İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Önceki Öğrenmelerin Tanınması Konferansı

Her türlü öğrenmenin resmî olarak belgelendirilmesini içeren önceki öğrenmelerin tanınması konferansı yapıldı.
Önceki Öğrenmelerin Tanınması Konferansı

Bir ülkenin ekonomisinin esas gücü insan becerileridir. Bir kişinin, bir ustanın yanında çalışarak öğrendiği bilgi ve tecrübe kişi açısından değerli olduğu gibi, ülke ekonomisi açısından da değerlidir. İşte bu nedenle Avrupa Birliği 1990'lı yılların ortasında bu konuyu gündeme almış ve bütün üye ülkelerde çalışarak kazanılmış tecrübelerin devletler tarafından tanınmasını ve belgelendirilmesini istemiştir.

Atılan Adımlar

Önceki öğrenmelerin tanınması sistemi en basit hâliyle, bir kişinin çalışarak öğrendiği becerileri (ustalığı) belgelendirmeye dayanır. Avrupa Birliği önceki öğrenmenin tanınması sistemini 1995 yılında gündeme aldı. AB Konseyinin 2012 yılında aldığı bir kararla 2018 yılına kadar tüm üye ülkelerin bu sistemi hayat boyu öğrenme kapsamı altında uygulanmasını istemiştir.

Ülkemiz bu açıdan oldukça hızlı adımlar atmış ve önceki öğrenmeleri tanıyan bir sistem kurmuştur. Ülkemizde önceki öğrenmelerin tanınması sistemi 2014 yılından itibaren uygulanmaya başlanmış ve hızla yaygınlaşmaktadır. Önceki öğrenmelerin tanınması, okulda elde edilen yeterlilik düzeyinin üzerinde deneyimi ve yetkinliği olan yetişkinler açısından özellikle değerlidir ve onların işgücü piyasasındaki konumlarını güçlendirir.

Hayat Boyu Öğrenme

Önceki öğrenmelerin tanınması hayat boyu öğrenme ile farklı çalışma seviyeleri arasındaki ilişkiyi geliştirmeyi mümkün kılar. Aynı zamanda, insanların bilgi, beceri ve yetkinliklerini daha görünür hâle getirir. Bu da kişinin bir meslekte kendini daha iyi tanımasına ve yeni eğitimlere ihtiyaç duymasını sağlayarak, eğitim dünyasını ile iş dünyasını birbirine yakınlaştırır. Prensip olarak daha ileri eğitime devam etmek isteyen veya mesleki yeterlilik için başvuran bir kişinin daha önceki çalışmalarına veya deneyimlerine sahip olabileceği anlamına gelir. Önceki öğrenmelerin tanınması ile, daha hedef odaklı olma, zaten öğrenilmiş olanları tekrarlamaktan kaçınma ve bu sayede de yeni bilgi ve becerilere odaklanma sağlanır.

Bu çerçevede Kartal Halk Eğitimi Merkezi tarafından organize edilen, Avrupa Birliği'nin Erasmus+ Programı tarafından desteklenen Önceki Öğrenmelerin Tanınması Konferansı Maltepe Cevahir Otel'de yapıldı. Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı Sayın Süleyman Akgül,İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Serkan Gür, Kartal İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Harun Tüysüz, İl Millî Eğitim Şube Müdürümüz Sayın Abdurrahman Ensari, Mesleki Yeterlilik Kurumu Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Daire Başkanlığından Sayın Ekrem Yazıcı, Kartal Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Sayın Seyfullah Kırtay, proje paydaşları, sivil toplum kurumları temsilcileri ve öğretmenlerimiz katıldı.

Hep Birlikte Çalışmak

Projeyi çok değerli bulduğunu belirten Millî Eğitim Bakanlığı adına toplantıya katılan Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı Süleyman Akgül, önceki öğrenmelerin tanınması konusunda Bakanlığımızın yaptığı çalışmaları anlattı. Önce öğrenmelerin tanınması bağlamında medeniyetimizin çok güçlü bir arka planı olduğunu hatırlatan Akgül, bu bağlamdaki çalışmaların fasılasız devam ettiğini kaydetti.

Uluslararası nitelikteki konferansın önceki öğrenmelerin tanınması sürecine katkı yapacağını belirten İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Serkan Gür, çalışmanın yeniliklere zemin hazırlayacağını ifade etti. Projeye emek veren herkese teşekkür eden Gür, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Mesleki Eğitim Merkezleri, Halk Eğitimi Merkezlerinin, önceki öğrenmelerin tanımlanmasında etkin rol aldığını belirtti. 2023 Eğitim Vizyonu ile mesleki ve teknik eğitimde devrim niteliğinde gelişmelerin yaşandığını vurgulayan Gür, tarihsel birikimden hareketle önceki öğrenmelerin tanınması için çok önemli çalışmalara imza atıldığını kaydetti.

Mesleklerin Belgelendirilmesi

Öğrenmenin hayat boyu sürdüğünü belirten İl Millî Eğitim Şube Müdürümüz Sayın Abdurrahman Ensari, örgün ve yaygın eğitim dışındaki öğrenmelerin de bulunduğunu, bu öğrenmelerin belgelendirilmesinin de çok önemli olduğunu belirtti. Dünyadaki farklı uygulamalara değinen Ensari, konferansın önceki öğrenmelerin kayıt altına alınması sürecinde ortak bir anlayışının oluşumuna katkı yapacağını söyledi.

Önce öğrenmelere dikkat çeken Kartal Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Seyfullah Kırtay proje hakkında bilgi verdi. Belgelendirme ve tanınma sürecinin paylaşılmasının önemli olduğunu belirten Kıtay, projeye katkı sunan herkese teşekkür etti. Proje koordinatörlerinden Mete Ayakta ise 2017'de başlayan proje süreci ve çıktıları hakkında bilgi verdi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Daire Başkanlığından Ekrem Yazıcı ise, Türkiye yeterlilikler çerçevesinin oluşturulmasına, geliştirilmesine, güncelliğinin sağlanmasına ve yürütülmesine ilişkin çalışmaları yapmak ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordinasyonu sağlamak için çalıştıklarını kaydetti. İnsanların yıllardır yaptığı mesleklerin belgelendirilmesinin önemine dikkat çeken Yazıcı, hayat boyu öğrenme ve önceki öğrenmenin en büyük çalışma alanları olduğunu belirtti.

Fransa, İrlanda ve Bulgaristan'dan konferansa katılan uzmanlar da birer sunum yaptılar.

Bireylerin Erişimi

Proje kapsamında mesleki yeterlilik belgesi veren kuruluşlara, belge almak isteyen bireysel adayların erişimini kolaylaştırılmak amacıyla bir portal geliştirildi. Belge almak isteyenler portala girişteki belge almak istiyorum menüsünden yararlanabilir. Belge veren kuruluşlar öncelikle firmalarını ve varsa şubelerini kayıt menüsünden eklemelidirler. Portaldan yararlanmak ve kayıt olmak ücretsizdir. Portal Kartal Halk Eğitim Merkezi, Uluslararası Mesleki Eğitim Araştırma ve Geliştirme Deneği (REDVET), İrlanda Öğretmenler Birliği, Fransa CIBC Belgelendirme Kuruluşu, Bulgaristan'dan Kariyer Danışmanlık Merkezi -ZGURA-M Limited Kurumu ile birlikte geliştirilmektedir. 

10-12-201910-12-201910-12-201910-12-201910-12-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.