İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Patent ve Faydalı Model Yarışması

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz 1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması çerçevesinde 1000 Okul Projesi kapsamındaki okullarımızın katılımı ile internet seminerleri düzenledi.
Patent ve Faydalı Model Yarışması

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından bu yıl ilk defa düzenlenecek olan 1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması başvuruları, Millî Eğitim Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda lise düzeyinde öğrenim gören öğrenciler tarafından 28 Şubat 2021'e kadar yapılabilecek.

Patentle Türkiye

"Patentle Türkiye" sloganı ile başlayacak olan yarışma, liselerde patent/faydalı model konusunda farkındalık oluşturulması, öğrencilerin gelecekte profesyonel meslek hayatında veya akademik çalışmalarda kullanacakları teknik bilgilerle donatılması ve öğrencilerin ülkemizin teknolojik gelişmesinde önemli bir yer tutan buluş faaliyetlerine özendirilmesini amaçlanıyor.

Bu yıl ilk kez lise öğrencilerine yönelik düzenlenecek 1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışmasıileokullarımızda üretilen teknik bilginin patente dönüştürülerek ülke ekonomisinin ve teknolojisinin gelişmesine katkı sağlanması da hedefleniyor.

Bu çerçevede İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, 1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması çerçevesinde ilimizde 39 İlçe Özel Büro temsilcisinin yanında1000 Okul Projesi kapsamındaki 126 lisemizden birer öğrenci ve öğretmenimizin katıldığı internet seminerleri düzenledi.

Daha önceİl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Destek Patent İş Birliği Protokolü kapsamında 390 okulumuzdaki temsilci öğretmenlerimize marka, patent, tasarım başlıklarını kapsayan fikri sınai haklar alanında eğitimler verildi.

Üsküdar Üniversitesiile İl Millî Eğitim Müdürlüğümüziş birliğinde gerçekleştirilen BilimFikir Festivali'nde derece elde eden öğrencilerin patentlenebilir ölçüte sahip olan projelerinin patent başvuruları Destek Patent tarafından gerçekleştirildi.

Kurumsal İş Birliği ve Eğitimler

Patent, faydalı model temel kavramlar, tescili ve tescil sonrası işlemler ile1.Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması tanıtımının gerçekleştirildiği programın açılışında DestekPatent Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kemal Yamankaradenizve İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Levent Özil konuştu.

Kurumsal iş birliğinin altını çizen Kemal Yamankaradeniz patent ve marka konusunda toplumsal bilincin oluşmasının önemli olduğunu belirtti. Yamankaradeniz "Ülkemizde patent konusunun gelişmesi toplumumuzun kalkınmasıyla mümkün olacaktır. Okullar ise bu eğitimlerin beşiğidir. Bilgi alan çocuklarımız buluş fikrini ailelerine taşıyacaklardır. Bunun için bu çalışma çok değerli. Bu eğitimlerden Türkiye'nin geleceği ortaya çıkacak. Çocuklarımıza bu vizyonu kattığımız zaman gelecekten ümitliyiz." şeklinde konuştu. Türkiye'de binlerce patent başvurusu yapıldığını kaydeden Yamankaradeniz ülkemizde buluş fikrinin yaygınlık kazandığını belirtti.

1.Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması'nın önemine değinen İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Levent Özil okullarımızda üretilen ürünler başta olmak üzere pek çok alanı içeren patent konusunda farkındalığın önemli olduğunu belirtti. Kurumsal iş birliği ile hareket ettiklerini hatırlatan Özil "Destek Patenle birlikte çok önemli çalışmalarımız var. Çocuklarımızın yüksek yararını gözeten eğitimlerimiz sayesinde öğrencilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Bu süreçte bizlere destek sunan Destek Patent Kurumuna teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. Bu alandaki çalışmaların meyvesini vermeye başladığının altını çizen Özil, fikri mülkiyet konusunun eğitim ile ekonominin birbirini desteklediği önemli ara yüzlerden biri olduğunu kaydetti.

AR-GE Birimimin sürece çok önemli katkı sunmaya devam edeceğinin altını çizen Özil, şunları kaydetti:  "1.Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması sürecini takip ederek ve gerekli destekleri sağlayarak hedeflerimizeulaşacağımıza inanıyorum. Bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 'Patenle İstanbul!' diyoruz. Sürece destek veren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz'e şükranlarımı sunuyorum.Süreci başarılı şekilde koordine eden ve destek veren Kurumsal İletişim Sorumlusu Sinem Kutay'a ve Destek Patent, Patent ve Marka Vekili Sayın Hakan Özcan'a çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum."

Patentle İstanbul, Yarışma Süreci ve Başvurular

Açılış konuşmalarının ardından Destek Patent, Patent ve Marka Vekili Sayın Hakan Özcan tarafından patent, faydalı model temel kavramlar, tescili ve tescil sonrası işlemler hakkında bilgi verildi. Konuyla ilgili her şeyi çok kısa zamanda anlatmanın mümkün olmadığını fakat sürecin önemli olduğunu belirten Özcan, patent ve buluş fikrine ilişkin farkındalığın artması için çaba harcadıklarını belirterek konunun detaylarını anlattı.

AR-GE Biriminden Derviş Çelik'in yönettiği programın devamında 1.Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması tanıtımı, başvuru şartları, ödüller ve başvuru süreçleri hakkındaki bilgilendirme yapıldı. Toplantı soru cevap bölümüyle sona erdi.

Okullarımızda öğrenim gören ve teknik bir buluş/fikre sahip olup patent başvurusu yapacak her lise öğrencimiz yarışmaya katılım sağlayabilir.

Öğrencilerimiz yarışmaya Türk Patent ve Marka Kurumunun elektronik başvuru sistemi üzerinden (https://epats.turkpatent.gov.tr/run/TP/EDEVLET/giris )  çevrim içi patent ve faydalı model başvurusu yaparak ücretsiz katılabilecek. Yarışmaya bağımsız ya da grup hâlinde katılım olabileceği gibi öğretmenlerle birlikte de katılım sağlanabilecek. Fakat yapılacak başvurularda en az bir öğrencinin başvuru sahibi olarak eklenmesi gerekiyor.

Yarışma kapsamında 28 Şubat 2021'e kadar alınan başvurular, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından oluşturulacak seçicitarafından başvuru unsurlarının hazırlanışı, teknik çözüm getirilen problemin tanımlanması, teknik çözümün uygulanmasını sağlayacak yeterlilikte anlatımı, koruma kapsamının belirlenmesi, istemlerin yazımı, buluşun yenilik seviyesi, teknik etki, sanayiye uygulanabilirlik, ticarileşme potansiyeli ölçütlere göre değerlendirmeye tabi tutulacak.

Yarışmada dereceye giren adaylardan birinciye 20 bin lira, ikinciye 15 bin lira, üçüncüye 10 bin lira, dördüncü ve beşinciye 5 bin lira verilecek. 6'ncılık ile 10'unculuk arasında dereceye girenler 4 bin lira, 11'inci ile 20'nci arasındakiler 3 bin lira, 21'inci ile 30'uncu arasındakiler 2 bin lira para ödülü alacak.

Yarışma kapsamında alınan tüm başvuruların değerlendirmeleri tamamlandığında ödül töreni düzenlenecek.

Ödül töreniyle ilgili bilgiler www.patentleturkiye.gov.tr ve www.turkpatent.gov.tr üzerinden açıklanacak.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.