İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Yunus Emre’de Dirilmek

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Yurdumun Değerleri Projesi kapsamında “Yunus Emre’de Dirilmek”  hakkında konuşuldu.
Yunus Emre’de Dirilmek

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarımızda öğrenim hayatını yatılı olarak devam ettiren öğrencilerimiz için değerlerimizin öğrenilmesi ve kişiliklerinde bunların yer alması hayati derecede önem arz etmektedir. Yurdumun Değerleri Projesi, yatılı olarak öğrenimlerine devam eden öğrencilerimize ulaşmak, onlara bu anlamda katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

Bu çerçevede Gaziosmanpaşa Şehit Servet Asmaz Anadolu İmam Hatip Lisesi Yurdunda “Yunus Emre’de Dirilmek” temalı bir sohbet programı gerçekleştirildi. Program öğrencilerimizle birlikte yenilen akşam yemeği ile başladı. 

Okullar ve Değerlerimiz

İl Müdür Yardımcımız Levent Özil bir selamlama konuşması yaptı.  Özil, öğrenim hayatlarını yatılı olarak devam ettiren ortaöğretim öğrencilerine yönelik özgün ve özendirici etkinlikler çerçevesinde Yunus Emre’nin kültürel mirasımızdaki yerine değindi. 

Proje kapsamında yürütülen faaliyetlere dikkat çeken Özil, “Değerler sonradan kazanılan davranışlardır. Aile, okul ve toplumun değer kazanımında önemli görevleri bulunmaktadır. Okul çağına kadar aile, çocuklar için hangi değerlerin kazanılacağı konusunda temel kurumdur. Okullardaki eğitim ise istenen değerlerin kazandırılmasında merkezi bir role sahiptir. Bu sebeple hepimize önemli sorumluluklar düşmektedir.” dedi. 

Ardından AR-GE Kültür Biriminden Hüseyin Akın ile Cengizhan Orakçı Yunus Emre’de dirilmenin manası üzerine öğrencilerle serbest nazım birer sunum yaptılar.

Yunus’un değerini vurgulayan Hüseyin Akın, “Yunus Emre’siz bir Türk edebiyatı, Yunus Emre’siz bir Türk kültürü düşünülemez. Üzerinde yaşadığımız şu Anadolu coğrafyasında Yunus ilahilerinin terennüm edilmediği, söylenmediği tek karış toprak gösterilemez. Sadece Anadolu değil Balkanlarda da Yunus´un nefesi eser dalga dalga. Yunus Emre´den bir ilahi bilmeyen, ondan ezbere en az bir dörtlük okuyamayan insanımız yoktur. Benim de evde babamın kitapları arasında bulup okuduğum ilk kitap Yunus Emre Divanıydı.” dedi.

Türkçenin Kurucusu

Cengizhan Orakçı da konuşmasında Yunus’un Türk diline yaptığı katkıları anımsatarak onun Türkçemize kattığı zenginliği ifade etti. Yunus’a dönmenin kendimize dönmek olduğuna dikkat çeken Orakçı, “Kimliğimizin ve kültürümüzün en önemli anahtarlarından biri, belki de en başta geleni olan Yunus Emre´ye Türk toplumunun bugün büyük bir ihtiyacı vardır. Yunus Emre, üzerinde yaşadığımız topraklarda kurulan Türk-İslâm medeniyetinin önde gelen manevi mimarlarındandır. Bugün konuştuğumuz Türkçenin temellerini o atmıştır. 13. yüzyılda Anadolu´da Türkçenin bir edebiyat dili olması yolunda ilk ve en önemli çaba Yunus´a aittir. Yunus, denebilir ki, Türkçenin kurucusudur. O, bu topraklar üzerinde dilden bir mimari yapı oluşturmuştur. Süleymaniye taştan bir anıtsa, Yunus´un ilahileri de sesten bir anıttır. Bilelim veya bilmeyelim, biz milletçe bu sesten anıtın içinde yaşıyoruz, onun altında soluk alıp veriyoruz. Yunus, Türk diline ruhunun derinliklerinden öylesine üflenmiştir ve onu canlandırmıştır ki, Türkçe kıyamete kadar diri kalacak bir enerjiyle yüklenmiştir.”  ifadelerini kullandı.

Programa ayrıca İl Millî Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürümüz Mustafa Akhan, Gaziosmanpaşa İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Mehmet Usta ve şube müdürleri, Okul müdürü Rasim Aktürk, okul idarecileri ile öğretmenler de iştirak ettiler.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.