İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye 2023 Eğitim Zirvesi

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, Türkiye 2023 Eğitim Zirvesi’ne katılacak.
Türkiye 2023 Eğitim Zirvesi

Türkiye 2023 Eğitim Zirvesi, Sabah gazetesi tarafından SETA’nın ev sahipliğinde düzenleniyor. 11 Mart’taki zirveye Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un yanı sıra, çok sayıda yönetici, akademisyen ve yazar katılacak. Açılış ve tematik konferans dışında dört oturumun yer aldığı zirvede 2023 Vizyon Belgesi doğrultusunda Türk eğitim sisteminin hikâyesi enine boyuna ele alınacak.

Açılış ve Finansal Okur Yazarlık

Eğitim sisteminin belli başlı alt sistemlerinin masaya yatırılacağı zirvede, 2023 Eğitim Vizyonu, eğitim tasavvuru, eğitimde mutabakat, geleceğin teknolojik sınıfları, mesleki ve teknik eğitim, erken çocukluk eğitimi, Tasarım Beceri Atölyeleri, eğitimde ölçme ve değerlendirme öne çıkıyor. Bununla beraber teknoloji destekli öğretmen mesleki gelişimi, yapay zekâ, yükseköğretime hazırlık, ortaöğretim, ilkokul ve ortaokulun kalitesinin artırılması, bilişim etiği ile eğitim ve sosyal medya başta olmak üzere bir dizi mesele de ele alınacak.

Açılış programında, Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk,  SETA Genel Koordinatörü Sayın Prof. Dr. Burhanettin Duran, Turkuvaz Medya Adına, İcra Kurulu Üyesi Sayın Ceyda Uzman konuşacak. Bu bölümü Sayın Şafak Tükle yönetecek.

Ardından tematik konuşmaya geçilecek. Bu çerçevede Borsa İstanbul’dan Sayın Prof. Dr. Erişah Arıcan “Finansal Okur Yazarlık” üzerine konuşacak.

Birinci Oturum: Tasarım ve Beceri Atölyeleri

Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu kapsamındaki Tasarım ve Beceri Atölyeleri, ilkokul ve ortaokullarda sanat, bilim, kültür, spor ve yaşam ana temalarıyla hayata geçirildi. Türkiye’de ilk olan tasarım beceri atölyeleriyle öğrencilerin okulda düşünmeye, tasarlamaya ve üretmeye zaman ayırabileceği ortamlar yaratılacak. 

Çocukların sahip olduğu yeteneklerin uygulama düzeyinde geliştirilmesi, el becerilerinin artırılması amacıyla kurulan Tasarım ve Beceri Atölyelerinin ele alınacağı birinci oturumda Millî Eğitim Bakan Danışmanı Sayın İpek Coşkun,  Sayın Sümeyye Ceylan ve Sayın Prof. Dr. Selçuk Özdemir konuşacak. Bu oturumun yöneticiliğini Sabah gazetesinden Sayın Okan Müderrisoğlu yapacak.

İkinci Oturum: Mesleki ve Teknik Eğitim

İkinci oturumda ise mesleki ve teknik eğitim ele alınacak. 2023 Eğitim Vizyonu mesleki ve teknik eğitimde müfredatların esnek ve modüler olarak yapılandırılmasını hedefliyor. Bununla eş-zamanlı olarak mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması, mesleki ve teknik eğitime yönelik var olan toplumsal algıyı değiştirmeyi hedefleyen, öğrencilerin mesleki ilgi ve yeteneklerini tespit eden ve öğrenciler ile ailelerini bu doğrultuda yönlendiren projeler hayata geçirilmeye başlandı. Ayrıca üniversiteler ve sektörle çoklu iş birlikleri hayata geçirildi.

Sektörün mesleki ve teknik eğitim süreçlerinde daha fazla yer alması, sektör liderleri ile iş birliği imkânlarının artırılması bunların tabii bir sonucu. Bununla beraber sektörel iş birliği protokolleri ve iyi uygulama modeli olabilecek projelerin hayata geçirilmesi önceleniyor. Okulların gelirlerinin artırılması ve mevcut kaynakların verimli kullanılması çerçevesinde eğitim-sektör istişare toplantıları da yapılmaya devam ediyor.

Mesleki ve teknik eğitimin ele alınacağı ikinci oturumda, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu, SETA Eğitim ve Sosyal Politikalar Araştırmaları Direktörü Sayın Atilla Arkan konuşacak. Oturumu Sayın Şelale Kadak yönetecek. 

Üçüncü Oturum: Erken Çocukluk Eğitimi

Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyon Belgesi, kalite standartları ve toplum temelli modellerin geliştirilmesi için katılımcı süreçler yürütülmesini ve önemli bir altyapı oluşturulmasını hedefliyor. Bu bağlamda erken çocukluk döneminde alınan eğitimin okula hazır olma sürecinde olumlu etkileri vardır. 

Bu yüzden ülkemizde erken çocukluk eğitiminde önemli gelişmeler yaşanmış ve konu eğitim politikalarında yer almaya başladı. Zirvenin dördüncü oturumunda İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Sayın Prof. Dr. Belma Tuğrul, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Sayın Doç. Dr. Mehmet Toran ve Üsküdar Üniversitesi’nden Sayın Prof. Dr. Nurper Ulküer erken çocukluk eğitiminin mevcut durumu ve gelecek perspektifi üzerinde duracaklar. Bu oturumu Sayın Dilek Güngör yönetecek.

Tematik Konuşma: Ölçme, İzleme ve Değerlendirme

Son oturumda ölçme, izleme ve değerlendirme ele alınacak.  Bilindiği üzere 2023 Eğitim Vizyon Belgesi ölçme değerlendirme alanında da birtakım yenilikler getirdi. Zira ölçme değerlendirme teknik bir konu olmanın ötesinde nasıl bir insan yetiştirilmek istendiği, benimsenen eğitim felsefesi ve hedefleri ile ilişkilidir. Neyin, nasıl ve hangi amaçla ölçüldüğüne ilişkin verilecek her türlü cevabın merkezinde öğrencilerimizin tüm yönleriyle gelişimi ve mutluluğu yer alır.

Bunun için 2023 Eğitim Vizyonunda öğrencilerimizin her ders ve düzeyde yeterliliklerinin belirlenmesi, izlenmesi ve desteklenmesi için “Yeterlilik Temelli Değerlendirme Sistemi” kurulacak. Erken çocukluktan lise mezuniyetine kadar öğrencilerimizin izlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve yönlendirilmesi amacıyla her öğrenci için bir e-portfolyo oluşturulacak.  

Büyük dönüşüne katkı sunacak olan bu oturumda ise Sayın Prof. Dr. Petek Aşkar, Ankara Üniversitesi’nden Sayın Eren Ceylan ve Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürümüz Sayın Sadri Şensoy konuşacak.

Ücretsiz ve herkesin katılımına açık olan zirveye dinleyici katılımı için kayıtlar, program öncesine kadar alınacak.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.