İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Üçüncü Okul Öncesi Eğitim Zirvesi

"Yeteneğimi keşfet" temalı Üçüncü Okul Öncesi Eğitim Zirvesi 1500 eğitimcinin katılımıyla yapıldı.
Üçüncü Okul Öncesi Eğitim Zirvesi

İstanbul´da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Okul Öncesi Eğitim Zirvesi, eğitim camiasından büyük ilgisi ve destek gördü. Türkiye genelinde 6 binden fazla öğretmenin katılımcı olarak başvurduğu ve etkinlik boyunca bin 500 öğretmen Okul Öncesi Eğitim Zirvesi´ndeki çok önemli buluşmalara katıldı.

Geleceğin Eğitimcileri

Eğitim dünyasının her açıdan masaya yatırıldığı, okul öncesi eğitimin öneminin vurgulandığı zirvede geleceğin eğitimcileri de belirlendi. Gelecek Eğitimde Derneğinin organize ettiği ve 8 farklı kategoride Türkiye genelinde yapılan 500 proje başvuru arasından seçilen geleceğin eğitimcileri ödüllerini aldı.

 Açılışı İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu´nda yapılan zirveye Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Dr. Cem Gençoğlu, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı,  Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Belma Tuğrul,  Hacettepe Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Aytaç Açıkalın, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Kemal Yürümezoğlu,  Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Özgül Bolat´ın yanı sıra çok sayıda eğitimci, çocuk gelişim uzmanı ve yazar katıldı.

Bireysel sunumlar ve atölye çalışmalarından oluşan zirvenin açılış konuşmasını Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürümüz Dr. Cem Gençoğlu yaptı.  Gençoğlu konuşmasında, dünyada yaklaşık 150 yıldır üzerinde durulan bir kavram olan okul öncesi eğitimi, ilk yıllarda sanayileşme ve kadınların iş hayatına girmesiyle birlikte daha çok bakımevi gibi tarif edilmiş olmasına rağmen süreç içerisinde bu eğitim kademesinin bireyin yaşantısındaki önemi gereği ülkelerin olmazsa olmaz eğitim kademelerinden biri olmuştur.   

Bir Zihniyet Meselesi

Ülkemizde 2000´li yılları okul öncesi eğitim açısından bir başlangıç olarak nitelendiren Dr. Cem Gençoğlu, "2002-2003 eğitim öğretim yılında 320.000 olan okula devam eden çocuk sayısının 2017-2018 eğitim öğretim yılında 1.501.088´e ulaştığını, içinde bulunduğumuz bu eğitim öğretim yılında da yaklaşık 1.600.000 çocuğun okulla buluşturulacağını ifade etti" 5 yaştaki çocukların net %66,88´inin okullu olduğunu belirten Gençoğlu, bu eğitim öğretim yılında bu rakamı %70´e çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. 

2023 Vizyon Belgesi´nde okul öncesinde 5 yaşın zorunlu kapsama alınacağının ve bunun heyecan verici olduğunu ancak daha önemli konunun ise bu eğitim kademesinde niteliği artırmak olduğunu belirterek ifade eden Gençoğlu konuşmasını söyle sürdürdü:

"Okul öncesi eğitimi, bir öğretmen ataması bir derslik yapımından öte bir zihniyet meselesi olarak algılamamız gerekiyor. Bu eğitimi, çocukların doğal merakının bilimsel meraka evrilme aşamalarının başlangıcı olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. Bizler sınıfımızdaki en dezavantajlı öğrenciye verdiğimiz hizmet kadar kaliteli bir eğitimciyiz. Temel Eğitim Genel Müdürü olarak ben de en dezavantajlı anaokuluna verdiğim destek kadar, kaliteli ve nitelikli bir genel müdürüm. Popülizm alanları bulmak yerine öğrenme tutkusuna odaklanmak durumundayız. Eğitim içeriklerimizi Batılı marka ve kurgulardan ziyade, zemini bu coğrafyaya basan, zihni bu coğrafya üzerinden şekillendirilmiş birtakım anlayışlar üzerine kurmak gerekiyor." 

Eğitimin ilk basamağı olan okul öncesine ilişkin bir farkındalık oluşturmanın değerini vurgulayan İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ise Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonunun çok yönlü karşılık bulduğunu ifade etti. Yazıcı, "Erken çocuklukta zorunlu eğitime geçiş vizyon planı çerçevesinde okula erişim imkanlarımızı da arttırmalıyız. Hep birlikte kurumsal kapasitelerimizi arttırmanın yanı sıra kalite politikalarımızı da yenilemeliyiz." şeklinde konuştu.

Fark Yaratan Öğretmen ve Yöneticiler

Zirvede yaptıkları çalışmalarla fark yaratan yılın öğretmen ve yöneticilerine de ödülleri verildi.  Zirvede, Geleceğin Eğitimcisi Özel Ödülünün sahibi Şanlıurfa´dan Yaşam Sokağı Çıraklık Eğitimi Projesi ile Ayşegül Işık´ın oldu. Ödülünü İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı´dan alan Işık, ödülünü geleceğin eğitimcilerine armağan ettiğini dile getirdi. Zirve´de 3 kurumsal, 8 bireysel olmak üzere toplamda 11 ödül sahiplerine takdim edildi.

Uygulanabilir, sürdürülebilir, özgünlük, gibi kriterlerin incelendiği, projelerin okul öncesi öğretmenler için örnek olma durumunun göz önünde bulunduruldu. Ödül kazanan öğretmenlere İGA tarafından İstanbul Havalimanı inşaatında çalışan iş makinelerin atıklarının sanata dönüştürülmesi ile oluşturulan özel bir plaket sunuldu. Bireysel ödüllerin sahipleri ise şöyle:

Geleceğin Eğitimcisi Özel Ödülünü İlimkent Okulları Kurucusu Ayşegül Işık- Yaşam Sokağı Çıraklık Eğitim Projesi / Şanlıurfa

Yılın Yenilikçi Öğretmeni: Gülsen Mustafa Muzuri İlkokulu Müdür Yardımcısı Fulya Denizci - Ebeveyn Karnesi Projesi / İstanbul

Yılın Yardımsever Öğretmeni: Bozköy İlkokulu Müdür Yardımcısı Umut Furkan Dönmez - Hayalimdeki Oyuncak Projesi / Niğde

Yılın Çevreye En Duyarlı Okulu Ödülü: Esentepe İlkokulu Okul Öncesi Öğretmeni Gamze Kılıç - Çöp Olmasın Oyuncağım Olsun Projesi / İstanbul

Yılın Paylaşımı Seven/Blog Yazarı Ödülü:  Yunus Emre Anaokulu Okul Öncesi Öğretmeni Hülya Altun Bogoçlu / Miniminiyiz Projesi - Giresun

Yılın Okul Yöneticisi Ödülü: Papatyam Anaokulu Müdürü Seyhan Dedeler - Daha Yapılacak Çok Şey Var Projesi / Kahramanmaraş

Yılın Farkındalık ve Toplumsal Duyarlılık Projesi Ödülü: Cumhuriyet Anaokulu Okul Müdürü Nursel Ata Bir Çiçek Büyüt Bir Hayat Kurtar / Mersin

Yılın Çocuk Kitabı Yazarı Ödülü: Ayşegül Liman Kaban - Oyun Canavarı

Geleceğin Eğitimcileri Ödüllerinde kurumsal kategoride ödüllerin sahipleri ise şöyle:

Türkiye´de Eğitime Katkı Yapan Okulu Ödülü: Bahçeşehir Koleji

Eğitimde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü: İGA

Okul Öncesine Değer Katan Yenilikçi Eğitim Modeli Ödülü: İstanbul Ayvansaray Üniversitesi.

08-05-201908-05-201908-05-201908-05-201908-05-201908-05-201908-05-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.