İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Yeni Eğitim Paradigmasında Eğitim-Öğretim Liderlerimizin Rolleri

İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Şişli İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği “Yeni Eğitim Paradigmasında Eğitim-Öğretim Liderlerimizin Rolleri”  konulu söyleşide okul müdürleriyle buluştu.
Yeni Eğitim Paradigmasında Eğitim-Öğretim Liderlerimizin Rolleri

Şişli kitap okumaları etkinliği kapsamındaki söyleşiye, İstanbul Vali Yardımcısı Sayın Ahmet Hamdi Usta, Şişli Kaymakamı Sayın İdris Akbıyık,  İstanbul Millî Eğitim Müdürü Sayın Ömer Faruk Yelkenci, Şişli İlçe Millî Eğitim Müdürü Sayın Murat Mücahit Yentür, Dr. Özgür Bolat ve okul müdürleri katıldı.

Fark Yaratmak Gerekir

Söyleşide konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Usta, öğretmenliği çok iyi benimsemek gerektiğini ve sabah sekiz akşam beş çalışarak sadece kendi alanının konularının anlatılıp geçilebilecek nitelikte bir meslek olmadığını vurgulayarak, “Öğretmenlik, okula adım attığınız andan itibaren öğrencilerin dertleriyle dertlenmedikten sonra keyifle yapılacak bir meslek değil.  Zira bu meslek ancak buradaki öğrencilerin dertlerini dert haline getirirsek zevkli bir meslek haline gelir.” dedi.

Artık dünyanın bir rekabet ortamına girdiğini ve çok daha farklı işler yapmamız gerektiğinden bahseden Vali Yardımcısı Usta, “Ben idarecileri şu anlamda değerlendiriyorum; idareciler sadece kendisine verilen işleri yapan değil, doğru işler yapan insanlar olmalıdırlar. Millî eğitim çerçevesinde farklı işler yapmak zorundayız. Eğer bir yere gittiğimizde fark yaratamıyorsak eşit çıksak bile Türkiye olarak kayıp halindeyiz demektir.” şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Usta,  ayrıca artık okul veli toplantılarının sadece notların konuşulduğu süreç olarak değil, oraya gelen velileri yönlendireceğimiz ama aynı zamanda çocuklarıyla olan ilişkilerinde onlara katkıda bulunacağımız bir süreç haline sokmamız gerektirdiğini kaydetti.

İnsanı Yaşatmak ve Öğrenciye Hizmet Etmek

İstanbul Millî Eğitim Müdürü Yelkenci ise, eğitimin amacı üzerinden düşündüğümüzde eğitimin merkezinde insanın bulunduğunu söyledi.

En genel anlamıyla eğitimin insana yani öğrenciye hizmet etmek durumunda olduğunu aktaran Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

 “ Şeyh Edebali’nin “insanı yaşat ki devlet yaşasın” sözünde ortaya koymuş olduğu prensipten hareket ettiğimizde eğitimin, insana hizmet etmekten başka bir amacı olamaz. Bu bağlamda eğitimin merkezinde öğrenci vardır. “

Çelebi Öğretmen

Eğitim süreçleri üzerinden düşünüldüğünde de eğitimin merkezinde öğretmenin var olduğunu anlatan Yelkenci, “Bütün eğitim sistemi öğrenciye hizmet etmelidir. Eğitim süreçleri üzerinden düşündüğümüzde de eğitimin merkezinde öğretmen vardır. Nitelikli her yönüyle donanmış bir öğretmenden, eskilerin tabiriyle çelebi öğretmenden bahsediyorum. Yani sadece matematik anlatan, matematiği çok iyi bilen ve onu öğreten değil… Bunun yanında matematikçi ama aynı zamanda şiir de bilen müzikle de uğraşan, sanatın diğer dallarıyla ilgilenen öğrencilere söyleyecek sözü olan öğretmenden bahsediyorum.”

Okulun Hayat Haline Gelmesi

Yelkenci, eğitimin organizasyonu üzerinden düşündüğümüzde ise merkezinde okul müdürünün olduğunu söyledi. Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“Okul müdürlerimiz,  kendilerini her alanda geliştirdiğinde pek çok sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Öğretmenlerinin performansları geliştirerek motivasyonlarını yükseltmek ve velileri eğitim süreçlerine dâhil etmek müdürler için çok önemlidir.  Bu iki meseleyi başarabilmenin yolu da ancak her yönüyle donanımlı olmaktan geçer. Eğer müdürlerimiz güçlü ise, eğer müdürlerimiz bir okulu yönetmenin ötesinde bir memleketin, bir ülkenin geleceğini yönettiklerinin farkında ise işte o zaman o okul hayat haline gelir. Okulun hayat haline gelmesi de öğrenci açısından çok önemlidir. Hani eğitim sistemi öğrenciye hizmet etmeliydi ya işte o zaman bizim alışageldiğimiz şekilde bir hapishane haline gelmiş dört duvardan oluşan okul olmanın sınırlarının dışına çıkar ve hayat olur.”

Yelkenci, okul müdürlerimizin kendi ihtiyaçları, istekleri ve beklentileri doğrultusunda kültürlenme çalışmalarının çok büyük faydalarının olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından, çocuk eğitiminde ödülün görünmeyen gizli zararlarını anlatan ama aynı zamanda bir model, pratik çözümler ve uygulamalar öneren Beni Ödülle Cezalandırma isimli kitabın yazarı Dr. Özgür Bolat kitabını okumuş olan okul müdürleri ile kitabı hakkında söyleşi gerçekleştirdi.

24-04-201724-04-201724-04-2017

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.