İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Okul ve Öğrenci Profili Çıkarılıyor

Millî Eğitim Bakanlığımız ortak sınavlarla hem okulların hem öğrencilerin akademik profillerini ortaya çıkaracak.
Okul ve Öğrenci Profili Çıkarılıyor

Bu çerçevede Türkçe, matematik ve fen bilimleri dersleri oldu. Nisan ayında 81 ilde örnekle belirlenen 5, 7 ve 10'uncu sınıflardan yaklaşık 350 bin öğrenciye yönelik olarak, bu dersleri içeren kapsamlı bir sınav yapıldı. Sınavlarda amaç bu derslerde ülke ölçeğinde farklı sınıflarda başarı seviyesiyle ilgili bir fotoğraf çekmek. Başka bir ifadeyle okulların durumunu anlamak... Okullar arası seviye farklarını görüp, buna göre önlemler almak. 

Durumun Fotoğrafını Çekmek

Millî Eğitim Bakanlığımız, 2023 Eğitim Vizyonu'nda belirttiği gibi bu izleme araştırmalarıyla bir taraftan başarıyı sürekli arttırmayı diğer taraftan da okul türleri, iller ve bölgeler arası akademik başarı farklarını azaltmayı hedefliyor.  Elde edilen bulgularla problemi erkenden teşhis ederek iyileştirme sağlayabilmek, yatırımları ve diğer süreçleri bu bulgular ışığında planlayabilmek önemli. Atılan bu adımlar gelecek açısından ümit verici. Zira bugüne kadar hep notlarla öğrenciler yarıştırılıp başarısız olan suçlandı. Okul ve öğretmenin durumu pek de irdelenmedi. Diğer bir deyişle eğitim sisteminin fotoğrafı pek de çekilmedi.

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz de il ölçeğinde kapsamlı bir ortak sınav uygulaması başlattı. Ortak sınav uygulamasında Türkçe ve matematik dersleri seçildi. İstanbul'daki sınavlar bağlamındaMillî Eğitim BakanlığıÖlçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetlerinden Sorumlu Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer,  Hürriyet gazetesinden Nuran Çakmakcı'nın soruları cevapladı.

Sınavlarla ilgili verileri paylaşan Bakan Yardımcımız Özer şunları söyledi: "İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüz il ölçeğinde tüm resmi ve özel okullarda 6 Mayıs 2019 tarihinde 5 ve 7'nci sınıflarda Türkçe dersinden ve 10'uncu sınıflarda Türk Dili ve Edebiyatı dersinden ortak sınav uygulaması yaptı. Ortak yazılı sınav uygulamasına 5'inci sınıflardan yaklaşık 217 bin, 7'nci sınıflardan yaklaşık 281 bin ve 10'uncu sınıflardan yaklaşık 182 bin öğrenci olmak üzere yaklaşık 680 bin öğrenci katıldı. 13 Mayıs 2019 tarihinde de 5'inci, 7'nci ve 10'uncu sınıflarda matematik dersinden ortak sınav uygulaması olacak. Bakanlık olarak bu uygulamayı destekliyoruz." 

Ortak Sınav Uygulamalarının Amacı

İstanbul'da yapılan kapsamlı ortak sınav uygulamasının karneye yansımayacağını vurgulayan Özer, şunları söyledi:  "Hâlihazırda zaten birçok okulumuzda ortak sınav uygulaması okul bazında yapılıyor. Zümre öğretmenlerimizin marifetiyle ortak sınavlar da olabiliyor. Şartların olgunlaşmasına ve altyapıların oluşturulmasına bağlı olarak ilçe ve il bazlı ortak sınav uygulamaları da bu kapsamda yapılabilir. İlçe ve il bazlı bu tip uygulamalarda birinci öncelik not vermek değil, Türkçe ve matematik derslerinde belirtilen sınıflarda nelerin iyi çalıştığını, nelerin de iyileştirilmesi gerektiğini görebilmektir. Ortak sınav uygulamaları farklı dersler için de uygulanabilir. Diğer taraftan okullarda ortak bir ölçme ve değerlendirme kültürü oluşturabilmek için de ortak sınav yaklaşımını kullanmak çok önemli. Bu uygulamalar, Bakanlık olarak yürüttüğümüz izleme araştırmalarından ve okul profili çalışmalarından bağımsız da değil. Tüm bu çabaların hepsinde ortak amaç, farklı ölçme yöntemleri kullanarak durum tespiti yapıp eğitim kalitesini sürekli arttırmak."

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.