İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tarihi ve Kültürel Birikime Şahitlik

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, öğrencilerimize Türkiye´nin zengin tarihi ve kültürel birikimine şahitlik edebilecekleri müzelere gitmelerini önerdi. 
Tarihi ve Kültürel Birikime Şahitlik

Son yıllarda müzede eğitim eserleri gözlemleme, keşfetme ortamı yaratmasıyla öne çıkıyor.  Ayrıca eleştirel düşünme ve tartışmaya imkân veren soru-cevap, yazı, çizim, drama, serbest resim ve ebru çalışmaları gibi etkinliklerle müzeler çok renkli hâle gelebiliyor.

Müzede Eğitim Projesi

Bu düşünceden hareketle Millî Eğitim Bakanlığımızla ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız arasında “Ortaöğretimde Müze Eğitimi İş Birliği Protokolü” imzalandı. Akabinde ise İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzle İl Kültür Turizm Müdürlüğü arasında eğitimin ve kültürel alanın imkânlarının yeni nesillerimize sunulması amacıyla ek bir protokol hazırlandı.

“Ortaöğretimde Müze Eğitimi İş Birliği Protokolü” ile Millî Eğitim Bakanlığında görev yapan öğretmenlerin müze ve ören yerlerine ücretsiz girişleri mümkün olacak, ayrıca müzelerde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yapılabilmesi için eğitim ortamları düzenlenecek. Daha sonra ise ortaöğretim kurumlarına seçmeli ders olarak “Müze Eğitimi” dersi konulacak, bu dersin uygulamalarının müze ve ören yerlerinde yapılması sağlanacak.

Müzede Eğitim Projesiyle ilgili farkındalık yaratacak açıklamalar bu sürecin bir diğer boyutu.  Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, öğrencilerimizi yarıyıl tatilinde müzelere beklediklerini belirtti.  Bakan Ersoy, ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim gören 18 milyon öğrencinin dün yarıyıl tatiline girdiğini hatırlattı.

Öğrencilerin tatili dolu dolu geçirmelerinin önemine değinen Bakan Ersoy, öğrencilere sömestirde Türkiye´nin zengin tarihi ve kültürel birikimine şahitlik edebilecekleri müzelere gitmelerini önerdi.

Görerek Öğrenme İmkânı

Bakanlığın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı 197 müze ve 139 düzenlenmiş ören yeri, birer eğitim ve bilim kurumu olarak hizmet veriyor.

Cumhuriyet´in ilanına tanıklık eden Cumhuriyet Müzesi, eksik parçaları ABD´den getirilen Çingene Kızı mozaiğinin yer aldığı Gaziantep Zeugma Müzesi, Anadolu´nun kadim kültürel birikimine ışık tutan Etnografya ve Anadolu Medeniyetleri müzeleri, mimarisiyle yüzyıllara meydan okuyan ve dünyanın 8´inci harikası olarak gösterilen Ayasofya Müzesi, öğrencilere derslerde öğrendiklerini görerek hafızalarına yerleştirme imkânı veren müzelerden sadece birkaçı.

İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Rahmetli Fuat Sezgin’in çabaları neticesinde açılan İslâm coğrafyasına ait birçok bilim eserinin yer aldığı İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, öğrencilere İbni Sina´nın el-Kanun fi´t Tıp Kitabı, Halife el-Me´mun´un 9.yüzyılda yaptırdığı dünya haritasının kopyası olan yerküre, Abdurrahman el-Hazini tarafından yapılan, su ve ağırlık prensibine göre çalışan Dakika Terazisi ve el-Cezeri´nin Fil Saatini görme imkânı tanıyor.

Türkiye´den UNESCO Dünya Miras Listesi´ne giren, aralarında İstanbul, Hattuşa, Çatalhöyük, Nemrut Dağı, Safranbolu, Kapadokya, Troya antik kenti, Bursa´daki Cumalıkızık köyü ve Göbeklitepe arkeolojik alanının da bulunduğu 18 doğal ve kültürel varlık da yarıyıl tatilini dolu dolu geçirmek isteyenleri bekliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının müze ve ören yerlerine girişleri düzenleyen yönergesine göre, 18 yaş ve altındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar, kimliklerini göstererek müze ve ören yerlerine ücretsiz girebiliyor.  Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim okullarında geçerli kimlik kartına sahip öğretmenler de müzelerden ücretsiz yararlanabiliyor.

Öte yandan, Müzekart sahipleri de kartı edindikleri tarihten itibaren bir yıl boyunca Bakanlığa bağlı tüm müze ve ören yerlerini ücretsiz ziyaret edebiliyor.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.