Müzeler, kültür ve bilim tarihine ait eserleri toplayıp, koruma, sergileme işlevini yerine getirirken; yayınları, hazırladıkları eğitim programları, sanatsal ve kültürel etkinlikleri ile toplumun eğitimine katkıda bulunmaktadır. Bilgi edinmenin en zevkli yollarından biri olan müzeler, çocuklarda yaratıcı ve yorumlayıcı düşünceyi geliştiren yeni bir alan olarak bugün birçok ülkede okul eğitiminin ayrılmaz bir parçası kabul ediliyor.
Müzede eğitim eserleri gözlemleme, keşfetme ortamı yaratıyor. Ayrıca eleştirel düşünme ve tartışmaya imkân veren soru-cevap, yazı, çizim, drama, serbest resim ve ebru çalışmaları gibi etkinliklerle çok renkli hâle gelebiliyor.
Bu bağlamda Müze ile Keşfediyorum Projesi, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi'nin desteği ile Okul Öncesi Eğitim Derneği, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında ve İl Millî Müdürlüğümüzle eğitimde iş birliği projesi kapsamında hazırlandı. Proje başta çocuklar ve gençlerde müze kültürünü kazandırmak amacıyla yürütülüyor.
Müzelerde oluşturulan atölyelerde tarih varlıklarının uygulamayla öğretilmesi, korunması ve yaşatılması bilincinin kazandırılması amacıyla yürütülen projenin ilk ayağı Ayasofya Müzesi oldu.
Geleceğe Emin Adımlarla Yürümek
Kurumsal iş birliklerine dikkat çeken İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, çocuklarımızın yaparak, yaşayarak ve gezerek öğrenmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Çocukların istekle katıldıkları çalışmalara değinen Yazıcı, "Bu çerçevede kurumlarımızla çok yönlü iş birliği içindeyiz. Çocuklarımız bizim umudumuz, geleceğimiz. Bunun için tüm kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının çocuklarımızın geleceğinin en iyi şekilde biçimlenmesi için iş birliği yapmalı. Proje kapsamındaki iş birlikleri çok anlamlı... Bu çalışmanın yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Atölyeler de zenginleştirilecek. Sadece ahşap ve resimle sınırlı kalmayacak. Farklı boyutlarda atölyelerle projeyi şekillendireceğiz. Daha fazla sayıda öğrencimiz projeden yararlanacak. Çocuklarımız, kadim kültürümüzün izlerini taşıyan her müzeyle buluşacak. Çocuklarımızın buradan elde ettikleri birikimle geleceğe emin adımlarla yürüyeceklerine inanıyorum. Projeye destek sunan, emek ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
Tarih, Medeniyet ve Kültürel Değerler
OKED Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sevgi Şahbaz, proje kapsamında yaş gruplarına göre, bilim, seramik, tezhip, masal, ahşap, drama, hat, cilt yapımı, minyatür, ebru ve oyun atölyeleri oluşturduklarını belirterek, "Öğrenciler, uzman bir rehber eşliğinde müzeyi gezdikten sonra atölyelerimiz başlıyor. Atölyeler, müzeleri çocuklar için unutulmaz bir yer haline getiriyor. Üretirken, tarihimiz ve günümüz hakkında düşünüyorlar." ifadelerini kullandı.
Şahbaz, müzelerin tarih, medeniyet ve kültürel değerlerin korunması, nesillere aktarılması açısından önemli yapılar olduğuna inanarak yola çıktıklarını, hazırladıkları projeyle sağlam bir müze kültürü oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.
İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün seçtiği 6 ile 18 yaş arasındaki öğrencilere yönelik sürdürülen projede, 12 farklı atölye yer alıyor. İstanbul'da bulunan müzelerde yürütülecek proje, Haziran 2020'ye kadar devam edecek.
Yayın Tarihi: 21.12.2019