İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

10-16 Mayıs Engelliler Haftası İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü Etkinlikleri

10-16 Mayıs Engelliler Haftası İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü Etkinlikleri

10-16 Mayıs Engelliler haftası kapsamında İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü etkinlikler düzenledi. İlki  Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Türkiye’de ilk defa görme engelli öğrencilerle işitme engelli öğrenciler ortak koro çalışması gerçekleştirdi. Üsküdar Türkan Sabancı Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu görme engelli öğrenciler korosu ve Fatih Mimar Sinan İşitme Engelliler İlkokul ve Ortaokulu işitme engelli öğrenciler ritim grubu beraber performans sergiledi. Bakırköy Yeşilköy Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ve Kadıköy Hayriye Kemal Kusun Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileri gösteriler sundu.

Programa; İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldı.

Bu program vesilesiyle engelli öğrencileri daha iyi anlama yolunda belki kendimize daha büyük faydası olacak adımları atmış olacağız sözleriyle konuşmasına başlayan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Yelkenci, şunları kaydetti:

“Engelli öğrencilerimiz açısından veya engelli bireylerimiz açısından meseleye baktığımızda diye bir cümle kuramıyoruz çünkü onlar açısından meseleye bakamıyoruz. Hani empati bizim için önemli bir değerdir. Birbirimizin yerine kendimizi koyarak, işte neler hissedildiğini anlamaya çalışırız. Bir işçinin yerine kendimizi koyarak, bir köylünün yerine kendimizi koyarak, bir yöneticinin yerine kendimizi koyarak yaşadıkları zorlukları anlamaya çalışırız. Ama engelli bireylerin yerine kendimizi koyup da onları anlama yolunda maalesef çok imkânımız yok.”

Otizmli çocukların genel bir yakıştırmayla engelli olduklarını söyledik ama yıllar sonra içlerinden dâhilerin çıktığının  görüldüğünü ifade eden Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“ Yani bize göre engelli diye tarif ettiğimiz bireylere göre biz nasılız? Biz onların hissettiklerini, onların anlayabildiklerini anlayabiliyor muyuz? Bu konuda kendimizi merkeze koyuyoruz ama aslında bundan vazgeçmemiz gerekiyor. Yani bizler toplum olarak yaşlısıyla genciyle, büyüğüyle küçüğüyle, doğusundakiyle batısındakiyle, köylüsüyle şehirlisiyle, engelli olanıyla olmayanıyla bir bütünüz ve meselelere bu şekilde bakmamız gerekir. Bu meseleye bakış noktasında geliştirmemiz gereken bir başka bakış açısı da onları anlamaya çalıştığımız müddetçe veya onları anlamaya çalıştığımız kadar, onlara yardımcı olabildiğimiz kadar, onlarla beraber hemhal olabildiğimiz kadar insanlığımızı tamamlamış olacağız. “

Onları anlayabilmek onlarla hemhal olabilmek onların ihtiyaç duyduğundan daha çok bizim ihtiyaç duyduğumuz bir şey olduğunu belirten Yelkenci, “ Zihnimde hiçbir ayrım hissetmiyorum. Hiçbir şekilde tanımlama yapmıyorum. Bunun bir nimet olduğunu düşünüyorum ve engelli bireylerle hele ki engelli öğrencilerimizle bir araya geldiğimde hiç farklı bir şey yapıyor olarak değil normal bir şekilde, büyük bir mutlulukla onlarla beraber oluyorum. Bunun bütün eğitim sistemimize özel eğitim alanında çalışan bütün öğretmen arkadaşlarımıza, yönetici arkadaşlarımıza yansımasını temenni ediyorum. Çocuklarımıza bu şekilde en güzel şekilde yaklaştığınızın farkındayım değerli meslektaşlarım. Çok güzel işler yapıyorsunuz.” dedi.

İstanbul’da özellikle özel eğitim alanında hem kurum sayısı olarak hem öğrenciye verilen hizmet olarak hızlıca büyüdüklerini dile getiren Yelkenci; sözlerini şöyle tamamladı:

“ Bunda öğretmen ve yönetici arkadaşlarımın katkısı büyük, bunu siz yapıyorsunuz daha doğrusu. Biz sadece eğer yardıma ihtiyacınız olursa elinizden tutmaya çalışıyoruz. Sizin yaptığınız çalışmalar çok değerli ama bunun bizim kendi iklimimizde zaten var olan, kendi değerlerimizde ahlak dünyamızda, inanç dünyamızda zaten var olan dinamikleri kullanarak beraberce geliştirmemiz gerektiğini özellikle ifade ediyorum. Bu düşüncelerle hem bütün sene boyunca hem de bu program için emeği geçen hem mesai arkadaşlarımı hem de siz değerli meslektaşlarımı kutluyorum, teşekkür ediyorum. Bir büyük teşekkür de velilerimize çünkü velilerimizin bu noktada neler yaşadıklarını, neler yaptıklarını kendileri bizden daha iyi biliyor. Millet olarak bu noktada büyük bir yük yüklenip bunu omuzladıkları ve yaptıkları için onları da yürekten teşekkür ediyorum. Sevgili çocuklarımıza onları çok sevdiğimi özellikle söylemek istiyorum. Bizim için çok önemlisiniz sevgili çocuklarımız ve önemli olmaya devam edeceksiniz. Bu duygu ve düşüncelerle tekrar hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

Program sonunda etkinliklere katılan engelli öğrencilere hediyelerini veren İstanbul Millî Eğitim Müdürü Yelkenci,  fuaye alanında açılan özel eğitim okulları resim sergisini ziyaret ederek eserlerin sahibi öğrencilerle ve öğretmenlerle sohbet etti ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yelkenci, engelsiz parkurda gözleri kapatılarak farkındalık oluşturma adına empati çalışmasına destek vererek görme engelli bireylerin neler hissettikleri hususunda kendi deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

10-16 Mayıs Engelliler haftası kapsamında ikinci etkinlik olarak İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü “Engelleri Sevgiyle Aşıyoruz” sloganıyla Kapalı Çarşı’da yürüyüş gerçekleştirildi.

17-05-201817-05-201817-05-201817-05-201817-05-201817-05-201817-05-201817-05-201817-05-201817-05-201817-05-201817-05-201817-05-201817-05-201821-05-201821-05-201821-05-201821-05-201821-05-201821-05-2018

 

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.