İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Pusula: “Etkin Program, Yetkin Öğretmen” Kapanış Programı

Pusula: “Etkin Program, Yetkin Öğretmen” Kapanış Programı

Özel yetenekli çocukların destek eğitim odalarında yetenek, ilgi ve kapasiteleri doğrultusunda eğitim alabilmeleri için öğrencilere yönelik bir etkinlik kitabı geliştirilerek, kendilerine ve ailelerine gerekli danışmanlık hizmetleri verilerek, yaratıcılıklarının ve üretkenliklerinin desteklenmesine katkı sağlama amacıyla Ümraniye İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü sahipliğinde ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın mali desteği ile yürütülen; İstanbul Valiliği, Ümraniye Kaymakamlığı, Ümraniye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Bilim Merkezi Derneği’nin proje ortaklığını yaptığı “Pusula; Etkin Program, Yetkin Öğretmen” projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Ümraniye Şehit Erol Olçok Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen programa; İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, İlçe Belediye Başkanyardımcısı Mesut Özdemir, İlçe Millî Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen, Sancaktepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Hüseyin Aydoğdu ile Proje Akademik Kurulundan Doç. Dr. Sibel Cengizhan, Doç. Dr. Seval Erden, Yrd. Doç. Dr. Faruk Levent, Dr. Akif Avcu, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdiresi Selda Kutlu, Millî Eğitim şube müdürleri, okul müdürleri, çok sayıda öğretmen ve öğrenci velisi katıldı.

Bu güzel projenin açılışında da bulunduğunu ve nihayetinde kapanışında da beraber olduklarını belirten İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci sözlerine şöyle başladı:

“Öncelikle bu güzel projeyi düşünüp hayata geçiren İlçe Millî Eğitim Müdürümüz başta olmak üzere ekibini ve Rehberlik Araştırma Merkezi Müdiremiz Selda Kurt’u tebrik ediyorum, başarılarının bu yolda devamını diliyorum. Bize en büyük desteği veren ve projenin şekillenmesinde öncülük eden Doç. Dr. Sibel Cengizhan, Doç. Dr. Seval Erden, Yrd. Doç. Dr. Faruk Levent, Dr. Akif Avcu Hocalarımıza hususen ve canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu işi bilenlerin elinin değimiş olduğu, projenin sürecinden ve sonucundan çok net bir şekilde belli oluyor. İstanbul Kalkınma Ajansımıza da böyle güzel bir projeyi desteklediği için ayrıca teşekkür ediyorum.”

2004 yılında pilot uygulamayla başlayan, 2005 yılında da ülke genelinde Millî Eğitim sisteminde bir paradigma değişikliği olduğunu vurgulayan Millî Eğitim Müdürü Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“Bakanlığımız dedi ki: ‘Bugüne kadar davranışçı yaklaşım üzerinde şekillenmiş olan eğitim sistemimiz, bundan sonra yapılandırmacı yaklaşımı da dikkate alarak yeniden şekillenecektir.’ Bu, günümüz şartları için doğru bir yaklaşımdı. O dönemde ilköğretim 1. kademe, 2. kademe olarak andığımız ilköğretimde, hızlıca çalışmalar başladı. Güzel şeyler yapıldı. Maalesef bu paradigmal değişiklik, çeşitli sebeplerden dolayı eğitim sistemimizin bütününe yansıyamadı. Yapılandırmacı yaklaşımın, bilişsel psikolojinin üst düzey düşünme becerileri olarak tanımladığı becerileri geliştirmeye yönelik bir çalışma olması hasebiyle çok değerlidir.”

Özel yetenekli çocuklarımıza yönelik olarak, maalesef ülkemizde uygulanan programlar olmadığı gibi onlara yönelik çalışmalarda kullanılacak materyal noktasında da ciddi sıkıntılarımız olduğunu belirten Yelkenci; “Bu proje;  başı sonu belli, tarif edilmiş, her yönüyle veliyi dikkate alan, öğretmeni dikkate alan, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerimizin merkezinde olduğu bir düşünce arka planıyla ve uygulamaya yansıtılmış haliyle de özel yetenekli çocuklarımıza yönelik olarak yapılan bir materyal geliştirme çalışması olduğu için de ayrıca çok değerlidir.” dedi.

Özel yetenekli çocuklarımıza, daha önceleri süper zekâ dediğimizi, daha sonra üstün zekâlı demeye başladığımızı dile getiren Yelkenci; böyle deyince, bize insanüstü bir varlık gibi yani bu çok zeki çocuklar anormal ya da dünya dışından bir yerden gelmiş gibi ya da bunlar sihirbazmış gibi, bir yere değdiklerinde birçok şeyi değiştireceklermiş gibi farklı bir yere oturttuğumuzu, zihnimizde onları bir türlü normalize edemediğimizi yani bizim hayatımızın bir parçası olduklarını, bizim de onların hayatlarının bir parçası olduğumuzu bir türlü oturtamadığımızı söyledi.

Özel yetenekli çocuklarımızı, ileri teknoloji üretmeli gibi düşünüyoruz diyen Yelkenci, şöyle konuştu:

“Aslında bu bizim tarihsel süreçte genetik toplumsal bir bakışımız. Yani bu öyle bugünlerde ortaya çıkan bir şey değil. Bizim modernleşmemiz askeri alanda, mühendislik ve tıp alanları üzerinde olduğu için oradan gelen bir genetik. Bunu değiştirmemiz lazım çünkü her fırsatta, her yerde söylüyorum dünyayı yönetenler sosyal bilimleri kullanarak yönetiyor. Maalesef ki dünyayı yönetenler, güç odaklı bir düşünce yapısına sahip oldukları için sosyal bilimleri sömürme stratejisi olarak kullanıyorlar. Bunu değiştirebilmek için güçlü zihinlere ve güçlü yüreklere ihtiyaç var. İşte o yüzden bu çocuklarımızı mutlaka sosyal bilimlere de yoğun bir şekilde yönlendirmeye başlamamız gerekir.”

İstanbul Millî Eğitim Müdürü Yelkenci, “Bu duygu ve düşüncelerle İlçe Millî Eğitim Müdürümüzün şahsında ilçedeki ekibine,  RAM Müdiremiz Selda Hanım’a, hocalarımıza, akademisyenlerimize  eğitim sistemimize bu kadar güzel bir katkıda bulundukları için canı gönülden teşekkür ediyorum. Tekrar hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Programda konuşan Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu;  öğretmenleri özel yetenekli birey konusunda yetkin hâle getirmek, bu öğrencilerle uygulanabilecek etkinlik hazırlama konusunda gerekli eğitimi vermek, etkinlik hazırlamalarını ve öğrencilere uygulamalarını sağlama amacıyla hazırlanan projenin sonuçlarının Ümraniye ilçesinde  mutlaka görüleceğini belirtti.

Kaymakam Dervişoğlu konuşmasının devamında “Bu tür projelerin sürekli geliştirilip çeşitlendirilerek geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimini daha üst seviyelere taşımak bizim görevimizdir. Bu projede de emeği geçen herkese teşekkür ediyor,  gelecekteki çalışmalarda elimizden gelen desteği kendilerine sunacağımızı söylüyorum.” dedi.

Bu projenin hikâyesi bir problem ve bir soruyla başladı diyerek sözlerine başlayan Ümraniye İlçe Millî Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen, şunları söyledi:

“Problem: Özel yetenekli öğrencilerimizle ilgili öğrencilerin, öğretmenlerimizin karşılaştığı etkinlikler bazında materyallerin azlığı ve yetersizliği. Soru ise şuydu: Ümraniye Millî Eğitim Müdürlüğü olarak bu konuda bizler neler yapabilirdik. İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Ömer Faruk Yelkenci Beyefendi, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün emaneti üstlenmesinin ardından, tüm İlçe Millî Eğitim Müdürlerini ayrı ayrı kabullerinde normal iş ve işlemlerin yanı sıra her ilçenin kendi ve özelliklerine göre bir mastır projesi yapmasını isteyerek talimatlandırıp, teşvik ve takip etti. Kendilerine projemizin düşünme aşamasında olduğumuzu söylediğimizde, pozitif karşılık bulduk. Bu üründe, bu karşılığın önemini zikretmeyi borç biliyorum.”

Hazırlık aşamalarıyla yaklaşık bir buçuk yılı bulan bu projenin sonuna gelip, 1000 sayfayı aşkın etkinlik materyali ile bugüne geldiklerini belirten Gökçimen, sözlerini şöyle tamamladı:

“ Bu projenin finans noktasında ortağımız olan İstanbul Kalkınma Ajansı başta olmak üzere, Marmara Üniversitemizin Kıymetli akademisyenlerine; Sibel Hanım’a, Seven Hanım’a, Akif Bey’e ve Faruk Beyefendi’ye, özveriyle bıkmadan çalışan Rehberlik Araştırma Merkezi Müdiremiz Selda Hanım ve ekibine ve bu projeye emek veren meslektaşlarıma şükranlarımı sunuyor. Bu güzel ürünün başta öğrenci ve öğretmenlerimiz olmak üzere, Millî Eğitim camiamıza hayırlı olmasını dua ve temenni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

Özel yetenekli öğrenciler için Pusula Etkinlik Kitabı’nın bir yıllık bir zaman diliminde Ümraniye İlçesinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin, Ümraniye İlçesinde Rehberlik Araştırma Merkezlerinde görev yapan alan uzmanlarının ve proje ekibinin işbirliğiyle, inanılmaz bir performans ve istekle hazırlandığını ifade eden Doç. Dr. Sibel Cengizhan, şöyle konuştu:

“ Bu süreçte katkılarını, emeklilerini, zamanlarını esirgemeyen değerli öğretmenlerime, İstanbul Kalkınma Ajansı’na, çalışmanın her aşamasında canla başla çalışan Ümraniye Rehberlik Araştırma Merkezindeki alan uzmanı öğretmenlerime ve bu kadar güzel bir ekiple çalışmamızı sağlayan Ümraniye Rehberlik Araştırma Merkezi Müdiresi Selda Kutlu´ya sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Ayrıca projenin yürütülmesi sırasında bizleri yalnız bırakmayan, zaman zaman eğitimlere katılarak varlıklarını ve desteklerini yanımızda hissettiren Ümraniye İlçe Millî Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen´e ve Ümraniye İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Seyfettin Özveren’e buradan ayrıca teşekkür etmek istiyoruz. Böylesine verimli bir projede kazandığım,  bir projenin kırk yıl hatırı vardır dedirttirecek dostlarım, Deniz Özdikmen´e, Orhan Karakuş’a, Taşkın Özkul’a, Berna Koca’ya, Gülseren ve Salih öğretmenlerimize sevgilerimi sunuyor, siz değerli eğitimcilerin gelecek için umut olduğunuzu unutmadan yola devam etmenizi diliyorum. Sevgi ve saygılarımla.”

Programın sonunda proje eğitimine katılan öğretmenlere başarı sertifikaları protokol tarafından takdim edildi.

Proje kapanış töreninde; projenin ürünü, özel yetenekli öğrencilerin sosyal becerilerinin desteklenmesi amacıyla hazırlanan Pusula Etkinlik Kitabı katılımcılara dağıtıldı.

02-01-201802-01-201802-01-201802-01-201802-01-201802-01-201802-01-201802-01-201802-01-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.