İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tasarım Yolculuğundan Bir Kesit

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Ulusal Öğretmenler Arası Materyal Tasarımı Yarışması Projesi kapsamında bir e-katalog hazırlandı. 
Tasarım Yolculuğundan Bir Kesit

Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin etkililiği öğretim materyallerinin özgünlüğü, öğrenci düzeyi ve ihtiyaçlarına uygunluğu ile doğru orantılıdır. Öğretmenlerin yenilikçi öğretim materyalleri tasarlayarak, öğretim süreçlerinde kullanmaları değişen eğitim anlayışı ve öğretim programlarının temel unsurlarından biridir. 

Disiplinlerarası, Çoklu ve Kapsamlı İş Birlikleri

Bu bağlamda, öğretim sürecinde materyal kullanımının zenginleştirilmesi ve özgünleştirilmesi, örnek çalışmaların teşvik edilerek yaygınlaştırılması amacıyla İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz Ulusal Öğretmenler Arası Materyal tasarımı Yarışması düzenledi. Yarışmanın tüm süreçlerini yürütmek için disiplinlerarası, çoklu ve kapsamlı iş birlikleri hayata geçirildi. Yarışmamız, tasarımla eğitim ekosisteminin nasıl topyekûn yenilenebileceğine dair de güzel bir örneklik teşkil etti. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim ve dijital kategori olmak üzere beş kategori hâlinde düzenlenen yarışmada pek çok akademisyen görev aldı. Materyal değerlendirme kurulu, beş kategori bazında hazırlanan materyalleri değerlendirdi. Her kademeden materyaller sahada değerlendirildikten sonra dereceye giren ilk üç materyal, toplamda ise 15 materyal ödüllendirildi.

Öğrenmeyi, öğretmeyi ve tasarımı farklı bakış açılarıyla gündeme getiren Ulusal Öğretmenler Arası Yenilikçi Öğretim Materyalleri Tasarım Yarışmasının başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından bir e-katalog hazırlandı. Katalogda Türkiye'nin farklı illerinden  yarışmaya katılarak sergiye kalan 210 materyal tasarımının içeriği ve resimleri yer alıyor. Ayrıca bir takdim, bir sunuş ve yarışma sürecine dair veriler yer alıyor.

İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, kataloğun takdim yazısında 2023 Eğitim Vizyon Belgesi perspektifiyle bütünlüklü öğrenmeyi esas alan pek çok proje ve etkinliğin hayata geçirildiğini kaydetti. Yazıcı, "Ulusal Öğretmenler Arası Yenilikçi Öğretim Materyalleri Tasarım Yarışmamız,  eğitim materyallerin nasıl farklı olabileceği sorusunun cevabını hep beraber aramamız için bulunmaz bir imkândı. Aslında eğitimde materyal tasarımı, bir yanıyla eğitimin nasıl daha iyi olabileceğini hayal etmeyi içeriyor. Yarışmamız, eğitim ortamlarımızdaki materyaller hakkında düşünmeyi sağlarken geleceğin öğrenme biçimlerini de gündemimize dâhil etti." ifadelerini kullandı. 

Umutlarımıza ve Hayallerimize Güç Katmak

Merakı ve bakış açılarında değişimleri teşvik etmek gerektiğini kaydeden Yazıcı, eğitimde materyal tasarım kültürünü içselleştirmenin eğitimin geleceği için önemli olduğunu vurguladı. Ulusal Öğretmenler Arası Yenilikçi Öğretim Materyalleri Tasarım Yarışmasıyla eğitim materyallerinin sınırlı değil, kapsayıcı olabileceğinin gösterildiğini ifade eden Yazıcı, "Zaman akıp giderken yaratıcı düşünceler için fırsat sunan yarışmamız umutlarımıza ve hayallerimize güç katacak bir perspektife sahip oluğunu gösterdi. Bu vesileyle Ulusal Öğretmenler Arası Yenilikçi Öğretim Materyalleri Tasarım Yarışmasında emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Düzenlediğimiz yarışmaya gösterilen ilgi ülkemizin güçlü ve mutlu yarınları bakımından oldukça önemliydi. Millet ödevimizin yerine getirilmesi süreçlerine destek veren akademisyenlerimize, öğretmenlerimize ve eğitim liderlerimize müteşekkirim." dedi.

Öğrencilere yönelik yaratıcı materyal ve etkinliklerin oluşturulmasında, önemli katkılar sunan e-kataloğa erişmek için tıklayınız.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.