İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

NURETTİN TOPÇU PANELİ

Öğretmenler Günü kapsamında düzenlenen eğitim panellerinden ilki Başakşehir Anadolu Lisesinde, değerli mütefekkir Nurettin Topçu üzerine yapıldı.
NURETTİN TOPÇU PANELİ

24 Kasım Öğretmenler Haftası dolayısıyla İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün hazırladığı eğitim panellerinden ilki Başakşehir Anadolu Lisesinde, değerli mütefekkir Nurettin Topçu üzerine yapıldı.  Şair Ali Ayçil,  yazar Tahsin Yıldırım ve Asım Öz'ün konuştuğu panelin moderatörlüğünü, İstanbul Öğretmen Akademileri bünyesinde faaliyet gösteren Edebiyat Akademisi koordinatörü Funda Özsoy Erdoğan yaptı.

Panelin başında 1909-1975 yılları arasında yaşayan ve yaşadığı dönemde eğitim üzerine kafa yoran, kalem oynatan ve "Türkiye'nin Maarif Davası" eserini inşa eden Nurettin Topcu'nun bugün dahi eğitim üzerine söyledikleri ile önümüzü aydınlattığı belirtildi. Moderatör Funda Özsoy Erdoğan; çok çeşitli fikir akımlarının kesişim noktasında bulunan Nurettin Topçu ile ilgili kapsamlı panelde ilk sözü Tahsin Yıldırım'a verdi.

Sorbonne Üniversitesinde Bir Türk Öğrenci

Tahsin Yıldırım, Nurettin Topçu'nun liseyi İstanbul Erkek Lisesinde bitirdikten sonra Paris'e gittiğini, Sorbonne Üniversitesinde felsefe tahsil ettiğini, bu üniversitede felsefe doktorası yapan ilk Türk olduğunu belirtti. Doktorasını tamamladıktan sonra üniversitede kalması istenmesine rağmen Topçu'nun  ülkesine dönerek hizmet etmek istediğini, bunun da onun idealist kişiliğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Değerli mütefekkirin hayatı, öğretmenlik yaptığı okullar ve öğretmenliği üzerine genel bilgiler verdi.

Hareket Dergisi

İkinci konuşmacı Asım Öz; Nurettin Topçu'nun düşünce dünyasından ve Topçu ile özdeşleşen "Hareket" kavramından bahsetti. İlk defa 1939 yılında çıkarmaya başladığı ve 1974 yılana kadar çıkarmaya devam ettiği Hareket dergisi vasıtası ile Topçu'nun daha Sorbonne Üniversitesinde okurken oluşmaya başlayan hayat felsefesini, ahlak anlayışını verdiğini söyleyen Asım Öz, onun var oluş üzerine yazdıkları ile de gençlere yol gösterici olduğunu belirtti.

Taşralı Kitabı

Panelin son konuşmacısı Ali Ayçil ise Topçu'nun tek hikâye kitabı "Taşralı"dan hareketle, onun Anadolu'su ve insanları üzerine konuştu. Ayçil, Topçu'nun "Reha" isminde bir de roman yazdığını ama bu romanın tamamlanamadığını belirtti.  Ayçil "Taşralı" kitabındaki hikâyelerin çok karamsar olduğunu, Topçu'nun insana bakışındaki bu karamsarlığın, okura da sirayet ettiğini söyledi. Onun adil bir dünya isteğini, bu adaletin de ancak insanın insana adil davranması ile gerçekleşebileceği fikrinin "Taşralı" kitabında yer alan bütün hikâyelerde vurgulandığını belirtti.

Nurettin Topçu paneli sonrasında konuşmacılar, Başakşehir Anadolu Lisesi öğrencilerinin ve öğretmenlerinin sorularını cevapladılar. Dinleyiciler ve konuşmacılar arasında fikir alışverişi yapılarak panelin sıcak bir söyleşi havasında sona ermesi sağlandı.

25-11-202125-11-202125-11-202125-11-202125-11-202125-11-202125-11-202125-11-2021

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.