İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

5. Bilim ve Fikir Festivali Ödül Töreni

5. Bilim ve Fikir Festivali Ödül Töreni

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğünün ve Üsküdar Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği 5. Bilim ve Fikir Festivali Ödül Töreni Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesinde yapıldı.

Ödül Törenine;  Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, İstanbul Milletvekili, TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Özel Yetenekli Çocuklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÖYEMER) Müdürü Halide İncekara, İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar İlçe Millî Eğitim Müdürü Sinan Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.

 Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, "Bu toplumda birisinin bir fikri olduğunda, yeni bir şey söylemek istediğinde ´icat çıkarma´ diye hep baskı altında tuttuk. Uzun yıllar dünyada her alanda gelişmeler yaşanırken bizler kaderimizle, aslında icat çıkarmanın merkezi, böyle bir kültüre sahip olan Türkiye, uzun bir süre bekledik." dedi.

 "5. Bilim ve Fikir Festivali" ödül töreninde konuşan Erdem, böyle bir projeyi yürüttükleri için üniversiteye ve katılım sağlayanlara teşekkür etti.

Daha önceki yıllarda da bu projeye katılıp destek verdiklerini dile getiren Erdem, "Bu toplumda birisinin bir fikri olduğunda yeni bir şey söylemek istediğinde ´icat çıkarma´ diye hep baskı altında tuttuk ve uzun yıllar dünya her alanda gelişmeler yaşanırken bizler kaderimizle, aslında icat çıkarmanın merkezi, böyle bir kültüre sahip olan Türkiye, uzun bir süre bekledik." diye konuştu

Erdem, son yıllarda üniversite ve bakanlığın koordineli bir şekilde güzel çalışmalar yürüttüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hafta Antalya´da bilim sanat merkezlerinin benzer bir yarışması vardı. Sivas´ta robot yarışması var. Aynı hafta TÜBİTAK´ın yine benzer bir yarışması vardı. Artık her tarafta gençlerimize bu alan açılıyor ve fikirlerini sunmaları yeni icatlar oluşturmaları üzerine imkanlar veriliyor. Çünkü yaşadığımız dünya bilim, yazılım çağı. Artık insansız süper marketlerden, fabrikalardan bahsediyoruz. Bir CEO geleceğin fabrikalarında insanların olmayacağını söylüyor. Bir tek köpek olacak o da fabrikaya insanları yaklaştırmamak için diyor. O derece insansız bir yaşama gidiliyor. Fakat bu ne demek? Yine bunları kuracak çok değerli beyinler yazılımlar demek. Bu bakımdan gençlerin yazacakları bir programla dünyada öne çıkabilecekleri bir dönemi yaşıyoruz."

Dünyanın en zengin firmalarının yazılım firmaları olduğunu aktaran Erdem, kodlama eğitimini Milli Eğitim´de 4. ve 5. sınıfta mecburi ders, 6. 7. ve 8. sınıflarda ise seçmeli ders yaptıklarını kaydetti.

Erdem, teknolojinin her türlü imkanlarını öğrencilere sunduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"18 milyon öğrenci var. 1 milyon 70 bin öğretmenimiz var. 550 bin öğretmeni son 10 yılda atadık. 500 bine yakın derslik yaptık. Artık kitapları sıralarına konuyor ve okul açıldığında kitap arama derdi yok. Okullarda akıllı tahtalar var. Tablet bilgisayarları dağıtılacak. Hükümetimiz son 15 yıldır ilk bütçeyi artık Milli Eğitim´e veriyor. Bu yılki bütçemiz 150 milyar. Bunu yabancı konuklara söylediğimizde hayret ediyorlar."

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise gençlerin bu projeye gün geçtikçe daha da ilgi gösterdiğini ifade ederek bunun Türkiye´nin geleceği için ümit verici olduğunu söyledi.

Özellikle gençlerin "ego idealleri"nin ve tutkulu projelerinin olmasının önemli olduğunun altını çizen Tarhan, "Bunların günlük yaşantılarda popüler kültürün insanı harcayan yaklaşımlarına karşı en güzel çözümlerden birisi olduğunu görüyoruz. Uğrunda çile çekeceği bir amacı olan genç hem kendisine hem de insanlığa faydalı olur." diye konuştu.

Tarhan, bu projeye 2012 yılında başlarken bilimle festivalin birleştiği dünyada başka bir örnek var mı diye araştırdıklarını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Sadece Amerika´da bir eyalette fikir festivalinin olduğunu gördük. Biz gençler için faydalı olabilecek bir çalışma olabilir diye başlattık. Bu festivali gençlerin hem eğlensin eğlenirken de öğrensin diye bu festivali oluşturduk. Sadece ´anı yaşa´ felsefesiyle hareket eden gençler değil. Aslında o ´anda yaşa´ olmalı. İnsan bu anda yaşamalı ki geçmişe ve geleceğe takılmadan lüzumsuz yere zihnini meşgul etmesin diye. Ancak bu yanlış kullanılıyor. Bu gençlerimizi ve insanlığımızı harcayan bir yaklaşım. Bu Hollywood kültürünün bir tuzağı."

Törende daha sonra ilk 3´e giren projelerin ödülleri takdim edildi. Birinciye 6 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye ise 2 bin lira para ödülü verilerken, danışman öğretmenlerin de ödüllendirildiği festivalde birçok projeye de mansiyon ödülü takdim edildi.

24-04-201824-04-201824-04-201824-04-201824-04-201824-04-201824-04-201824-04-201824-04-201824-04-201824-04-201824-04-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.