İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tasarım-Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Protokolü

İl Millî Eğitim Müdürlümüzle üniversiteler arasında Tasarım-Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Protokolü Beykoz Sabancı Öğretmenevinde imzalandı.
Tasarım-Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Protokolü

Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Vizyon Belgesi'nde ilkokuldan başlayarak tüm öğretim kademelerinde okullara çocukların sahip oldukları yetenek kümeleriyle ilişkilendirilmiş becerilerin uygulama düzeyinde kazandırılabilmesi için Tasarım-Beceri Atölyelerinin kurulması hedefi yer alıyordu. Bu kapsamda İstanbul'da Tasarım-Beceri Atölyelerine yönelik önemli çalışmalar yapılmaktadır. 

Akademik İş Birliği Modeli

Tasarım-Beceri Atölyelerinin eğitsel sürecinin etkili biçimde işleyebilmesi amacıyla İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz ile üniversitelerin iş birliğine yönelik olarak İstanbul Tasarım-Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Modeli geliştirildi.  Bu modelde teori-pratik bütünleşmesi, Tasarım-Beceri Atölyeleri öğretmenlerinin ve atölye alanları ile ilgilenen lisans mezunlarının yetiştirilmesi, atölyelerin üniversiteler için araştırma sahalarına dönüştürülmesi ve üniversiteler için oluşturulacak kaynak odaların kurulması hedeflenmektedir. 

Tasarım Beceri Atölyelerinin İstanbul'da yaygınlaşması amacı ve verimli bir araştırma sahası olması nedeniyle üniversitelerimizle yapılacak iş birlikleri önem arz etmektedir. Yapılacak akademik çalışmalar, eğitim sistemimizdeki önemli bir dönüşüme işaret eden Tasarım-Beceri Atölyeleri uygulamasının doğru biçimde şekillenerek ilerlemesini sağlayacaktır. 

Aynı zamanda öğretim elemanlarının yapacağı akademik araştırmalar için saha elde edilerek, enstitülerde Tasarım-Beceri Atölyeleri ile ilgili tezlerin hazırlanmasıyla atölyelerin akademik açıdan gelişmesi amaçlanmaktadır. Üniversitelerle iş birliği sonucunda geliştirilen özgün uygulamalar, düzenlenecek kongre ile akademik olarak temellendirilecek ve çalışmaların paylaşımı sağlanacaktır. Tasarım-Beceri Atölyeleri için İstanbul'da gerçekleştirilen uygulamalar ülke geneline örnek olarak sunulacaktır. 

Beykoz Sabancı Öğretmenevindeki Tasarım-Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Protokol İmza Töreni'ne Vali Yardımcımız Sayın Dr. Hasan Hüseyin Can, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İstanbul'daki 53 üniversitenin rektörleri, yardımcıları ve temsilcileri katıldı.

Çok Boyutlu Bir Yaklaşım

İstanbul Vali Yardımcımız Hasan Hüseyin Can, Tasarım-Beceri Atölyeleri merkezli iş birliğinin değerli olduğunu belirtti. Akademik iş birliğinden büyük çıktılar beklendiğini hatırlatan Can "Tasarım-Beceri Atölyelerinin bizim sorumluluğumuzdaki öğrencilerimizle üniversitelerimiz arasındaki iş birliğini temin eden önemli bir proje olduğunu görmüş oluyoruz. Öncelikle öğrencilerimizin akademik dünya ile tanışması, kurumlarımız arasındaki iş birliğinin arttırılması bakımından da fevkalade önemli olacaktır. Projenin başlaması ve devamı çerçevesinde başta İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve üniversite rektörlerimize teşekkür ediyorum. Bu tür projelerin Türk Millî Eğitim sisteminin gelişmesi bakımından çok önemli olduğunu belirtiyorum." dedi.

Tasarım-Beceri Atölyelerine değinen İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ise 2023 Eğitim Vizyon Belgesi'nde yer alan atölyelerin çok değerli olduğunu belirtti. Bugünün ve geleceğin beceriyle donanmış çocuklar yetiştirme sürecinde atölyelerin hayati derecede önem taşıdığını belirten Yazıcı "Yaptığımız uygulamayla birlikte İstanbul'un seçkin üniversiteleriyle birlikte sürdürülecek olan bu işbirliğinin çocuklarımıza çok yönlü olarak tesir edeceğine inanıyorum. 2023 Eğitim Vizyon Belgesi'ni bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde kamuoyuyla paylaştık. Bu paylaşımla birlikte 2023 Eğitim Vizyon Belgesi'nin en önemli kilometre taşlarından biri, modelin tamamlayıcısı Tasarım-Beceri Atölyeleridir." şeklinde konuştu. 

Bilime Sevdalı, Kültüre Duyarlı

Atölyeleri ders içinde de kullanmak istediklerini vurgulayan Yazıcı, Tasarım-Beceri Atölyeleri odaklı çalışmaların üniversite, ilçe millî eğitim müdürlükleri ve okullar arasında farklı bakışları mümkün kılacağını belirtti. Yazıcı "İnsanlığa faydalı, bilime sevdalı, kültüre duyarlı, nitelikli ve ahlaklı çocuklar yetiştirme hedefiyle yola çıkan 2023 Eğitim Vizyon Belgesi Tasarım-Beceri Atölyesinin temel taşları. Bu kurgu içerisinde yeni tasarımlarla birlikte özellikle ders çeşitlerinin azaltılması öğrencilerimizin öğrenme ortamlarını sınıf dışına taşıması, süreç odaklı değerlendirmeler ve kariyer ofisi odaklı yaklaşımlarıyla çocuklarımızın yeteneklerini erken yaşlarda belirleyip, kendi ilgi alanlarında çalışma sağlayabilecekleri tasarım ortaya koymaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

Geleceğe birikimle yürümek gerektiğini hatırlatan Yazıcı "Üniversitelerimiz modelin gelişimine de katkı sunacak. Akademik iş birliği yeni bilgi üretimlerine imkân tanıyacak. İş birliği sayesinde geleceğe sağlam adımlarla yürüyeceğiz. Tasarım-Beceri Atölyeleri merkezli düzenlenecek bir kongreye de dönüşecek olan birikime hepimizin ihtiyacı var. Sürece katılan üniversitelerimize teşekkür ederim." dedi.

Üniversitelerimiz ve Okullarımız

Törende Tasarım-Beceri Atölyeleri İl Koordinatörü Dr. Filiz Gülhan; yaptığı sunumda Tasarım-Beceri Atölyelerinin temel felsefesini, yaklaşımını ve Tasarım-Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği çalışmalarını açıkladı. Gülhan "Üniversitelerimizin çalışmaya verdikleri katkılar çok sevindirici. Üniversitelerimize ve 39 ilçemizdeki okullara adeta tohumlar ektik, bunların filizlendiğini gördük. Üniversitelerimiz ve okullarımız karşılıklı ziyaretlerle yapacakları çalışmaları planlandılar. Planlanan bu çalışmaların gerçekleştiğine şahit olmak ve teori-pratik bütünleşmesini sağlamak Tasarım-Beceri Atölyelerine önemli katkılar sunacak." değerlendirmesinde bulundu.

Toplumla üniversite iş birliğine dikkat çekilen törende Marmara Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. M. Gülfettin Çelik, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. İbrahim Hakkı Aydın, İstanbul Kent Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Dilara Özer, Beykoz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Baki Aksu ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ayşegül İzer Tasarım-Beceri Atölyelerinin daha ileri götürülmesi için katkı sunacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından toplu imza törenine geçildi. Vali Yardımcımız, İl Millî Eğitim Müdürümüz ve üniversite temsilcilerimiz protokolleri imzaladılar. Tören iş birliğinin ilerleyen süreçte verimli geçmesine yönelik dilek ve temennilerle sona erdi. 

24-01-202024-01-202024-01-202024-01-2020

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.