İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

“8. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’’ Yarışması Ödül Töreni

“8. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’’ Yarışması Ödül Töreni

Millî Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay Cemiyeti’nin ortaklaşa düzenlemiş olduğu ‘’8. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’’ yarışması ödül töreni İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve  Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz’ın katılımıyla yapıldı.

Çocuklarımız ve gençlerimizin zararlı alışkanlıklara karşı bilinçli bir şekilde yetişmelerini; sigara, alkol, uyuşturucu, kumar ve teknoloji bağımlılığının olumsuz ve yıkıcı etkilerini kavramalarını sağlayarak daha güvenli ve sağlıklı bir hayat sürdürmelerine katkıda bulunmak ve yeni neslin bağımlılıkla ilgili bilinç düzeylerinin artırılması amaçlanıyor. İstanbul’daki okullardan edebi kategoriden 89, görsel kategoriden 97 ürünle öğrencileri eserleriyle yarışmaya katılım sağladı. Jüri üyeleri tarafından değerlendirilen eserler ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde derecelendirildi.

8. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’’ Yarışması Ödül Töreni konuşan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, sözlerine şöyle başladı:

“ Baharın yeni geldiği bu günlerde ve bu güzel ata yadigârı, ata mirası mekânda, dünyanın en güzel şehrinde sizlerle beraber olmaktan ötürü mutlu olduğumu özellikle belirtmek istiyorum.  Son dönemlerde Yeşilay’ın yaptığı çalışmalardan dolayı ben de başta Mücahit Öztürk Başkanımız olmak üzere Savaş Yılmaz Genel Müdürümüz’e, Yeşilay’ın bütün ekibine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Öteden beri eğitimci olarak söylediğimiz bir şey; eğitim o kadar büyük, kapsamlı ve önemli bir iştir ki Millî Eğitim Bakanlığı’nın tek başına bu işin altından kalkması mümkün değildir. Millet olarak bunun bir tarafından tutmamız gerekir. Yeşilay’ın yaptığı bu çalışmalar, bizim tek başımıza asla başaramayacağımız noktalara yardımcı olmak ve beraberce yapılması gereken güzel işleri yapmaktır. Eğitimin bütünüyle ele alma imkânı sağlama noktasında da çok önemlidir.”

 Yarışmaya Türkiye genelinde 30 bin başvuru olduğunu belirten Yelkenci, “ 30 binin, 12 bini İstanbul’dan.  Bu konuda hassasiyet gösteren tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Öğrencilerimin de gözlerinden öpüyorum. 12 bin öğrencimiz öncelikle kendi zemininde, daha sonra kendi yaşam alanı çevresinde ve okulunun etkilediği çevreye bağımlılığa karşı bir duvar örüyor demektir. Bunun da etkilediği alan ve özgül ağırlığı itibariyle çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

İstanbul’da edebi alanda 89 ve görsel sanatlar alanında da 97 başvuru yapan eserin ilçelerde derecelere  girip burada finale kalmış olduğunu vurgulayan Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“ Bu eserlerden birinci, ikinci ve üçüncüler seçildi. Bu başarı önemli olmakla beraber asıl önemli olan başvurmak ve katılmak, bu konu üzerinde düşünmek ve fikir üretmektir. Çocuklarımızın bu konularda fikir üretmeleri ve kendi geleceklerini inşa etmeleri anlamına geliyor. Onların geleceğini onlardan daha güzel kimse inşa edemez. Bu anlamda da çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Bağımlılığın birçok alanda olduğuna değinen Yelkenci, bağımlılıkları sayarak meşrulaştırmak istemediğini dile getirdi.

Her bağımlılık alanının karşısına güzel bir alışkanlık koyulabileceğine dikkat çeken Yelkenci, sözlerini şöyle tamamladı:

“ Mesela teknoloji bağımlılığının karşısına kitap okumak, arkadaşlarınla sohbet etmek, annene ve babana vakit ayırmak gibi güzel alışkanlıkları koyarsanız, kendinize hedef olarak o güzel alışkanlığı seçerseniz bağımlılıklar kendiliğinden yok olacaktır. Bu şekilde düşünerek hem kendiniz için hem de arkadaşlarınız için  bağımlılıktan uzak, güzel yarınları oluşturursunuz. Yeşilay’a eğitimimize yapmış olduğu bu katkıdan dolayı yürekten teşekkür ediyor, emeği geçen mesai arkadaşlarımı, meslektaşlarımı ve velilerimizi tebrik ediyorum. Öğrencilerimizin de tekrar gözlerinden öpüyorum. Hayırlı olsun.”

“Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek” yarışmasının çok kıymet verdikleri bir yarışma olduğunu dile getiren Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, sözlerine söyle başladı:

“ Aslında bir önleme çalışmasının tamamlayıcı bir unsuru olarak görüyoruz. Türkiye bağımlılıkla mücadele programı çerçevesinde, okullarda bağımlılık eğitimi veriyoruz. Bu bağımlılık eğitimlerinin eğitimden öte bu tür yarışmalarla desteklenmesini çok önemsiyoruz. Uluslararası kuruluşlar da, uluslararası standartlar da hep bunu söylüyor yani eğitimlerin daha etkili olması için, çocukların bağımlılıkla ilgili bilinç dünyasının değişmesi için bu tür etkinliklerle desteklenmesi gerekiyor. Bu sene gerçekten bizim açımızdan büyük ve organize bir şekilde gerçekleşti. Bir sistem kurduk. Bu eserlerin sisteme yüklenmesi bizim açımızdan veri sağlaması amacıyla önemliydi. Bu sene çok kıymetli bir şey oldu; kaç okul, hangi eserle başvurmuş tamamını görebiliyoruz. ”

Türkiye’de 30 binin üzerinde başvuru gerçekleştiğini vurgulayan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“ Birçok okul bu anlamda sisteme girip başvurdu. Biz artık bunu uluslararası mecralara da sunmak istiyoruz. Bu yarışmanın özellikle Birleşmiş Milletler’de Dünya Sağlık Örgütü’nün çeşitli konferanslarında önleme çalışmalarının anlatıldığı yerlerde, bu verileri de elimize alarak Türkiye çapındaki tüm okulları kapsayan bir ödül faaliyeti olduğunu dünyaya da duyurmak istiyoruz çünkü bu rakamlar gerçekten büyük. Önümüzdeki sene daha duyulunca sisteme girişlerdeki bazı zorluklar aşılınca sayıların çok artacağını düşünüyoruz.”

Başvuru sayılarının büyük bir bölümünün İstanbul’dan olduğuna dikkat çeken Yılmaz; sözlerini şöyle tamamladı:

“ Müdürümüz Sayın Ömer Faruk Yelkenci’nin de desteği ile gerçekleşti. Başvuruların yüzde 30’dan fazlası İstanbul’dan oldu. Türkiye’deki başvurunun üçte birinin İstanbul’dan olması, İstanbul’un değerini ve kıymetini gösteriyor. İstanbul bir işe lider olursa, o iş gerçekten büyüyor. Buradaki öğretmenlerimiz bu konuda duyarlı olursa tüm Türkiye’de daha yaygın bir hale geliyor. Yarışmaya gösterdikleri hassasiyet ve yarışmasının büyümesine olan katkılarından dolayı İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü yöneticilerine ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu yarışmaya dâhil olup çalışma yapan çocuklarımızın hayatına dokunmuş oluruz ve inşallah onların geleceklerinde bir bağımlılık hikâyesi gerçekleşmez. Bu yarışmanın buna vesile olacağını düşünüyorum. Kendi okullarına gittiklerinde diğer arkadaşlarına etki edeceğini düşünüyoruz. O yüzden bu yarışmayı önemsiyoruz. Emeği geçen tüm öğretmenlerimize, öğrencilerimize, duyarlı velilerimize çok teşekkür ediyorum. İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci’ye çok teşekkür ediyorum. Bu yarışmanın da sonuçlarının da herkes için hayırlı olmasını diliyorum.”

Yarışmanın İstanbul ödül töreninde görsel ve edebî kategoride 186 eser arasından 6 eser sahibi ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine ödülleri takdim edildi.

İlkokul, ortaokul ve lise düzeyinde dereceye girerek;

Edebi kategoride

 İlkokullar arasından birinci  Beyoğlu Galatasaray İlkokulumuz öğrencisi Azra Durmuş,

Ortaokullar arasından birinci Bahçelievler Emir Sultan Ortaokulu Öğrencisi Selcan Köroğlu,

Liseliler arasından birinci  Kadıköy Anadolu Lisesi Öğrencimiz Ayşen Kocabaş,

Görsel kategoride

İlkokullar arasından birinci Esenyurt Sabahattin Zaim İlkokulu öğrencisi Alara Yılboğa,

Ortaokullar arasından birinci Arnavutköy TOKİ Taşoluk Ortaokulu Öğrencisi Berra Nur Kavalcı,

Liseliler arasından birinci Kadıköy Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi Buğra Çimen oldu.

 

 

 06-04-201806-04-201806-04-201806-04-201806-04-201806-04-201806-04-201806-04-201806-04-201806-04-201806-04-201806-04-201806-04-201806-04-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.