İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Özel Eğitimde Türkiye Balkanlar Tecrübe Paylaşımı Projesi

Türkiye´de özel eğitim uygulamalarındaki yenilikler ve örnekleri, Balkanlar´daki dost ve kardeş ülkelerle paylaşmak amacıyla "Özel Eğitim Alanında İyi Örneklerin Balkan Ülkeleri ile Paylaşımı Projesi" hazırlandı.  
Özel Eğitimde Türkiye Balkanlar Tecrübe Paylaşımı Projesi

Millî Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bosna Hersek Federasyon Entitesi Eğitim Bilim Bakanlığı ile gerçekleştirilecek olan “Özel Eğitim Alanında İyi Örneklerin Balkan Ülkeleri ile Paylaşımı Projesi"nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Kabataş Erkek Lisesinde gerçekleştirilen toplantıya Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, TİKA Başkan yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin, İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Bosna-Hersek Federasyon Entitesi Eğitim Bilim Bakan Danışmanı Alden Kajtaz, özel eğitim öğrencileri ve öğretmenler katıldı.

Uzun Süreli, Derin ve Tarihsel İlişkiler

Toplantıda konuşma yapan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Güngör, Bosna Hersek ile ülkemizin ilişkilerinin uzun süreli, derin ve tarihsel olduğunu belirterek, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak ilişkilerinin 2014 yılında başladığını söyledi.

Güngör, 2014 yılında Soma’da maden kazası sonucu, bu facianın yasını tutarken Bosna Hersek’ten Boşnaklar Vakfı isimli bir kurumun teklifte bulunduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti:

“Vakıf, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yetimlerine burs vermek istediklerini söylediler. Bakanlığımız ilk defa bir yabancı ülkeden sembolik değeri olan bir bursu kabul etti.  Akabinde yirmi öğrencimizi kapsayan bir anlaşma imzaladık. İlişkilerimiz bu çerçevede başladı ve her sene bir bilgilendirme toplantısını Türkiye ve Bosna’da yaptık. Geçen yıl Bosna’ya gittiğimizde özel eğitim alanında neler yapabiliriz, düşüncesiyle bir teklif getirdiler. Bizi Bosna’nın bütün kantonlarını ve oralardaki birer özel eğitim kurumunu gezdirerek Bosna’daki özel eğitim hakkında bizleri bilgilendirerek, fikir edinmemize yardımcı oldular. ”

Ufkumuzu Geniş Tutmak

Fikir edinmenin ardından karşılıklı tecrübe paylaşımına ihtiyaç olduğuna karar verildiğini aktaran Güngör, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Bir sistem kurgulama konusunda mutabakata vardık.  Dönüşümüzde hemen Bosna Hersek’le neler yapabileceğimizi planladık. Bu çerçevede TİKA ile karşılıklı işbirliği protokolü hazırladık. TİKA bu konuda bizim ufkumuzu daha geniş tutmamızı, projenin sadece Saraybosna ile sınırlı tutulmaması gerektiğini önerdi.  Bu yüzden başka yerlerden de talep göreceğini öngörerek projemizin adını Balkanlar Tecrübe Paylaşımı koyduk. Bugün bu projenin ilk adımlarını atıyoruz. Proje çerçevesinde, öğretmen eğitimi eğitim ortamlarının görülmesi, yeniden yapılandırılması gibi temel konularımızı bir hafta boyunca konuşacağız. Misafirlerimiz İstanbul´daki özel eğitim okullarını, rehberlik ve araştırma merkezlerini, bilim ve sanat merkezlerini ziyaret edecek. Nisan ayının sonuna doğru bu programı Bosna´da devam ettireceğiz." diye konuştu.”

Özel Eğitim Odaklı Bir Fakülte

TİKA Başkan yardımcısı Prof. Dr. Çetin ise,  TİKA olarak yirmi yıldır Bosna Hersek’te faaliyet gösterdiklerini, bugüne kadar tamamlanan sekiz yüze yakın proje içerisinde eğitimin önemli bir ağırlığa sahip olduğunu kaydetti.

Bosna Hersek’in özel eğitim alanında projelere ihtiyacı olduğunu altını çizen Çetin, “Proje üç aşamadan oluşuyor. Bundan sonraki safhada Bosna’da özel eğitimle ilgili bir fakültenin açılması ile ilgili çalışmalarımız var. Bu çerçevede özellikle bütçe konusunda kendi imkânlarımızla neler yapabileceğimiz üzerinde çalışacağız. Önümüzdeki sene kurulumuna başlayacağız” şeklinde konuştu.

Türkçe, Bosna Hersek’te İkinci Dil

İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise, Bosna Hersek ile ilişkilerimizin eğitim alanında uzun bir süredir çeşitli protokollerle devam ettiğini hatırlatarak, “Yunus Emre Enstitüsü, Bosna Hersek Eğitim Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında yapılan anlaşmaya göre Türkçe’nin Bosna Hersek’te ikinci bir dil olarak okutulması bağlamında İstanbul’daki 141 okul ile Bosna’daki 141 okul kardeş olmuş, yedi bin beş yüze yakın öğrenci Türkçeyi ikinci bir dil olarak seçmiş bulunmaktadır.”  dedi.

Protokol kapsamında bu okullardaki Bosna Hersek’li öğrencilerin ve öğretmenlerin çeşitli periyotlarla Türkiye’ye geldiklerini belirten Yelkenci,  misafirlerin bu sayede Türkçelerini geliştirmek için çok önemli bir imkân bulduklarını ve  Bosnaca’nın da okullarda seçmeli dil olarak okutulması kararı alınmış ve bununla ilgili olarak da önümüzdeki yıl için öğrencilerin ders seçiminin sağlandığını söyledi.

Yelkenci, Bosna’daki eğitim yöneticileriyle organizasyon noktasında daha neler yapılabileceği hususunda birtakım görüşmelerin yapıldığını, daha iyiye ulaşmak için tecrübe aktarımının devam ettiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Bosna Hersek’li kardeşlerimizle böylesi bir projenin içinde bulunmaktan çok mutlu olduğumu özellikle ifade etmek isterim. Özel eğitim alanı Sayın Cumhurbaşkanımızın son yıllarda üzerinde titizlikle durduğu, Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün çok güzel çalışmalar yaptığı bir alan. Bu noktada İstanbul’da rehberlik araştırma merkezleri de dahil olmak üzere 124 özel eğitim kurumu bulunmaktadır. Özellikle yatırım konusunda bağışçılar ve kamu yatırımları özel eğitim alanına yönlendirilmekte Valimiz Sayın Vasip Şahin’in konuya özel önem atfetmesiyle Özel eğitim alanında bağışçılarımızın sayısı artmaktadır. Mesleki eğitim ve uygulama noktasında 8 ilçede çeşitli kurumlara ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyacımızı tamamlama çalışmaları sürmektedir.”     

Bosna Hersek Federasyon Entitesi Eğitim Bilim Bakan Danışmanı Alden Kajtaz,  Bosna Federasyonu olarak Millî Eğitim Bakanlığının paydaşı olmaktan ayrıca çok memnun olduklarını belirtti.

Eğitim İşbirliği Genişleyecek

Kajtaz, Bosna Hersek ve Türkiye’nin önceden çok önemli iki protokol imzaladıklarını bugün ise üçüncüsünü imzalayacaklarını vurgulayarak sözlerini şu şekilde tamamladı:

“ Protokollerin imzalanmasının bir tek amacı vardır, o da Bosna’daki öğrencilere daha kaliteli bir eğitim sunmaktır. Türkiye’de Boşnakçanın seçmeli ders olarak eğitim ortamlarına dâhil olması bizi çok mutlu etti. Bugün Bakanlık olarak özel eğitim konusunda bir protokol imzalayacağız. Bu protokolü imzaladıktan sonra Bosna Hersek Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki eğitim işbirliği genişleyecek. Bizim federasyon bölgesindeki okullarımızla Türkiye’deki okullar arasında işbirliğini sağlayacak. Özellikle bu projede TİKA’nın yardımı çok olacak. Projedeki ortaklarımızla beraber özel eğitim odaklı bir fakülte kurmayı düşünüyoruz.  Sözlerime son verirken Türk vatandaşlarına teşekkür ediyorum. İnşallah bu projelerin devamı gelecektir.”

Konuşmaların ardından Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü,  Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bosna Hersek Federasyonu Entitesi Eğitim Bilim Bakanlığı arasında özel eğitim alanında işbirliği imzalandı.

03-04-201703-04-201703-04-201703-04-201703-04-201703-04-2017







Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.