AB ERASMUS AKREDİTASYON MESLEKİ EĞİTİMİ TANITIM TOPLANTISI DÜZENLENDİ
279
18:55
09.03.2022

İSOV Dinçkök Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'inde yapılan toplantıya İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Vali Yardımcısımız Sayın Dr. Hasan Hüseyin Can İstanbul İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Sayın Gökhan Yetkin ile İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın İrfan Özhamaratlı, meslek lisesi öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.

Programda AB Erasmus Mesleki Eğitim konusunda bilgiler verildi. Program kapsamında 360 öğrenci, 60 refakatçi (Öğretmen), 20 kursiyer (Öğretmen) ve 60 iş başı gözlem (öğretmen) hareketliliğe katılacak.

Mesleki Eğitim Alanında Erasmus Akreditasyonun özel hedefleri arasında Avrupa'da temel ve sürekli mesleki eğitimin (IVET ve CVET) kalitesini artırmak için; anahtar yeterlilikleri ve çapraz becerileri, özellikle dil öğrenimini güçlendirmek, mevcut ve gelecekteki iş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan işe özgü becerilerin geliştirilmesini desteklemek, iyi uygulamaları paylaşıp yeni ve yenilikçi pedagojik yöntem ve teknolojilerin kullanımını teşvik etmek ve mesleki eğitim alanında görevli öğretmenlerin, eğitmenlerin, mentörlerin ve diğer personelin mesleki gelişimini desteklemek, Yurt dışındaki hareketlilik dönemlerinin öğrenme çıktılarının kalitesini, şeffaflığını ve tanınmasını özellikle de bu amaçla Avrupa araç ve gereçlerinin kullanımını teşvik ederek, Avrupa Eğitim Alanının oluşturulmasına katkıda bulunmak yer alıyor.

Programda değerlendirmelerde bulunan İstanbul Vali Yardımcımız Sayın Dr. Hasan Hüseyin Can ülkelerin gelişmesi ve kalkınması bakımından iş gücünün planlı kullanımının, istihdamın sağlıklı şekilde temin edilmesinin, sanayinin ihtiyaç duyduğu elemanların hazırlanmasının bütünüyle eğitim misyonunun önemli bir vazifesi olduğunu söyledi. Öğrencilerin sanayi ile buluşmasının, sanayinin ihtiyaç duyduğu eleman olarak yetişmesi yolunda İSO ve MÜSİAD'ın kendileriyle yaptığı iş birliğinin takdire şayan olduğunu belirten Can, geçtiğimiz aylarda yapılan hukuki düzenlemelerle sanayicilerin elini güçlendirecek teşviklerin sağlandığını kaydetti. Valilik olarak, OSB'lerle, İSO' ile ve bu alandaki işveren kesimleri ile ihtiyaçlar ve atılacak adımlar konusunda birlikte çalıştıklarını anlatan Can, öğrenci ve öğretmenlerin AB ülkelerindeki sanayide tecrübe edinmelerinin ve ülke sanayisine sunacakları iş gücünün daha nitelikli hale geleceğini ekledi.

Toplantıda konuşma yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erdal Bahçıvan, meslek liselerinde eğitim öğretim gören öğrenciler ve öğretmenler için çok önemli bir fırsatı daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Öğrencilerin ülkemizdeki iyi örneklerle buluşturmanın yanı sıra, onlara uluslararası deneyim kazandırmayı, yaşanan gelişmeleri yurt dışındaki işletmelerde, yerinde görmelerini sağlamayı da bir o kadar önemli gördüklerini belirten Bahçıvan, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Erasmus Mesleki Eğitim Hareketliliği programının öğrenciler ve öğretmenlerin yurt dışında deneyim elde etmeleri için önemli bir fırsat sunduğuna değindi.

İstanbul Sanayi Odası olarak, geçtiğimiz yıl Mart ayından itibaren Mesleki Eğitim Alanında Erasmus Akreditasyonuna hak kazanan kurumlar arasında yerlerini aldıklarını hatırlatan Bahçıvan, program boyunca, Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi kapsamındaki okullardan öğrenci ve öğretmenlerin, yurt dışındaki firmalarda ve mesleki ve teknik eğitim kurumlarında gerçekleştirilecek beceri eğitimi, staj, iş başı eğitimi ve kurslara katılımlarını sağlamayı hedeflediklerini anlattı.

Önümüzdeki 5 yıl içinde öğretmenler, öğrenciler ve uzmanlardan oluşan toplam 1.500 kişilik bir grubun hareketliliği ile yurt dışında deneyim kazanmalarını planladıklarını dile getiren Bahçıvan, buradan hareketle, ilk yıl yaklaşık 300 kişinin hareketliliğini sağlamak amacıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Üç yılı aşkın bir süre önce başladıkları mesleki eğitim yolculuklarının, hayallerini her daim yükselterek ve gerçeğe dönüştürerek ilerlemeye devam ettiğini vurgulayan Bahçıvan, Türkiye'nin ve çocuklarının geleceğinin mesleki eğitimi güçlendirmekten geçtiğini çok iyi bildiklerini ve bunun için çalışmaya, hayal etmeye, çocuklara yeni fırsatların kapısını açmaya hep birlikte devam edeceklerini ekledi.

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Yetkin, mesleki eğitim alanında aynı hedefe paydaşlarıyla birlikte yürüdüklerini söyledi. Yetkin, üretim odaklı her sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün karşılanabilmesi için gençlerin yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirerek mutlu ve başarılı olabilecekleri alanlarda yer bulabilmelerinin önem taşıdığını dile getirdi. Nitelikli işgücünün insanlık tarihinin her döneminde önemli olduğuna dikkat çeken Yetkin, yenilikçilik, verimlilik, rekabetçilik ve sağlıklı büyüme gibi konuların her birinde nitelikli işgücüne ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Planların sınırlarını uygulama yeterliliğinin belirlediğine işaret eden Yetkin, bunun da iki ögeye ihtiyaç duyulduğunu, bunların makine ekipman ve uygulama becerisine sahip olan insan olduğunu anlattı.

Yetkin, mesleki eğitimin alt seviyede, mesleki yeterliliğin üst seviyede mesleki beceriyi inşa ettiğini ekledi. Mesleki eğitim almış gençlerin artmasının genç işsizliği sorununa da çözüm olacağını kaydeden Yetkin, öğretmenlerin ve eğitmenlerin mesleki gelişiminin desteklenmesinin de çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından ardışık kontrol atölyesi ziyaret edildi. Etkinlikte İstanbul Üniversitesi Itri Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri tarafından halk müziği ve Türk sanat müziği icra edildi.09-03-2022

Yayın Tarihi: 09.03.2022