2. YEDİTEPE BİENALİ YARIYIL TATİLİNDE ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
455
19:15
26.01.2022

226 sanatçıya ait 282 eser, Bienal'in bu yılki mekânları Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe, Nuruosmaniye Camii Mahzen, Yedikule Hisarı ve Fatih Cam Küp Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Ayrıca tüm eser ve mekânlar, Cam Küp Galeri'de dijital ve üç boyutlu olarak da izlenebilecek.

Küratörlüğünü Münih'teki Haus der Kunst'un Sanatçılar Kurumu Başkanı Berkan Karpat'ın üstlendiği Bienal, "çerçeve" fikrini temel alıyor ve "çerçeve içi-çerçeve dışı" temasıyla yola çıkıyor.

Bir sanat dört ayrı mekânda

Bienal, bin yıldan fazla süredir var olan bir geleneğe ve teorik yansımaya sahip olan bir sanatı, dört ayrı mekânda yeniden inceliyor. Dört sergi mekânı da buna bağlı olarak bir tür 'ara-mekân' olmalarıyla, misafirlerini çerçevede değilse de eşikte karşılamaya ve onları 'içeri' davet etmeye aday oluyor. Bienal'deki sanat eserlerinin bulunduğu mekânla karşılıklı etkileşime açık olması hedefleniyor. Küratör, Avrupa dillerinde 'çerçeve' kelimesi 'sınırlılık' anlamında kullanıldığını belirtirken, Türkçe'de çerçevenin böyle bir anlamı olduğunu söylemenin pek mümkün olmadığını belirtiyor. 'Çerçeve''nin, sınırlama ve kısıtlamadan ziyade, bir ilişkiler ağına ve buna bağlı olarak bir hürleşmeye işaret ettiği belirtiliyor. 

Loş çerçevenin içindeki arayış

Ziyaretçiler tarihi mekânlarda kendilerini loş bir çerçevenin içinde bularak, ellerindeki el fenerinin yardımıyla eserleri inceleme ve seyretme imkânı bulacak. Sanat eseriyle izleyicinin bu özel aydınlatma ortamındaki buluşması, Bienal'in bir kesinlikten ziyade bir arayışta olduğunu simgeliyor. Yatay sergileme tercihiyle bienal, kitaptan çıkan sanatın mekânla ve şehirle etkileşimine, bütünlüğüne ve açmazlarına dair de bir yolculuğa davet ediyor.

Bienali 7 Mart'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Yayın Tarihi: 26.01.2022