İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

4. Bilim ve Fikir Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu

Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği lise öğrencilerinin projelerini sunma fırsatı buldukları 4. Bilim ve Fikir Festivali ödül töreni gerçekleştirildi.
4. Bilim ve Fikir Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen lise öğrencilerinin özgün ve yeni fikirlerle, üretken düşünce becerilerini geliştirdikleri bilim ve fikir festivaline Sağlık ve Fen Bilimleri ile Sosyal Bilimler olmak üzere iki kategoride toplam 199 proje yarıştı.

Üsküdar Üniversitesi çarşı yerleşkesinde gerçekleştirilen ödül törenine İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, üniversitenin öğretim üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Gençlere Güvenmek

İstanbul Milletvekili Ataş, törende yaptığı konuşmada, her sene bilim ve fikir festivalini takip ettiğini belirterek, "Öğrencilerimizi bu organizasyona katılmalarından ve medeni cesaretlerinden dolayı kutluyorum. İnanıyorum ki geleceğin ilim, fikir, siyaset, sanat insanları bu topluluğun içerisinden çıkacak. Bundan dolayı gençlerimize güvenmeyip, gençleri çoluk çocuk olarak görenlere inat, sizler ´biliminizle, fikrinizle ve öngörülerinizle Türkiye´yi şekillendirecek kadrolarsınız´ diye düşünüyorum. Bu çalışmalarda emeği geçenleri kutluyorum. Öğrenci kardeşlerimize de gelecekle ilgili hayallerinin gerçekleşmesi yönünde üstün başarılar diliyorum." dedi.

Araştırma, Tasarlama ve İcat Şevki

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise katılmaktan onur duyduğu bilim ve fikir festivali olmak üzere, bilim ve sanat konulu etkinliklerin, bilime ülkemizden nice bilim ve ilim insanlarını, arifler, aydınlar ve entelektüeller kazandırma süreci bakımından değerli olduğunu söyledi. Bu festival sayesinde nice gencin ufkunun açılarak, araştırma, tasarlama ve icat şevkinin katlandığını vurgulayan Erdem sözlerini şöyle tamamladı:

"Zaten gençlerimize imkân verildiğinde, insanımızın önünü açtığımızda, aşamayacakları, başaramayacakları hiçbir engel yoktur, olamaz. İnsan, hayalleri ve umutlarıyla var olur. Bakanlık olarak bilim merkezlerimizde öğrencilerimizin yeteneklerine göre ayrışması adına birçok projeyi yürütüyoruz. Bu konuda üniversitelerimizin, farklı derneklerin de çalışmaları var. Bunlardan en önemlisi tabii ki, Üsküdar Üniversitemizin bu yıl dördüncüsünü yaptığı bu projedir. Geçmişte ´icat çıkarma´ diye itelenerek, köklerimizin unutturulduğu, büyük âlimlerin geçmişteki ilme yön çizen büyüklerimizin unutturulup icat çıkarmayan dönemden icat çıkarma adına, yönlendirme ve güzel bir proje ile karşı karşıyayız. Bu proje önümüzdeki yıllarda inşallah artarak devam eder. Köklerimize uygun değerlerimizle insanlığa, dünyaya, ülkemize ve İslam âlemine faydalı ilim insanları çıkarırız. Bu milletin ilim ve bilim insanları insanlığa zarar verecek hiçbir icatta bulunmamışlar. İnşallah böyle de devam edecek."

Buluşma Noktası

İl Millî Eğitim Müdürü Yelkenci de Bilim ve Fikir Festivalinin başlangıcında yönetici ve öğretmenlerle toplantı yaptıklarında birkaç konunun altını çizdiklerini belirterek, “çünkü bu araştırmalarla, öğrencilerimizin bir araştırma nasıl yapılır? Bilimsel veri toplanarak nasıl analiz edilip rapora dönüştürülür? Nasıl proje halini alır, sorularının cevabını öğreneceklerini düşünüyorduk” dedi.

Bilimsel araştırmada üst düzey düşünme becerileri diye tarif edilen beceriler içinde en önemlisinin belki de problem oluşturma becerisi olduğunu aktaran Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti: “Yaptığımız toplantıda yine öğrencilerimizin üst düzey düşünme becerileri açısından bu çalışmanın bizim için çok önemli olduğunu söylemiştik. Sadece üst düzey düşünce becerileri değil, feraset, basiret, keşif, sezgi gibi duyuş becerilerinin varlığından ve bu iki üst becerinin bir buluşma noktasında olduğundan bahsetmiştir. İşte bu noktalarının buluşması gerekir ki; nükleer enerjiyi insanlığa karşı bir silah olarak değil de insanlığa faydalı olacak şekilde kullansın.”

Teknolojik Devrimler

Yelkenci, sanayi devrimi ve teknoloji devrimleri noktasında Marshall McLuhan bir tespitini anımsatarak “Her teknoloji devrimi insanın bir organına karşılık gelir. Mesela sanayi devrimi insanın el, kol gücüne, bilgisayar devrimi ise insanın beynine karşılık gelir’. Hangi teknolojik devrim olursa olsun bunu nasıl karşılayacak olursak olalım bir organımızın her zaman yanımızda olması gerekiyor. O da yürek. İşte böyle olduğu zaman peygamberimizin söylediği gibi insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır sözü tahakkuk etmiş oluyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

Beyin Temelli Öğrenme

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da, 1990´lı yıllardan itibaren psikolojide devrim yaşandığını ve beyin temelli öğrenme kavramının ortaya çıktığını belirterek, "Beyin temelli öğrenmede, beynin ödül sistemini ne harekete geçiriyorsa, öğrenmeyi en çok o sağlıyor. Beynin ödül merkezini harekete geçirmesi eğlenceli ve disiplinli ortamlarda oluyor. Biz dört yıl önce bu yola çıkarken gençleri eğlenceli bir ortamda festival havası içerisinde bilimle buluşturmak ve proje üretmeye teşvik etmek istedik" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Üsküdar Üniversitesi Rektörü Tarhan, günün anısına Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci´ye "Hisseden Adam" heykeli takdim etti.

Törende daha sonra iki kategoride ilk üçe giren projelerin ödülleri takdim edildi. Her iki kategoride birinciye 6 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye ise 2 bin lira para ödülü ve 22 projeye de mansiyon ödülü verildi.

17-04-201717-04-201717-04-201717-04-201717-04-201717-04-201717-04-201717-04-201717-04-201717-04-201717-04-201717-04-2017

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.