İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Zanaatkârların Dünyasını Tanımak

Tasarım Beceri Atölyeleri kapsamındaki Hazine Zanaatlar etkinliği tamamlandı.
Zanaatkârların Dünyasını Tanımak

Kelimenin en geniş anlamıyla zanaatkâr, temel bir insani içgüdüyle ilgilidir: Bir işi başka bir şey için değil de yalnız o iş için yapmak. Kelime endüstri toplumunun gelişiyle yitmekte olan bir hayat tarzını akla getiriyor olsa da, zanaatkârın dünyası maharetli el emeğinin çok ötesine, bugüne, bütün insan uğraşlarına uzanır. Dolayısıyla, bilgisayar programcısının, doktorun, ebeveynlerin, kısacası herkesin iyi zanaatkârlığın değerlerini öğrenerek kazanacağı çok şey var.

Bu düşünceyle Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Tasarım Beceri Atölyeleri Koordinatörlüğü'nce "Hazine Zanaatlar" adlı bir etkinlik yapıldı. Öğrenci ve velilerinin birlikte katılımlarına yönelik yaz etkinliği şeklinde düzenlenen etkinlik tamamlandı.

Zanaatlar ve Ustalar

Etkinliğin amacı Tasarım Beceri Atölyeleri'nin kurgusunda önemli yer tutan sanat-zanaat alanlarının çocuklar tarafından fark edilmesinin sağlanması, bu alanlara karşı merak uyandırılması ve basit uygulamalarının yapılabilmesiydi. Zaten zanaat ve zanaatkârın geçmişi bize aynı zamanda araçları kullanmanın, işi örgütlemenin, malzeme hakkında düşünmenin başka yollarını gösterdiği gibi hayatı nasıl yaşamak gerektiği hakkında güzel öneriler sunar. 

Etkinlikte çocukların, kaybolmaya yüz tutan zanaatları icra eden ustaların atölyelerini ziyaret ederek ürünün yapım aşamalarını görmeleri, ustaların hayat hikâyelerinden ilham almaları sağlanmaya, öğrencilerin zanaat alanlarına ilişkin farkındalıkları sağlanıp ilgileri arttırılmaya çalışıldı.

Öğrenciler ve velilerinin 3 grup hâlinde katıldıkları etkinlik; 5 Ağustos, 7 Ağustos ve 19 Ağustos tarihlerinde yapıldı. Etkinliğe 30 Haziran ile 08 Temmuz 2019 tarihleri arasında başvurular alındı ve yapılan değerlendirmeler sonucunda katılımcılar belirlendi. Etkinliklere İstanbul'un çeşitli ilçelerindeki ilk ve ortaokullarda öğrenim gören öğrenciler velileri ile birlikte katıldı. Her grupta 5 öğrenci ve 5 veli olmak üzere, toplamda 15 öğrenci ve 15 veli etkinliklere katılım sağladı.

Atölye Ziyaretleri

Etkinlikte hasır şapkacılık alanında Selami Ekmen, saz yapımı alanında Mehmet Yurtlu, ney yapımı alanında Melih Berse, kalemkârlık alanında Tuncay Belen ve Cevat Taşdemir, örücülük alanında Seyfi Nazlı ve ahşap oymacılığı alanında Hüsamettin Yivlik'in atölyeleri ziyaret edildi. Zanaat ustalarının atölyeleri tek tek ziyaret edilip atölyelerde yaklaşık 30-40 dakika kalınarak öğrencilerin ilgili zanaat alanının atölyesini görmeleri, zanaatkârların yaptıkları hakkında bilgi sahibi olmaları ve basit uygulamalar yapmaları mümkün kıldı. Böylece öğrenciler çalışmaları dikkatle takip etti ve daha önce görmedikleri zanaat alanlarını yakından tanıdılar. Öğrenci ve veliler etkinlikten çok memnun olduklarını belirttiler.  Çünkü çalışma, zanaatkârların yaptıklarını ve yapma biçimlerinin farkında olmayı, etik değerlerle maddi emek arasında bağ kurmayı ve günümüze kadar gelerek iyi iş denen şeyin anlamını masaya yatırmayı sağladı.

Etkinlik, atölyelerinin kapılarını açıp öğrencilere birebir eğitmenlik yaparak çalışmalara destek sağlayan değerli zanaatkârlarımıza teşekkürle tamamlandı.

27-08-201927-08-201927-08-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.