İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ŞİLE MASAL EVİ

Gerçeğe hayal penceresinden bakan Şile Masal Evi açıldı.
ŞİLE MASAL EVİ

İl Millî Eğitim Müdürlüğü'müzün çocuk kültürü, eğitimi, edebiyatı ve sanatın bir bütün olarak ele alındığı yepyeni ufuklar çizen  Şile Masal Evi açıldı. Zamanı süsleyen, içimizi aydınlatan, düşlerimizi zenginleştiren masal anlatıcılığı eğitimi alan öğretmenlerimizin yer aldığı etkinliklerle, hedef öncelikle öğrencilerimizi masallarla tanıştırmak ve onların hayal dünyalarını geliştirmek.

 

Şile Masal Evi açılışına Şile Kaymakamı Sayın Mehmet Nebi Kaya, Şile Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Burhan Ergar, Şile Belediye Başkanı Sayın İlhan Ocaklı, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Mustafa Özen, Şile İlçe Emniyet Müdürü Sayın Hazım Gümüş, İl Millî Eğitim Şube Müdürümüz Sayın Mustafa Akhan,  eğitim yöneticileri, masal evi il koordinatörleri, öğretmenler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Programda, Anadolu ve dünya masallarını çocuklara yeniden anlatmak ve onların hayal güçlerini geliştirmek için yapılan çalışmalar üzerinde duruldu.

 

Hepimiz için Yeni Bir İmkân

 

Nesillerin aklıselim, kalbi selim, zevki selim yetişmelerinin önemli olduğunu belirten Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, masal evinin açılmasına katkı sunan herkese teşekkür etti. Kaya, masalların herkesin hayal gücünü geliştirdiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Burası sadece çocuklarımız için değil, ailelerimiz için, bizim için, hepimiz için yeni bir mektep ve burayı biz dolu dolu yaşatacağız. Tabi masal öğretmenlerimize burada çok büyük vazife düşüyor. Bizler sizlerin yanınızdayız ama burayı bizlerle beraber yaşatacak olan da sizlersiniz. Bir kez daha emek eden herkese çok çok teşekkür ediyorum. Masal okulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyor, sizleri sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum."

Çocukların Sosyal Duygusal Gelişim Süreci

Masalların kültürümüz açısından çok önemli olduğunu belirten Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, masal evindeki eğitimlere katılacak çocukların dünyasının çok farklı gelişeceğini kaydetti.

Salgın sürecinde çocukların sosyal duygusal gelişmelerinin daha da önemli hâle geldiğini ifade eden Ocaklı, bu süreçte okulların ne kadar önemli olduğunun daha iyi fark edildiğini vurguladı. Masal evi hakkında bilgi veren Ocaklı "Buranın 2 bin 854 metrekarelik bir arazisi var. 260 metrekare kapalı alanı var. Çocuklarımız burada eğitim görebilecekler, masallarını dinleyebilecekler, sosyal aktivitelere katılabilecekler. Bahçesini ekecekler dikecekler ve biçecekler. Ben emek harcayan herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Eğitimde Yeni Bir Model

Masal evlerinin Türkiye'de eğitimde yeni bir model olarak karşımıza çıktığını belirten İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, sözlü kültürümüzün bir parçası olan masalların öğrencilerin okuma-anlama becerileri bakımından taşıdığı öneme dikkat çekti.

Okuma alışkanlığı ediniminin erken yaşlardaki çalışmalarla doğrudan bağlantılı olduğunu ifade eden Yazıcı "Öğrencilerimize kendi kültürümüzü, değerlerimizi ve bizi biz yapan ögeleri kazandırmada masalın çok önemli olduğunu görüyoruz. Bunu İstanbul'daki masal odaklı çalışmalarımızda gördük. Ama beraberinde şunu da gördük ki öğrencilerin okuma-anlama alışkanlıklarını, okuma ile ilgili tutkularını asıl ateşleyen masallar. Aslında bu çok önemli bir gelişme bence." ifadelerini kullandı.

Çift Kanatlı Çocuklar Yetiştirmek

Masalın bir ufuk turu, masal evlerinin ise çocukların hayallerini besleyebilecekleri bir ortam olduğunu hatırlatan Yazıcı, İstanbul'daki masal evi odaklı çalışmaların bütün ilçelerimize yayıldığını dile getirdi.

Yazıcı "İstanbul gibi metropol bir kentte nerede bir yeşil alan bulursak orada bir masal evi açarak çocukları bir oyun alanıyla birlikte bütünleştirmek istiyoruz. Bu çerçevede Şile'deki uygulama gerçekten çok değerli olacak. Çocuklarımızı masaldan bilime, kültürden sanata çok yönlü yetiştirme çabamız Şile'de çok görünür oldu. Aslında biz öğrencilerimizi hep çift kanatlı yetiştirelim derken bunu aynı zamanda uyguluyoruz. Çocuklarımızı sadece bilimde fende değil,  kendi değerlerimizle, maneviyatımızla ve sanatımızla da çocuklarımızı yetiştirmek istiyoruz. Geleceğe çok emin adımlarla ilerleyen ülkemiz açısından öğrencilerimizi bu vizyonla yetiştirmek önem taşıyor. 2023'ten 2053'te ve 2071'e gelecek vizyonumuz bakımından büyük bir umut beslediğimiz gençlerimiz çalışmalarına çok önemli bir atılımla devam ediyor. Ben de bu çalışmaların içerisinde yer alan bir öğretmen olarak çok büyük bir mutluluk duyuyorum. İstanbul'umuzda bu çalışmalar büyüyerek devam edecek." şeklinde konuştu.

Her ufak çalışmanın aslında büyük olduğunu belirten Yazıcı masal evinin açılışında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kendi kökümüzün üstünde yeşerebilmemiz için masallara ihtiyacımız olduğunu belirten  Şile İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Özen, masal evinin çocuklarımız ve geleceğimiz için hayırlara vesile olmasını diledi.

Özgür Aras Tüfek ise masal okulu olarak başlayan yolculuk ve "evvel zaman içinde kalbur saman içindeki" masalların taşıdığı imkânlardan hareketle masal evinin önemini dile getirdi.

Plaket ve hediye takdiminin ardından Şile Belediyesi Gençlik Orkestrası müzik dinletisi sundu.

Okuma Kültürü ve Masal Evi

Olağan ile olağanüstüyü, gerçekle hayali buluşturan Şile Masal Evi'nde hem Anadolu masalları hem de dünya masalları anlatılıyor. Ayrıca evde yaşadığımız çağı insan, hayvan ve teknoloji boyutuyla yorumlayarak masal ülkesinin sınırlarını genişleten sanat masallarına da yer verilecek.

Çocuklarımızı masalların içine çeken, şiirsel ve tatlı diliyle onların duygularının kapısını aralayan Şile Masal Evi, çocuklarımızın okuma kültürü kazanmalarının yanında sanat okuryazarı olmalarını destekleyecek bir içeriğe sahip. 

 

17-06-202117-06-202117-06-202117-06-202117-06-202117-06-202117-06-202117-06-202117-06-2021

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.