İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Milletlerarası Okullar Çalıştayı

Milletlerarası okulların kurumsal gelişimi için bir çalıştay düzenlendi. 
Milletlerarası Okullar Çalıştayı

Milletlerarası okulların eğitim sorunlarının tespiti ve çözümüne yönelik öneriler geliştirmek amacıyla düzenlenen Milletlerarası Okullar Çalıştayı, Beykoz Sabancı Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulunda yapıldı. Çalıştay, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürümüz Sayın Dr. Muammer Yıldız, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ve İstanbul Göç İdaresi Müdürü Sayın Recep Batu'nun konuşmaları ile başladı.

Yeni Gelişmeleri Dikkate Almak

Çalıştayın açılışında konuşan Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürümüz Dr. Muammer Yıldız, İstanbul'da yapılan çalıştayın, milletlerarası okullar bakımından çok önemli olduğunu belirtti. Çalıştay sonuncunda çıkacak raporun milletlerarası okulların sorunlarının çözülmesi bakımından taşıdığı öneme dikkat çekti.

Genel Müdürümüz Yıldız, "Milletlerarası okulların talepleri, beklentileri, karşılaştığı sorunların çözümü çok önemli... Türkiye'de şu an 216 tane milletlerarası okul var. 1983'te sadece 3 okul varken son üç yılda açılan okullarla birlikte sayı hayli artmıştır. Bu çerçevede okulların gidişatı, müfredatı, yönetsel sorunları, milletlerarası okul tanımının mahiyeti gibi konuların ele alınması bakımından bu çalıştay ciddi bir katkı sunacaktır. Hangi gerekçeyle olursa olsun ülkemizde bulunan çocukların eğitimlerinin sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Eğer, Türkiye bir eğitim adası olacaksa, yeni gelişmeler ışığında milletlerarası okulların sorunlarını ve çözüm önerilerini gündemine almalıdır." şeklinde konuştu. 

Milletlerarası okulların beklentileri karşılayabilmesi için yapılacakların önemli olduğunu ifade eden Genel Müdürümüz Yıldız, MOBİS (Milletlerarası Okullar Bilgi İşletim Sistemi) başta olmak üzere bir dizi çalışmaya imza attıklarını kaydetti. Sistem sayesinde milletlerarası okulların denetimin sıkı bir şekilde yapılacağını vurgulayan Yıldız, kayıt dışına son verileceğini, öğrenci kayıtlarının sisteme işlenerek milletlerarası okulların sahada daha aktif olacağını belirtti.

Çalıştayda emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür eden Genel Müdürümüz Muammer Yıldız, milletlerarası okulların sorunlarına yönelik bilimsel bir yaklaşımla, karşılıklı anlayış içerisinde çözüm için hep birlikte çalışılacağını ifade etti.

Bütünlüklü Gelişim

İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı yaptığı konuşmada, ülkemizin çok yönlü gelişmesinin neticesinde ilgi odağı hâline geldiğini belirtti. Milletlerarası alışverişin artırılması için çoklu iş birlikleri yapıldığını kaydeden Yazıcı, "Milletlerarası Okullar Çalıştayı,  çocuklarımızın, eğitim kurumlarımızın bütünlüklü gelişimini sağlayacaktır. Okullarımızın idari ve mali açısından geliştirilmesi için hep birlikte çalışıyoruz. Çok yönlü çalışmalarımız ülke ölçeğindeki gelişime katkı sunacaktır. Çalıştayın, tüm kurumlarımız için yararlı olacağını temenni ediyorum. Çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

İstanbul Göç İdaresi İl Müdürü Sayın Recep Batu ise, göç idaresi çerçevesinde yapılan çalışmaların öneminden bahsetti. İstanbul'un cazibe merkezi olduğunu belirten Batu, göç hareketlerinin eğitim süreçleriyle ilişkisinin altını çizdi. Batu, Türkiye'nin göçle ilgili politikalarının planlı bir şekilde yürütüldüğünü veriler ışığında anlattı. Uluslararası öğrencilerin kültürel etkileşim açısından taşıdığı önemi vurgulayan Batu, ülkemizde öğrenim gören öğrencilerin dünya barışına katkı sunacağını ifade etti.

Sorunlar, Çözüm Önerileri ve Çalıştay Süreci

Açılış konuşmalarının ardından yapılan "Milletlerarası Okulların Sorunları ve Çözüme Yönelik Öneriler" başlıklı panelin yöneticiliğini Sayın Prof. Dr. Haluk Alkan üstlendi. İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Merkezi Müdürü Sayın Doç. Dr. Faruk Taşçı " Milletlerarası Okullarda Sosyal Politika ve Kültürel Faaliyetler", Türkiye Maarif Vakfı Sosyal İşler Daire Başkanı Sayın Hamza Özdemir "Milletlerarası Okullar ve Mezun Politikası"   birer sunum yaptı.

Milletlerarası Okullar Çalıştayına katılan gruplar, Sosyal Güvenlik Kurumu Temsilcisi, İŞKUR Temsilcisi, İl Göç İdaresi Temsilcileri, İlçe Millî Eğitim Müdürü, İl/İlçe Şube Müdürü, Kurucu/Kurucu Temsilcisi, Okul Müdürü/Müdür Yardımcısı ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünde görevli Şefler ile Denklik Uzmanlarından oluşturuldu.  Çalıştay konuları 10 ayrı masada 12 kişiden oluşan gruplarla değerlendirilmesinin ardından sonuç raporu kaleme alındı.

16-01-202016-01-202016-01-202016-01-202016-01-2020

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.