İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

12 Mart İstiklâl Marşımız’ın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy´u Anma Günü Programı

12 Mart İstiklâl Marşımız’ın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy´u Anma Günü Programı

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği 12 Mart İstiklâl Marşımız’ın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy´u Anma Günü Programı Eyüpsultan Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Programına; İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, 52. Motorlu Piyade Tümen Komutanı Tuğgenral Özgür Tör,  İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Eyüpsultan Kaymakamı Abdullah Dölek ve  çok sayıda öğrenci ile eğitimci katıldı.

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Eyüp Kültür ve Sanat Merkezi´nde gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal, gençlerin İstiklal Marşı´nı iyi anlamaları için Mehmet Akif Ersoy´un ne dediğini iyi kavramaları gerektiğini söyledi.

Mehmet Akif´in birçok özelliğe sahip bir şair olduğunu aktaran Önal, "İstiklal şairimiz bizlere iz bırakmış, bir ülkenin kurtuluşuna vesile olmuş büyük bir şairdir. Onun için bizim de ´Mehmet Akif´i anlıyoruz´ diyebilmemiz için görevimizi iyi yapmamız lazım. Bir öğrenciysek Mehmet Akif kadar etki bırakacak bir öğrenci olmalıyız. Bir öğretmensek Mehmet Akif kadar tarihe not bırakacak öğretmenler olmalıyız. Bunun peşinde koşmalıyız." dedi.

Mehmet Akif´i anlamanın sadece onun şiirlerini kuru kuruya okumakla olmayacağını vurgulayan Önal, şunları kaydetti:

"Mehmet Akif bütün eserlerinde ´Asım´ın neslinden´ bahseder. Gençlerimiz bugün bizlere Asım´ın neslinin ne demek olduğunu anlatacaklar. Kısacası Mehmet Akif´i, İstiklal Marşı´nı anlamak, vatanını sevmek, işini iyi yapmaktır. Vatan için gerektiğinde; Kurtuluş Savaşı´nda, Çanakkale´de ve 15 Temmuz´da canını verebilmektir. Eğer biz bunları yapabiliyorsak, büyük şairimiz Mehmet Akif ve onun eserlerini anlamışız demektir."

 Bu sene Millî Eğitim Bakanlığı’nın İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif’i anma etkinlikleri kapsamında temayı, ‘Mehmet Akif ve Gençlik’ olarak belirlediğini vurgulayan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“Hem Mehmet Akif’in eserleri hem de İstiklâl Marşı’nı anlayabilmemiz için tabii ki Akif’i yakından tanımamız gerekir. Bakanlığımız’ın bu temayı belirlemesiyle biz bu yıl öğrencilerimizin Akif’in nasıl anladıklarını anlatmak üzere bir öğrenci sempozyumu düzenlemeyi düşündük. Yani bu programın ana gövdesi öğrenci sempozyumundan oluşuyor. Dolayısıyla biz burada öğrencilerimizi  İstikâl Marşımız’ın şairi Akif’i nasıl anladıklarını ve nasıl anlattıklarını beraberce göreceğiz.”

Mehmet Akif’in  bildiğimiz veya genel algının aksine sadece şair olmasının yanında başka bir çok güçlü yönünün olduğunu belirten Yelkenci, şunları söyledi:

“ Veteriner olarak kendi alanında gelişmeler sağlamak ve ülkemizin hayvancılığına katkıda bulunmak üzere araştırmalar yapan biridir. Mehmet Akif aynı zamanda birkaç lisanı çok iyi bilen ve bunları okullarda öğreten yani öğretmenlik yapan birisidir. Yine İstiklâl şairimiz Akif, çayırda güreş tutan, Boğaziçi´nde yüzen bir sporcudur. Belki de en önemlisi millî mücadele ruhunu en güzel yansıtan, vaaz kürsülerindeki büyük bir vaizdir. Bütün yönleriyle inanıyorum ki gençlerimiz bugün burada Akif’i gözler önüne serecektir. Bu duygu ve düşüncelerle tekrar hepinize hoş geldiniz diyor, İstiklâl Marşımız’ın sonsuza kadar Cumhuriyetimizle beraber yaşamasını ve bu vesileyle Cumhuriyetimiz’in kurucusu başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kurucuları ve Mehmet Âkif’i rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın da istiklal marşlarının niçin yazıldığını ve dinlendiği üzerinde hassasiyetle durulmasının önemine işaret etti.

İstiklâl Marşı´na bakıldığında dizelerinde çok önemli bir tarihin, medeniyetin ve motivasyonun görüldüğünü kaydeden Aydın, "Bugün de marşımızın çok güncel olduğunu düşünüyorum. Tabii böylesine bir metni oluşturmak herkese nasip olmaz. Çok ciddi bir birikim, çok ciddi bir medeniyet hafsalası ve vizyonu, bir müktesebat ve geçmişi sahiplenme ve geleceğe bakış açısına sahip olmak gerekiyor. Bu da Mehmet Akif hakkında bir fikir veriyor." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammed Sait Kadıoğlu İstiklâl Marşı’nı okudu sonrasında İstiklâl Marşı´nın kabul edilişinin 97. yıl dönümünde "Gençlerin Dilinden Mehmet Akif" konulu sempozyumda gençler, İstiklâl Marşı´nın şairi Mehmet Akif Ersoy´u ve onun bıraktığı eserleri anlattı.

17-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.