TERCİHİM TÜRKÇE PROJESİ
1178
12:13
16.11.2021

Bir dili öğrenmek, hepimize yeni kapılar açar, ufkunuzun daha da genişlemesine katkı sağlar. Türkiye'nin son on yılda ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan elde ettiği başarılar, gerek kendi coğrafyasında gerekse dünyada önemli bir yer edinmesini sağladı. Bu durum yurt dışında Türkçeyi öğrenmeye yönelik ciddi bir talep artışını beraberinde getirdi. 

Bu çerçevede Yunus Emre Enstitüsü, bu talepleri karşılamak amacıyla bir taraftan ihtiyaç duyulan ülkelerde Türk Kültür Merkezlerini devreye sokarken öte yandan devlet okullarında Türkçenin seçmeli yabancı dil olarak okutulması çalışmalarına katkı sunuyor.

Kültürel Alışveriş

Tercihim Türkçe Projesi ile Bosna Hersek'te Türkçe öğrenen öğrencilerin motivasyonlarını artırmak, Bosna Hersek ve Türkiye arasında eğitim alanında iş birliği sağlamak, kültürel öğrenme fırsatı sunmak ve her iki ülke arasında eğitim ve kültür başta olmak üzere gençler arasında kaynaşma ve dayanışmayı artırmak amaçlanıyor.  Bosna Hersek'te Türkçenin seçmeli yabancı dil olarak okutulduğu Tercihim Türkçe Projesi kapsamında devlet okullarında seçmeli ders olarak Türkçenin tercih edilmesine ilgi her yıl artıyor.

Millî Eğitim Bakanlığımız, Yunus Emre Enstitüsü ve Bosna Hersek arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında kardeş okul ziyaretleri gerçekleştiriliyor.

Kardeş Okul Projesi

Çok aşamalı olan proje Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki bağları daha da güçlendiriyor. Ayrıca İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Bosna Hersek'le sürdürdüğü ve bugün itibarıyla sayısı 203 olan Kardeş Okul Projesi de kültürel etkileşimi artırıyor. Kardeş okul çalışmaları kapsamında şimdiye kadar 6 bin 380 kişinin hareketliliği sağlandı.  

Kardeş Okul Projesi çerçevesinde İl Millî Eğitim Müdürlüğü organizasyonuyla Türkiye'deki kardeş okulların da desteğiyle Bosna Hersek'teki kardeş okullara akıllı tahtalar, bilgisayar, projeksiyon cihazı ve aparatları, beyaz yazı tahtaları gibi teknik destekler sunuldu. 20 Türkçe sınıfı tamamlandı, 4 sınıfın açılışı yapıldı, 13 sınıf daha açılacak.

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından şu ana kadar 100 okula akıllı tahta, projeksiyon ve beyaz tahta hediye edildi. Toplam Türkçe öğrenen öğrenci sayısı 8 bin 500'e yükseldi. Proje kapsamındaki 23 Nisan kutlamaları son 4 yıldır büyük bir coşku ile gerçekleştiriliyor. Yüze yakın Türkçe öğretmenine "Türkçe Öğretim Metotları" konusu çerçevesinde altı gün eğitim verildi. Bosna Hersek'le bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıldı. Bosna Hersek'teki eğitim kurumlarının bilişim alt yapılarını güçlendirmek amacıyla 68 eğitim kurumu ziyaret edildi.

Bayramlaşma

Kardeş okullar arasında karşılıklı ziyaretlerin yanında okulların bayram hediyeleşmesi için çalışmalar başlatıldı. Faaliyet kapsamında her iki ülkeden 20 kardeş okulun öğrencileri birbirlerine bayram mektubu, şehir kartpostalı ve şehir magneti gönderdi. Bu organizasyon, Yunus Emre Enstitüsü ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde, THY Saraybosna'nın lojistik desteği, Bosna Hersek ve İstanbul'daki kardeş okulların katılımı ile düzenlendi. Bu faaliyet ile yaklaşık 500 öğrenci bayramlaştı. Gelecek yıl bu uygulamanın tüm kardeş okullar ile gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Ziyaretler

Proje kapsamında öğrencilere ve öğretmenlere yönelik çeşitli etkinlikler düzenleniyor. 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı başlangıcında 6 kişilik öğretmen ve idareci ilimizi ziyaret etti. 19 kişilik öğretmen ve idareci ise ilimizdeki kardeş okullarda incelemelerde bulunacak.

Eğitimde iş birliğini artırmak amacıyla Bosna Hersek'ten gelen heyet İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün himayeleri ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle ilimizde misafir edilecek. Böylesi buluşmalarla karşılıklı öğrenmenin ve iş birliğinin artması Türkçe üzerinden köprüler kurmanın çeşitli yolları ortaya konmuş olacak.

16-11-202116-11-202116-11-202116-11-202116-11-202116-11-202116-11-202116-11-2021

Yayın Tarihi: 16.11.2021