İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SİNEMA AKADEMİSİ

Öğretmenlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Sinema Akademisi, 23 etkinlik düzenledi, 2 bin 20 katılımcıyla çalışmalarını sürdürdü.
SİNEMA AKADEMİSİ

2023 Vizyon Belgesi, mizaç ve yetenek temelli yaklaşımından dolayı eğitim sisteminin aktörlerinin gelişimi için kritik öneme sahiptir. Bireyin kendini tanıması ve takibi, onun eğitim yolculuğunda kişiselleştirilmiş bir yol haritasının oluşturulması anlamına gelir. Ana aktörü öğretmen olan eğitim yolculuğunda öğretmenlerin eğitime çağın dili sinemanın imkânları ile yaklaşması büyük önem taşıyor.

Öykü anlatıcılığının görsel ve işitsel duyulara da hitap ederek empatisi yüksek bir hâle getirilmesi sinemanın temelidir. Bu noktada öykü anlatıcılığının eğitsel amaçlarla kullanılmasının farklı bir varyantı olan sinema, öğretmenler tarafından yaratıcı bir şekilde ele alındığında çok güçlü bir eğitim aracına dönüşebilecektir.

Yeni Çağın Dili Sinema

Bu amaçla çalışmalarını sürdüren İstanbul Öğretmen Akademileri bünyesindeki Sinema Akademisi, eğitsel senaryolar ile öğrencilerine yönelik görsel içerik hazırlamak isteyen öğretmenlere çevrim içi eğitimler düzenleniyor.  Öğretmenlerin eğitime yeni çağın dili sinema ile yaklaşması gerektiği anlayışından yola çıkan Sinema Akademisinde iki temel kazamım öne çıkıyor. Bunlardan ilki öğretmenlerin sinema ile profesyonel bir şekilde ilgilenmesini ve dünyada gelişen akımları ve yenilikleri  sektör profesyonelleri aracılığı ile deneyimlemelerine fırsat tanımak. İkincisi ise öğretmenlerin kamera arkasına geçip, set tecrübesiyle kendilerini ifade etmelerinin yeni bir aracını keşfetmelerini sağlamaktır.

Sinemanın Eğitim Materyali Olarak Kullanımı

Öğretmenlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Sinema Akademisi, 23 etkinlik düzenledi, 2 bin 20 katılımcıyla çalışmalarını sürdürdü. Türkiye geneline açık yayınlarıyla da 10 bin 847 kişi bu etkinliklerden yararlandı. 

Sinema Akademisi, 1933 yılında Dr. Hilmi Malik tarafından ilk Türk akademik çalışması yapılan sinemanın öğrenciler üzerindeki etkisinin akademik olarak öğretmenlerimize aktarılmasını son derece önemsiyor. Kendisine ait bir okuryazarlık gerektiren sinema aynı zamanda başlı başına bir ana fikir, tema barındıran; anlama, eleştirel düşünce, sosyal yaşam kazanımlarını içeren bir türdür. Yazılı bir metnin, görsel ve işitsel olarak da canlandırılarak etkisini yüceltme temelinde edebiyat, estetik bakımından görsel sanatlar, ritim, ses, melodi kullanımı ile müzik dersleri ile yakından ilgilidir. Aynı zamanda bütün derslerde de kazanımlara uygun kullanıma müsait ilgi çekici bir materyaldir. 

Bu sebeple, akademi sinemanın eğitim materyali olarak kullanımı, Türkçe ile Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde sinemanın kullanımı, podcast ile eğitim, belgesele giriş, felsefe ve sinema, kitapların gölgesinde sinema etkinlikleri ile öne çıktı.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.