 Proje
2020 yılında küresel salgın sebebiyle yarışma yapılamadığı için, 2021 yılında İspanya/Salamanca'nın ev sahipliğinde 2020 ve 2021 yılı olmak üzere iki grupta düzenlendi. Yarışma, küresel salgınının tüm dünyada etkili olması sebebiyle çevrim içi olarak 17-19 Eylül 2021 tarihlerinde sanal bir platform üzerinden yapıldı. Yarışmacıların projeleri yarışma kapsamında görevlendirilen seçici kurul üyeleri tarafından oluşturulan sanal platform üzerinden değerlendirildi. Değerlendirmeler sonucunda ödül alan projelerin açıklandığı ödül töreni 19 Eylül 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Bu yıl 32'ncisi düzenlenen AB Genç Bilim İnsanları Yarışmasına 34 ülkeden 114 proje katıldı. Yarışmaya 2005 yılından beri katılan ülkemiz ise TÜBİTAK öncülüğünde belirlenen 6 proje ile temsil edildi. Yarışmada ülkemizi temsil eden 6 projenin 5'i ödüle layık görüldü. İlimizdeki eğitim kurumları 32. Avrupa Birliği (AB) Genç Bilim İnsanları Yarışmasında iki ödül aldı.
Malatya TED Koleji ve Bilim ve Sanat Merkezinden Feridun Balaban'ın fizik alanında ödül alan projesinin adı "Çok Katmanlı Güneş Pillerinde Üst Katman Olarak Bor ve Azot katkılı Elmas benzeri karbonun Spektral Tepkisi ve Verimliliğinin Araştırılması". Danışman öğretmenliğini Savaş Zafer Güler'in üstlendiği Balaban aynı zamanda Wolfram (VOLFREM) özel ödülünü kazandı.
İlimizden Üç Proje Dört Ödül
İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İstanbul Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Merkezinden Mehmet Sertaç Çeküç kimya alanında "Yapay Antikorlar: Amin Fonksiyonlu Kuantum Noktaları Sentezlenerek Çevresel Aldehit Kirleticilerin Tespitine Yönelik Mikro-Akışkan Sensörlerin Geliştirilmesi ve Matematiksel Yaklaşım ile Modellenmesi" projesi ile ikinci oldu. Öğrencimizin danışmanlığını İsmail Ateş yaptı.
İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencimiz Emirhan Kurtuluş, "Derin Öğrenmeyle Cerrahi Planlama" projesiyle yazılım alanında üçüncülük ödülünü ve Wolfram özel ödülünü ülkemize getirdi.
İstanbul Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi ve Beşiktaş Bilim ve Sanat Merkezinden Zeynep Parla Parmaksız, matematik alanında "Covid-19 Tanısında, Tedavisinde ve Aşı Önceliğinin Saptanmasında Matematiksel Karar Algoritmaları" ile AB Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda teşvik ödülüne (Wolfram Research) layık görüldü. Öğrencimizin danışmanlığını öğretmenimiz Cemil Karaçam üstlendi.
Yazılım alanında ortaya koyduğu Çizgelere Yönelik Algoritma Önerisi ile İzmir Bahçeşehir Kolejinden Olcay Oransoy, Wolfram özel ödülü aldı.