İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ÖDEB Büyük Adım İstanbul Projesi´nin Kapanış Programı

ÖDEB Büyük Adım İstanbul Projesi´nin Kapanış Programı

Etiler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nde düzenlenen ÖDEB Büyük Adım İstanbul Projesi´nin kapanış programına; İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birim Yöneticisi Nesrin Gencer, Proje Koordinatörü Sevgi Yücel, Yakın Doğu Üniversitesi ve İstanbul Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürleri katıldı.

Özel eğitim; kapsamına giren çocuklara ve gençlere hizmet etmek mukaddes bir görev olmakla beraber aynı zamanda kendi kişiliğimizi tamamlama noktasında da bize büyük bir manevi katkısı olan bir alan diyerek sözlerine başlayan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“ Engellerinçoğu bizde, azı özel eğitim kapsamına giren insanlarda. Kendimizdeki engelleri kaldırdığımızda onların engellerini de kaldırmış oluyoruz. Bu proje hem örnek olması itibariyle hem de özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerimizin yaşam becerilerini ve öz bakım becerilerini geliştirmesi, onların fiziksel gelişimlerine ve zihinsel becerilerine katkıda bulunması noktasında çok önemli bir projedir. Sadece öğrencilerimize yönelik değil aynı zamanda özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerimizin velilerini bilinçlendirmeye yönelik de örnek bir proje.”

37 ilçedeki Rehberlik Araştırma Merkezlerine ve her ilçede de bir özel eğitim sınıfına bataryaları gönderdiklerini belirten Yelkenci, şunları söyledi:

 “Gönül arzu ederdi ki, İstanbul´da bütün özel eğitim sınıflarımıza bu bataryaları gönderebilelim. Bataryaları gönderdiğimiz noktalar bizim ilçelerimizde hareket noktalarımız ve bu noktalarda projeyi İlçe Millî Eğitim Müdürlerine emanet ediyoruz. Bunu büyütmek, diğer özel eğitim okullarımıza ve özel eğitim sınıflarımıza yaygınlaştırmak artık onların sorumluluğunda. Böyle güzel bir içeriği olan çalışmanın yaygınlaştırılması için benim çok kıymetli mesai arkadaşlarım İlçe Millî Eğitim Müdürlerimizin bunu en hızlı ve verimli şekilde yapacaklarına inancım da tamdır.”

İstanbul’da tüm Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine ÖDEB Bedensel Bataryası kurulduğunu vurgulayan Yelkenci, “Özel eğitim öğretmenlerimizin farklı şeyler yapmasından ziyade, performans değerlendirme sürecini standardize etmek maksadıyla başlayan bu proje için ÖDEB bataryasıyla uyumlu olarak uygulayıcı kılavuzları hazırlanıp 1000 adet basıldı. Kılavuzlar, bataryanın kurulduğu özel eğitim sınıfları ile Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine dağıtıldı.” dedi.

Değerlendirmelerin standardize edilmesini çok önemsediğini dile getiren Yelkenci, henüz özel eğitimle ilgili program yazma görevlerini tamamlayamadıklarını söyledi yani ellerinde hem özel eğitim gereksinimi olan öğrencilere yönelik programların olmadığını hem de özel yetenekli çocuklarımıza yönelik programların olmadığını kaydetti.

Anadolu yakasında bir okul açılarak ilk adımın atıldığını vurgulayan Yelkenci,  programların olmamasının öğretmenlerin her zaman aynı nitelikte ve verimlilikte hareket etmelerine engel olabileceğini belirtken, ‘Haydi tut elimden birlikte başaralım’ projesinin de bu doğrultuda bir görevi olduğunu, o açıdan bu projeleri çok önemsediğini dile getirdi.

İstanbul´un 39 ilçesinde 42 yasal haklar ve öz bakım becerileri konulu veli seminerin, 882 velimize verildiğini söyleyen Yelkenci, şunları kaydetti:

“İlçe Millî Eğitim Müdürlerimizin, ilçelerdeki velilere de bu eğitimi vermesini aynı şekilde bekliyoruz. Öz bakım becerilerini içeren 52 tane video çekildi ve 3800 adet çoğaltıldı. Bu videolar, çocuklarımızın eğitimine yardımcı olması için özel eğitim sınıfı velilerimize dağıtıldı. Bataryaların kullanımı ve performans alanını anlatmak üzere gerçekleştirilen hizmet içi semineri ile 80 özel eğitim öğretmeni ve rehber öğretmeni formatör olarak yetiştirildi.”

İstanbul´da en çok öğretmen açığımızın olduğu alanlara bakacak olursak, birinci sırada özel eğitim alanı, ikincisi sırada da din kültürü ve ahlak bilgisi alanı geldiğini ifade eden Yelkenci, şöyle devam etti:

“ Dolayısıyla özel eğitim alanındaki öğretmen sayımız, bu tarz projelerdeki en büyük sınırlılıklarımızdır. Hem rehber öğretmenlerimize hem de ücretli olarak çalışan öğretmenlerimize, tırnak içinde ücretli öğretmen olmalarına rağmen ne kadar canla başla çalıştıklarını da özellikle ifade etmek ve onlara buradan teşekkür etmek isterim. Formatörler ilçelerinde 75 seminer verdi. RAM’larda ve özel eğitim sınıflarında çalışan 5201 öğretmenimiz de bu proje ile ilgili hizmet içi eğitim seminerine katılmış oldu.”

ÖDEB projesinin sonuçları itibariyle ne kadar değerli bir proje olduğunu, süreçleri itibariyle de hepimize çok büyük katkılar sunduğunu sözlerine ekleyen Yelkenci, konuşmasını şöyle tamamladı:

“ Projede ortak olan Fatih, Sarıyer ve Beşiktaş ilçelerimizdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin müdürlerine ve ekiplerine, iştirakçi olan İstanbul Büyükşehir Belediyemize, Yakın Doğu Üniversitemize ve özel eğitim okulumuza, projeyi yürüten, başından itibaren öncelikle ilham kaynağı olan Fatih İlçe Millî Müdürümüze ve katkısı olan bütün ekibine, İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüzde projeyi sahiplenip bugünlere kadar getiren, bir yılda nitelikli bir şekilde başlayıp bitmesini sağlayan, şu anda Cevrikalfa İlkokulunda Müdiremiz ama o dönemde şube müdürümüz olarak projeyi başlatıp uzun bir dönem devam ettiren Sevgi Yücel’e ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Elbette ki İstanbul Kalkınma Ajansımızın hem Genel Sekreteri’ne hem de Kalkınma Ajansımızın Başkanı olan Sayın Valimize böyle anlamlı ve güzel bir projeyi destekledikleri için burada olanlara vicahi burada olmayanlara gıyabi olarak canı gönülden teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun.”

ÖDEB Büyük Adım İstanbul Proje Koordinatörü Sevgi Yücel, projenin Fatih, Beşiktaş ve Sarıyer rehberlik araştırma merkezleri ortaklığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yakın Doğu Üniversitesi desteğiyle yürütüldüğünü belirtti.

Yücel, 36 ilçedeki rehberlik araştırma merkezlerinde tanılama için bataryalar kurulduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu tanılamayı yapan öğretmenlerimizin kişisel özelliklerinden kaynaklanan farklılıklar ortadan kaldırılmaya çalışıldı. 36 ilçede birer özel eğitim sınıfına bedensel ve tanılama bataryası kuruldu. Sınıflardaki fiziksel ortam daha iyi duruma getirilmeye çalışıldı. Öğretmenlerin çalışmasını kolaylaştırmak için kılavuzlar hazırlandı. Görsel olarak öğrencilerimizi nasıl eğittiğimizi ailelere anlatmak için videolar hazırlandı. 52 öz bakım becerisinin anlatıldığı video hazırlandı. Bu videolarda da velilerin evde eğitime devam edebilecekleri ortam hazırlandı. Veli eğitim seminerleri yapıldı" diye konuştu.

İstanbul Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birim Yöneticisi Nesrin Gencer, İstanbul Kalkınma Ajansı´nın 2010´dan beri çocuklar ve gençler başlığında 82 milyon liralık 3 projeye 70 milyon lira destek verdiğini söyledi.

ÖDEB Büyük adım Projesi´nin sözleşme bütçesinin 27,7 milyon lira olduğunu anlatan Gencer, program kapsamında 23,8 milyon lira destek verildiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Yelkenci, Gencer ve Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Mukaddes Demirok´a plaket verdi.

17-01-201817-01-201817-01-201817-01-201817-01-201817-01-201817-01-201817-01-201817-01-201817-01-201817-01-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.