Özel Eğitim Akademisi özel öğrenme güçlüklerine yönelik düzenlediği eğitimler dışında farkındalık günü kapsamında daha çok öğretmene ulaşmak amacıyla iki günlük seminer düzenledi.
2 Mart 2022 tarihinde "Konumuz Disleksi" programında ilk gün Doç. Dr. Yılmaz Mutlu ile Sinirbilim Bulguları Işığında Matematik Öğrenme Güçlüğü konulu eğitim gerçekleştirildi. Diskalkulinin nörogelişimsel açıdan farklılıkları aktarırken diskalkuli tanı süreci ve matematik becerilerin kazandırılmasında yöntem ve tekniklere dair sunum yapıldı. Ardından öğretmenler ile matematik güçlüğü yaşayan öğrencileri hakkında görüşüldü. Seminer programına sınıf, branş ve özel eğitim öğretmenleri katıldı. Çoğunlukla sınıf ve matematik öğretmenlerinin katıldığı programda öğretmenlerin matematik oyunları ve etkinlik temelli matematik çalışmalarıyla ile ilgili paylaşımları dikkat çekti.
Diskalkuli özel öğrenme güçlüğünün bir alt dalı olarak yer almaktadır. Özel öğrenme güçlüğü alt sınıfında yer alan diskalkuli bireyin matematik becerilerinde güçlük yaşama durumudur. Matematik öğrenme güçlüğü olarak yer alan diskalkuli bireyin sayı sayma işlevinde sınırlılık, bellek problemleri yaşama, sıralama işlemlerinde güçlükler yaşama gibi durumlarla karşımıza çıkıyor. Gelişimsel diskalkuli olarak da ifade edilen diskalkuli yetersizlik durumundan ayırt edildiğinin en önemli göstergesidir. Hastalık veya bir kaza durumuyla ortaya çıkan tür ise edinilmiş diskalkuli olarak karşımıza çıkar ve bu durumda birey hesaplama becerisini tümüyle kaybetmektedir.
Matematik öğrenme güçlüğü olan diskalkuli de zihinsel yetersizlik görülmemekle birlikte birey normal veya normal üstü bir zekaya sahip olabilir. Ancak bireyler basit matematik becerilerinde güçlükler yaşaması nedeniyle uyarlamalara ve desteğe ihtiyaç duymaktadır. Matematiksel kavram becerilerin öğretiminde özel yöntem, materyal ve uyarlamalar ile öğretimin bireyselleştirilmesi esastır.
Öğretmenlerin diskalkuli farkındalığına yönelik eğitimler ile tüm öğrenciler matematiği sevecek
Sınıf ve branş öğretmenlerinin diskalkuli yani matematik öğrenme güçlüğü konusunda farkındalık kazanmaları ve öğretimin nasıl bireyselleştirileceği ile ilgili mesleki gelişimlerinin sağlanmasını önemli kılıyor. Bu kapsamda matematik öğrenme güçlüğünün özellikleri, belirtileri ile farkındalık sağlanmalı ve sınıf içinde etkinlik ve uyarlamaların kapsamına öncelik verilmelidir.
"Konumuz Disleksi" seminer programının ikinci günü ise 5 Mart 2022 tarihi saat 20:00 de gerçekleşti. Programda Prof. Dr. Sinan Olkun tarafından "Çocuklara Sayı Kavramı ve İşlemsel Akıcılık Nasıl Kazandırılır?" başlığı konuşuldu. Programın ilk günü "tüm öğrencilerin matematiği sevdiği yarınları kuran öğretmenler" sözleriyle tamamlandı.
Diskalkuli belirtileri nelerdir?
Zihinden hesap yapma yönünde güçlük yaşayabilir ve basit toplama becerilerinde dokunarak sayabilirler.
Matematik becerilerine dair sorularda akranlarına göre daha yavaş cevap verme söz konusu olabilir.
Matematik becerilerinde terimleri kullanmakta güçlük yaşayabilirler. "Topladım" "çıkardım" gibi terimleri kullanırken karıştırabilirler. Veya bir sayı bir sayıdan büyüktür derken güçlük yaşayabilirler.
Zihinden hesap yaparken belleklerinde sayı ve işlemleri tutma konusunda zorluk yaşayabilirler ve genel olarak bellek güçlükleri görülebilir.
Sayıları sıralarken veya sırayla sayarken zorlanabilirler.
Zeka ortalamaları ortalama düzeyinde veya ortalamanın üstündedir.
Matematik becerilerini taklit ve kopyalama şeklinde ilerletirler. Matematik terimlerini anlama konusunda güçlük yaşayabilirler (Mutlu, 2016).