İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tematik Okullara Bir Yenisi Daha Eklendi

3. Perakende Sektörü ve Eğitimcileri Buluşması programında İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) arasında Bağlarbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin tematik okul olması için protokol imzalandı.
Tematik Okullara Bir Yenisi Daha Eklendi

Protokol imza törenine, İl Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, MÜSİAD Genel Başkan Vekili Eyüp Uğur, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gökhan Er, MÜSİAD üyesi iş adamları ve öğretmenler katıldı.

Tören öncesinde konuşan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Yelkenci, Millî Eğitim Müdürü olarak göreve başladığında İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği, İstanbul Sanayi Odası (İSO),  Tüm Asansör Sanayici ve İş Adamları Derneği´nin (TASİAD) yönetim kurulu ile görüştüklerinde birtakım taleplerin gündeme geldiğini, bunların da önemli ölçüde mesleki teknik eğitim alanındaki sorunlardan kaynaklandığını belirtti.

Aslında sahada sektör temsilcileriyle yapılan görüşmeler arttıkça bu konuda karşılaşılan sıkıntıların ne kadar önemli olduğunun farkına vardıklarının altını çizen Yelkenci sözlerine şöyle devam etti:

Mesleki Eğitimde Nitelik Artışı

“Şurası son derece açıktı; sorunu mevcut sistemin içinde çözmenin imkânı yoktu. Bu sorunu sistemden ayırıp çözmemiz gerekirdi.Örnek verecek olursak İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı diyor ki bana TEOG sınavından 500 puan alacak öğrenci lazım değil, altını işleyebilecek çocuk lazım. Bu süreçte değişik sektör temsilcileriyle birtakım toplantılar yaptık, buradan hareketle bir teklif hazırladık. Teklifimiz Bakanlığımızca kabul gördü hamdolsun, temmuz ayından önce bir genelge yayımlandı. Ardından da 1 Eylül 2016 tarihli Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ne de bu yansıdı. Buna göre tek alanda diğer şartları da sağlamak üzere tematik meslek lisesi açılabilecekti.

Böylelikle sektörün ihtiyacına göre tematik meslek liseleri kurabilme imkânı elde edilmiş oldu.Söz konusu okulların hızlı ve nitelikli bir şekilde yapılandırılması için İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak İstanbul Valiliği ile birlikte ama aynı zamanda Bakanlığımızın önümüzde açtığı bu yolda ilerlemeye devam ettik. Uygulamaya koyduğumuz bu proje ile ihtiyacımız olan alanda okul açma, idari ve öğretmen kadrosunu bu tema doğrultusunda oluşturmak mümkün oldu.Ayrıca öğrenciyi o alandaki yeteneğini de ölçerek alabilme, sektördeki güncel bilgi ve teknolojiyi de içeren esnek müfredat yapabilme, sektörün daha aktif rol alması gibi imkânları sağlayarak hem mesleki eğitimdeki niteliği hem de istihdam oranını arttıracağımıza canı gönülden inanıyoruz.”

Tematik Okulların Üç Meselesi

Yelkenci, tematik okullarda sektörü işin içine katmadan netice almanın mümkün olmadığını vurguladı. Meselenin bununla bitmediğini, bilim ve akademi dünyasından mutlaka faydalanılması yanında işin uygulayıcıları olan öğretmenlerinde işiniçinde aktif bir biçimde yer alması gerektiğini kaydetti.

Program meselesini üç önemli başlık altında çözdükten sonra, sıranın öğrencilerin nasıl seçileceğine karar vermeye geldiğini anlatan Yelkenci sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bunun için örnek spor lisemizdeki seçim modelini örnek alarak yola çıktık.Yüzde otuz TEOG, yüzde yetmiş yetenek olacak şekilde sadece o alana yönelik öğrenci seçmeyi mümkünkılan model geliştirdik. Daha sonra okul ve alan isminin okul tabelasında görünmesini sağladık.Artık çocuk ve aile okul kılavuzuna baktığı zaman hangi alana gidebileceğini bilecek.Bakanlığımız bu projeyi alarak Türkiye projesi haline getirdi.Bizimde arzumuz mesleki ve teknik eğitim alanındaki gelişmeyi hızlı bir şekilde sağlamaktı.Tematik meslek liseleri projesine çok inanıyoruz. Şunu da kaydetmeliyim ki, böylesine hayati bir proje çerçevesinde MÜSİAD’la bir tematik meslek lisesi protokolü imzalamak benim için ayrıca önemli. Hakikaten İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü olarak bu proje ile mesleki teknik eğitimde istihdam oranlarının anlamlı bir şekilde artacağını öngörebiliyoruz.”

Atılacak Adımların Başlangıcı

Yelkenci, sadece bir okul yapmakla bu işin altından kalkılamayacağını, İstanbul’da kat edilecek mesafenin çok uzun olduğunu vurgulayarak, “Sayın Bakanımızdan aldığım izin ile mevcut okullarımızdan kaç tanesini istiyorsanız tematik meslek lisesi haline getirebiliriz. Dolayısıyla imzalamış olduğumuz protokolü, İstanbul’da mesleki teknik eğitim alanında atılacak adımların başlangıcı olarak kabul ediyoruz.” şeklinde konuştu.

MÜSİAD Genel Başkan Vekili Uğur ise, göreve geldiğinde yönetim kurulu ilk toplantısınıyaptığında öncelikli birinci maddenin eğitim çıktığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu süreçte İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonunda geldiğimiz nokta tematik okullar oldu. Tematik okulumuz olacak Bağlarbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret ettik. Oradaki öğretmen arkadaşlarımız çok heyecanlılar. Öğrencilerimizin eğitim alacağı müfredatta birtakım eksiklerimiz var. İnşallah bu tematik okullarımız sayesinde eksiklerimizi gidereceğiz, böylelikle öğrencilerimiz mezun olduğunda aramıza daha donanımlı olarak katılacaklar.”

Konuşmaların ardından İstanbul Millî Eğitim Müdürü Yelkenci ve MÜSİAD Genel Başkan Vekili Uğur tematik okul protokolünü imzaladı.

15-03-201715-03-201715-03-201715-03-201715-03-201715-03-201715-03-201715-03-201715-03-2017

 

 

 

 

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.