İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Siber Zorbalık Eğitici Eğitimi

Siber Zorbalık Eğitici Eğitimi

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ve Samsung Electronics ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nın desteklediği, internette etkisi her geçen gün artan, psikolojik ve fiziksel olarak yıkıcı etkiler bırakan siber zorbalığa karşı “Siber Zorba Olma” Eğitici Eğitimi 32 farklı ilçeden gelen öğretmenlerle eğiticileri buluşturdu.

Eğitime; İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Samsung Dış İlişkiler ve Kamu Sektörü Departman Müdürü Cüneyt Bilgiç, Prof. Dr. Emel Baştürk Akca ve öğretmenler katıldı.

Siber Zorbalık Eğitici Eğitiminde konuşan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, sözlerine şöyle başladı:

“Dijital alanla ilgili planlamalar dünyada özellikle Batı Avrupa, ABD, Japonya ve Güney Kore gibi bazı istisnai ülkelerde uzun zamandan beri gündemde olan planlamalar. Bu planlamaların yapılması, planlamalardan istifade edilerek stratejiler oluşturulması ve bunların eğitiminin yapılması ve diğer düzenlemelerin yapılmasıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Biz Türkiye olarak Özal’lı yıllarda, yani 80’li yıllarda bir ara gündemimize almışız. Her zaman yapmış olduğumuz gibi çok güzel toplantılar, çalıştaylar yapılmış ve orada kalmış, arkası gelmemiş. Eğer o yıllarda bu ufkun peşinden gidebilseydik bugün çok daha farklı bir yerde olurduk. Biz bugünlerde toplumun en genç katmanından devletin en tepesine kadar bu işi yakalamış olduğumuzu görüyoruz. Bu bizim için bir fırsat nasıl ki havacılık teknolojisinde İnsansız Hava Araçları ve Silahlı İnsansız Hava Araçlarıyla bir kırılma noktasını yakaladık ki bu önemli.”

Paradigma değişikliklerinin büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“Örneğin siz uçak teknolojisini sıfırdan kurmanın çok büyük maliyetlerine katlanmak yerine, yeni bir paradigmaya sahip çıkıp onun üzerinden bir teknoloji ve güç geliştirmek imkânına sahipsiniz. Bu keza otomotiv sektöründe de geçerli bugün Türkiye’nin üretmeye çalıştığı elektrikli ve akülü otomobil benzer bir paradigma değişikliğinde meseleyi yakalama noktasıdır. Bu açıdan bakıldığında biz güncel teknoloji konularını ve bunların eğitimiyle ilgili STEM, kodlama, endüstri 4.0 gibi konularda eğitim alanında, İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü olarak Zihinden Makineye Bilgisayar Bilimleri ve Disiplinler Arası Eğitim ve nihayetinde Harezmî Eğitim Modeli ile eğitim noktasında çok güzel bir seviyeye geldiğimizi söyleyebiliriz.”

Dijital alan mevzubahis olduğu zaman kontrol edilmesi çok zor olan bir alandan bahsettiklerini ifade eden Yelkenci, “ Hepimiz bu konuda benzer şeyler düşünüyoruz ve tedbirler almamız gerektiğini biliyoruz. İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü olarak siber güvenlikle ilgili bir çalışma başlatmamız da bunun en güzel örneğidir.” dedi.

Dijital alanının artık ülkeler arası savaş alanı olduğunu belirten Yelkenci, şöyle konuştu:

“ Dijital platform; daha önceden cephede yapılan savaşları, soğuk savaş döneminde istihbarat teşkilatları üzerinden yapılan savaşları artık dijital ortamlara taşımış durumda. Şu an gördüğümüz kadarıyla bu iki türlü olabiliyor. Birincisi siber saldırılar, tedbir almanız size büyük maliyetlere yol açıyor, bazen aldığınız tedbirler de işe yaramayabiliyor ama bu savaşın görünen yüzü. Bir de görünmeyen yüzü var. Dijital sosyoloji üzerinden tanımlamak gerekir. Dijital sosyoloji insanları birbirlerine karşı, devletlerine ve değerlerine karşı çok kolay yönlendirebiliyor.”

Dijital sosyolojiyle tarihin görmediği büyük manipülasyonların yaşandığına dikkat çeken Yelkenci, sözlerini şöyle tamamladı:

“ Dijital platformda bir boyanın suya damladığında hızlıca yayılmasındaki difüzyon gibi hızlıca bir şekilde sorgulanmadan yayılan düşüncelerden ve tavırlardan söz ediyoruz. Bizim bu noktada gençlerimizi eğitmemiz gerekir.  Bu savaş alanını tanımak ve tedbirler üretmek, bu tedbirleri ortaya koyacak öneriler üretmek bu çalışmanın da ana hedeflerinden bir tanesi olması gerektiğini özellikle belirtiyorum. Samsung da İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü olarak biz de bu işin başındayız. Bu noktada çok güzel şeyler geliştirebileceğimize inanıyorum. Katkılarından dolayı Samsung’a, Prof. Dr. Emel Baştürk Akca Hocama ve tüm ekibime teşekkür ediyorum.”

Siber Zorbalık projesinin Samsung’da nasıl doğduğunu anlatarak sözlerine başlayan Samsung Dış İlişkiler ve Kamu Sektörü Departman Müdürü Cüneyt Bilgiç, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz aralık ayında 13 Aralık gününü “Siber Zorba Olma!” günü ilan ettik. Bütün panterlerimizle Samsung’un ürün satılan servisleri, işbirlikçilerimiz, herkes o gün siber zorbalıkla ilgili logomuzu paylaştı. Bu etkinlikle Siber Zorbalıkla ilgili farkındalık yaratmaya çalıştık. Sonrasında bir takım aktivitelerimiz oldu. Eğitim fuarlarına katılmaya çalıştık. Ayrıca gençlere daha çok ulaşabilecek bir kampanya filmimiz var. O kampanya filmini sinemalarda gösteriyoruz. Nihayetinde bir baz böyle oluşmaya başladı ve yine bu konuyla alakalı çalışan panterlerle bir araya gelmeye başladık. Artık işin eğitim noktasını geliştirmeye çalışıyoruz. Yönetimimizin desteğiyle ve Samsung Electronics Türkiye olarak bu projeyi kendimizle özdeşleştirmek istiyoruz.  Samsung olarak topluma karşı da sorumluluğumuz var. Başta İl Millî Eğitim Müdürümüz Ömer Faruk Yelkenci olmak üzere tüm emeği geçenlere ve katılımcıları çok teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Emel Baştürk Akca “Siber Zorbalık ve Okul Ortamında Siber Zorbalıkla Mücadele” konulu sunumunu yaptı.

29-06-201829-06-201829-06-201829-06-201829-06-201829-06-201829-06-201829-06-201829-06-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.