İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Özel Eğitim Akademisi

Öğretmen Akademileri bünyesinde faaliyet gösteren Özel Eğitim Akademisi salgın döneminde özel eğitim konularıyla ilgili öğretmenlere çeşitli webinarlar planladı.
Özel Eğitim Akademisi

Özel Eğitim akademisi ikinci dönem akademi derslerini İstanbul Aydın Üniversitesinde yaptığı protokol kapsamında gerçekleştirdi. Diğer yandan öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla çeşitli kurumlar ile iş birliği doğrultusunda atölye ve seminerler düzenledi. Ayrıca sınıfında özel gereksinimli öğrencileri olan öğretmenler için çeşitli uygulama çalışmaları düzenleyen Özel Eğitim Akademisi uzun ve kısa süreli atölyeler ile her kademeye ve sınıfa hitap etmeye yönelik bir perspektifle çalıştı.

Otizm, down sendromu, zihinsel yetersizlik gibi tanı gruplarıyla çalışan öğretmenler ile ayrıca sınıfında hafif zihinsel yetersizliği olan, dikkat problemleri yaşayan veya disleksisi olan kaynaştırma eğitimine devam eden öğrenciler için çalışmalar yürüttü.

Akademik İş Birliği

Öğretmen Akademileri bünyesinde faaliyet gösteren Özel Eğitim Akademisi salgın döneminde özel eğitim konularıyla ilgili öğretmenlere çeşitli webinarlar planladı. Webinarlar canlı olarak verildiği için aynı zamanda aileler tarafından izlendi. Birçok farklı konuda eğitimler düzenleyen Özel Eğitim Akademisi Türkiye'nin önde gelen hoca ve uzmanlarıyla eğitimlerini sürdürdü.

Otizm ile ilgili uygulamalardan genel eğitim sınıflarındaki uygulamalara kadar farklı başlıklar yer aldı. Ankara'dan, Eskişehir'den, Samsun'dan çeşitli hocaların uzmanlık alanlarıyla ilgili webinarlar düzenlendi. Prof. Dr. Selda Özdemir otizmli çocuklarda sosyal öyküler üzerine Prof. Dr. Atilla Cavkaytar ise aile eğitimine dair konuştu.

Doç. Dr. Yeşim Güleç Aslan ile öykü temelli güç kartı stratejisine yer verilirken Dr. Öğr. Üyesi Emine Gültekin Seylan ile aile eğitim programı hazırlama ile ilgili iki günlük atölye çalışmaları yapıldı. Dr. Ufuk Timuçin ile sahada özel eğitim uygulamaları konuşuldu. Öğr. Gör. Tuna Şahsuvaroğlu ise özel gereksinimli bireylerde istihdam konusunu ele aldı.

Prof. Dr. İbrahim Diken ile erken çocukluk döneminde doğal öğretim ve erken müdahale konuşuldu. Prof. Dr. Tevhide Kargın ile erken okuryazarlık becerilerine dair eğitim gerçekleştirildi. Doç. Dr. Pınar Şafak ile ağır ve çoklu yetersizliği olan çocukların eğitimi ele alındı. Doç. Dr. Banu Altunay,görme engelli çocukların eğitimi üzerine konuştu, bağımsız yaşam becerileri ve baston beceriler üzerinde duruldu. Prof. Dr. Hasan Gürgür ise işitme engelli çocukların eğitimini anlattı.

Ayrıca özel eğitim kapsamında olan özel yetenekli çocuklara dair de eğitimler gerçekleştiren Özel Eğitim Akademisi'nde Prof. Dr. Mustafa Baloğlu üstün yetenek ve üstün zekâ ile ilgili temel konuları ele aldı. Doç. Dr. Marilena Taşcılar ile özel yetenekli çocukların psikolojisine dair uzaktan eğitim gerçekleştirildi.

Özel Eğitime Dair Her Şey

Özgül öğrenme, disleksi, disgrafi ve dispraksi de ayrı ayrı başlıklarla çalışıldı. Prof. Dr. Rüya Özmen, öğrenme güçlüklerinde müdahaleleri işledi. Doç. Dr. Cevriye Ergül ise öğrenme güçlüklerinde sesbilgisel farkındalık, çalışma belleği konularını işlendi. Ayrıca disleksi tanılama ve müdahalesi ile ilgili Dr. Öğr. Üyesi Şaziye Seçkin Yılmaz ile webinar düzenlendi. Öğretmenler disleksi ile ilgili sorularını yöneltirken ayrı ayrı çalıştılar.

Dil ve konuşma ile ilgili konulara da yer veren akademi, kekemelik ile ilgili de webinar düzenleyerek sınıf içi örneklere yer verdi.  Ayrıca tuvalet eğitimi, aile eğitim programlarıyla da planlama yapılması ile ilgili konularda Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Sönmez ile de uzaktan eğitim gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Serpil Alptekin ile de matematik akıcılığı konulu eğitimler düzenlendi.  Otizmde kanıta dayalı uygulamalar raporuna dair webinar gerçekleştirilerek raporun araştırmacısı Doç. Dr. Şerife Yücesoy Özkan dinlendi.

Eğitim konuları ile ilgili de webinarlar düzenlendi. Prof. Dr. Selçuk Şirin okul iklimini anlattı. Tüm yetersizlik gruplarıyla ilgili düzenlenen webinarlar oda katılımcı sayısı sınırlı olduğundan canlı olarak verildi. Ayrıca rehberlik konuları da webinarlara eşlik etmiş olup salgın sürecinde psikoloji ve stresle baş etme konuları da işlendi. Altınbaş Üniversitesi işbirliği ile rektör ve bölüm başkanlarıyla salgın sürecine dair webinarlar düzenlendi.

Farklı konular ile uzaktan eğitimlerine devam eden Özel Eğitim Akademisi instagram söyleşilerinde de uzman konukları ağırladı. Uzman Emine Ergün ile okul öncesi dönemde olan çocukların ilkokula başlama süreci konuşuldu. Birinci sınıfa başlayacak olan okul öncesi döneminde olan çocuklara öğretmenlerinin nasıl rehberlik etmesi gerektiğine dair bilgilere yer verilerek özellikle risk durumunda olan ve özgül öğrenme bozukluğu riski taşıyan çocuklar konuşuldu.

Prof. Dr. Ayşegül Ataman ise üstün zekâlı çocuklar ve aileleriyle iletişim konusunu anlattı.Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Karaman etkileşimli kitap okumayı, Doç. Dr. Bülent Elbasan ise erken müdahale ve iyileştirme konusunu ele aldı. Dr. Öğr. Üyesi Ümit Işık ilaçlar, kekemelik, salgından sonra çocukların sosyal hayata dönüşünü, Doç. Dr. Serhat Nasıroğluise otizm spektrum bozukluğunda tanı ve değerlendirmeyi anlattı.

30-06-202030-06-202030-06-202030-06-202030-06-2020

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.