İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

4. Etnospor Kültür Festivali

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, geleneksel sporlarımızı sanatla da buluşturarak uluslararası bir platforma taşımanın önemli olduğunu belirtti.
4. Etnospor Kültür Festivali

İl Millî Eğitim Müdürlüğü'müzün geleneksel oyunları öğrencilerimize tanıtan proje ve çalışmaları için iş birliği yaptığı Dünya Etnospor Konfederasyonu 2016 yılından itibaren  Etnospor Kültür Festivali   düzenliyor. Bu yıl 3-6 Ekim 2019 tarihlerinde  "Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" sloganıyla Atatürk Havalimanında düzenlenen 4. Etnospor Kültür Festivali'nde spor müsabakalarının yanı sıra farklı ülkelerin kültürel zenginliklerini ziyaretçilere tanıtıyor. Kültürel etkileşime de imkân tanıyan festival, çocuklara önemli bir yer ayırmaktadır. Öğrencilerimize okçuluk, mas güreşi, mangala gibi geleneksel oyunları sunarak fiziksel, zihinsel, sosyal ve kültürel gelişimlerine önemli katkı sunmaktadır.

 Organizasyonun açılış töreni, Atatürk Havalimanı'nda kurulan festival alanındaki Han Çadırı'nda gerçekleştirildi. Törende halk oyunları gösterilerinin ardından kortej geçişi gerçekleştirildi. Öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği Etnospor Kültür Festivali'nin açılışına Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sayın Hamza Yerlikaya, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Sayın Bilal Erdoğan,  Sayın Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan,  Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı  Sayın Abdullah Eren, Esenler Belediye Başkanı Sayın Tevfik Göksu, Beyoğlu Belediye Başkanı ve Okçular Vakfı Başkanı Sayın Haydar Ali Yıldız, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı  Sayın Hidayet Türkoğlu, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Eren, çok sayıda yabancı ülke katılımcıları ve çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Geleneksel Sporlarımızı Sanatla Buluşturmak

Millî Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, 4. Etnospor Kültür Festivali'nde yaptığı konuşmada, festivalin açılışında bulunmanın heyecanını paylaştığını dile getirdi. Uluslararası bir festivali ortaya koymakta büyük bir azim gösteren Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'a teşekkürlerini sunan Selçuk, "Çünkü değer dediğimiz şey bizim çabalayarak ürettiğimiz bir şey. Bu nedenle geleneksel sporlarımızı sanatla da buluşturarak bu şekilde uluslararası bir platforma taşımak, Etnospor adı altında aslında sadece spor değil sanatın da gölgesinin olduğu bir çalışma yapmak çok önemli." şeklinde konuştu.

Bütün dünyayla birlikte Etnospor'u yapmanın önemine de değinen Bakanımız  Ziya Selçuk, şöyle devam etti: "Bu festivalin, bayramın, coşkunun, bu faaliyetin aslında 4. yapılıyor. Ama öyle özümüzde var olan çalışmalar ki, bizden, Anadolu'dan olan çalışmalar, 4. değil sanki 44. yapılıyor gibi bir etki hissediyorum. Böylece örflerimizi, adetlerimizi, geleneklerimizi gelecekle ilişkilendirme fırsatımız oluyor. Her medeniyetin, her kültürün kendini koruması tabii bir faaliyettir. Bu faaliyetin içinde hep beraber olmak da ayağımızı basacağımız bir zemin ortaya koyuyor. 17 ülkeden katılan 960 sporcunun buradaki 13 farklı dalda yaptığı çalışmalar giderek büyüyecek ve genişleyecek. Çünkü bunların yapılıyor olmasının, katılımcı ülkelerde genişleyerek devam etmesinin öneminin hepimiz farkındayız."

Dünyadaki Çocukları Buluşturma Fırsatı

Etnospor sayesinde birçok ülkenin ortak yanlarını görmenin fırsatına da ulaştıklarını kaydeden Bakanımız Selçuk, "Başka ülkelerdeki etnik ve etnolojik faaliyetlerin, değerlerin, mirasın aslında dünya mirası olduğunu fark etmemizi sağlıyor. Bu anlamda binlerce kilometre uzaktan gelen, Arjantin, Japon ya da Azerbaycan'dan Etnospor'a, etnik sporlara yönelik faaliyetlerin aslında dünyadaki çocukları buluşturmak için de bir fırsattır diye bakıyorum." şeklinde konuştu.

Bakanımız Selçuk, "Bizim geleneksel oyunlarımızın birçoğunu burada görme imkânı bulacağız. Şahsen çocukluğumda karşılaştığım birçok oyunun bugünkü çocukların şahit olmasını önemsiyorum. Bu anlamda bizim için sadece bir çalışma, festival değil, bu aynı zamanda değerlerimiz ve geleneğimiz, mirasımız üzerinde düşünme fırsatı da sağlıyor. Etnospor Kültür Festivali'nin memleketimize ve dünyaya hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Türk milletinin kendi kültürüne sahip çıkması gerektiğini belirterek, "Biz, 'Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın.' dedik. Bize ait olana, bizim olana sahip çıkmadığımız takdirde kolumuz kanadımız kırılır, üzerinde durmak istediğimiz zemin, üzerinde yükselmek istediğimiz temeller yıkılır." dedi.

Kültürel Mirasın Aktarılması

Festivale katılan çocuklar ve gençlere seslenen Erdoğan, şunları kaydetti: "Yüzlerce yıl ecdadımız teknolojide, bilimde, sanatta, edebiyatta dünyaya öncülük ederken kültürümüzü yücelterek yaptılar. Millet olarak, 'Artık biz yapamayız. Biz bu halimizle kaybetmeye mahkûmuz. Biz asla filancalarını geçemeyiz' diye düşünmeyeceğiz. Kendi kimliğimizi, kültürümüzü kuşanacağız. Öncelikle biz olacağız. Bize ait olana sahip çıkacağız. O zaman bizim kültürel kodumuz olan ideamıza, öz güvenimize kavuşacağız. Çocuklar, gençler! Ne olursunuz bize ait olana sahip çıkın. Müziğimizi dinleyin, halk oyunlarımızı oynayın, geleneksel sporlarımızı ve oyunlarımızı unutmayın. Kendi yemeklerimizi, el sanatlarımızı unutmayın. Bizi biz yapan bütün kültürel ögelere sahip çıkın ki gelecekte dünyada yeniden iddia sahibi olalım. Geçmişimize yaslanmazsak, kültürümüzü yaşatmazsak soysuz kalırız."

Çocuklara ve gençlere Türk kültürünü ve geleneksel sporları sevdirmek için festivalleri düzenlediklerine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu: "Dünyaya verebileceğimiz en büyük varlığımız binlerce yıla dayanan kültürümüz, inancımız, varlığımız. Bu bizim tecrübemiz. Bunları yaşadığımız ve yaşattığımız zaman bütün dünya bize bakacak. Bütün dünya bizden bunları almak, öğrenmek isteyecek. Onun için DEK olarak sadece Türkiye, güzel Anadolu'nun güzel insanları için değil, bütün dünyanın kültürlerinin yüceltilmesi, yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması gerektiğini düşünüyoruz. Çocuklarımıza, gençlerimize kendi kültürümüzü, geleneksel sporlarımızı tanıtmak ve sevdirmek için bu festivalleri yapıyoruz. Türkiye'nin her bölgesinden yurdumuzun her kesiminden bütün vatandaşlarımızı kendi kültürü ve kimliği ile keyifli bir şekilde buluşturmak istiyoruz."

Yerli Olunmadan Evrensel Olunmaz

Festivali ziyaret edecek çocukların edinecekleri tecrübeleri hayatında uygulamasını istediklerini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buraya gelen çocuklardan kimisi geleneksel sporlardan, kimisi eski çocuk oyunlarından, kimisi el sanatlarımızdan, halk oyunlarımızdan ve müziklerimizden, kimisi yemeklerimizden etkilensin. Hayatının geri kalanında başkalarına özentilikle geçirmesin. Elbette dünyayı tanısın. Küreselleşen küçülen dünyada ne var ne yok iyi bilsin. Bir ayağı burada, diğer ayağı dünyanın her tarafından olsun ama buradaki sapasağlam ayağını asla bu topraklardan, asla bu toprakların değerlerinden, inancından, kültüründen alıkoymasın, başka yere basmasın. Biz bunu istiyoruz. Bu festivalimiz hayırlara vesile olsun. Burada vermeye çalıştığımız mesaj, iyi niyet, sağduyu ve soğukkanlılıkla dinlensin. Çünkü millet olarak buradan alacaklarımız, kazanacaklarımız var."

Gelenekten Geleceğe

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız ise, bugün İstanbul'da dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanından medeniyetlerin ve kültürlerin eserlerinin hep birlikte idrak edildiğini söyledi.  Bu anlamda uluslararası kabul edilebilecek bu organizasyonun aynı zamanda yerli, milli ve uluslararası bir organizasyon olduğunu belirten Yıldız, "Etnospor ve Okçular Vakfı olarak diyoruz ki, 'Her kültür, her medeniyet mevcut popüler kültürün altında ezilmesin, varlığını yerli ve millî bir duruşla ifade etsin.' Geleneği muhafaza ederek geleceği inşa etmek, kendi medeniyetinizi idrak, inşa ve ihya sürecine katkıdır." diye konuştu. 

Haydar Ali Yıldız, gerek Etnosporda gerek Okçular Vakfında "Ne derdiniz var?" diyenlere, şöyle yanıt verdiklerini anlattı: "Derdimiz vatandır. Derdimiz bu ay yıldızlı bayrağın altında özgürce yaşayabilmektir. Bu vatana sonuna kadar boynumuzun borcu olanı ödeyebilmektir. Derdimiz Anadolu'dur. Derdimiz, büyük ve güçlü Türkiye'dir."

Kültürel değerlerin ve geleneksel sporların canlandırılmasını amaçlayan festival kapsamında Fetih Yağlı Güreşleri düzenlenecek. Organizasyonda 40'ı başpehlivan olmak üzere 300 güreşçi kol bağlayıp mücadele edecek.

Etnospor Kültür Festivali'nde geleneksel, unutulmaya yüz tutmuş 50'nin üzerinde sanat dalında atölye çalışmaları da icra edilecek. Sanatkârlar, festivale gelecek vatandaşlara uygulamalı olarak geleneksel sanatları tanıtacak ve vatandaşları bu uygulamalara dâhil edecek.

Festivalde geleneksel spor oyunları için 135 at kullanılacak. Atlar; kökbörü, atlı okçuluk, pato ve cirit müsabakalarında yer almasının yanı sıra festivale gelecek çocuklar ve ebeveynlerinin profesyoneller eşliğinde binmesi için de kullanılacak. Festivalin ilk günüde Galatasaraylı Muslera ve Falcao, Fenerbahçe'den Emre Belözoğlu ve Vedat Muric, Etnospor Kültür Festivali'nde ok attı.

04-10-201904-10-201904-10-201904-10-201904-10-201904-10-201904-10-201904-10-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.