İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİMİ GELİŞTİRME İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ KAPSAMINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Millî Eğitim Bakanlığımız ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında otellerin insan kaynakları müdürlerine bilgilendirme toplantısı yapıldı.
MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİMİ GELİŞTİRME İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ KAPSAMINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Toplantıda konuşan Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı: "Mesleki Eğitimi Geliştirme İşbirliğinin, bu alanda eğitim gören öğrencilerimize katkıda bulunarak onların kendilerini geliştirmelerini, yeni alanlarla birlikte eğitim görmelerini, uygulamalarla birlikte tecrübe kazanmalarını çok önemsiyoruz. Öğrencilerimizin yeterliliklerini arttırarak sektörle bütünleşmeleri, sektörün çalışanını, öğrencilik yıllarından itibaren tanıması ve onların gelişimine usta öğretici ile müdahale etme şansının olması, çok büyük bir imkân" dedi.

Toplantıya İstanbul İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Sosyal Güvelik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Sayın Cem Taşkaldıran, Türkiye Otelciler Birliği İnsan Kaynakları Komitesi Başkanı Sayın Haluk Ertan ve Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Sayın Müberra Eresin katıldı.

Toplantıda konuşan Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Mesleki eğitim uygulamalarının son dönem içerisinde çok önemli bir ivme yakaladığını, yetiştirmek istenilen insanın aslında sektör için yetiştirildiğini, bu sektörle sağlıklı bir uyum sağlamasının önemli olduğunu dile getirdi. Bu uyumdan çıkacak sonucu,  toplumumuza ve devletimize bir katkı olarak sunmanın ekonomimize sağlayacağı faydaya da vurgu yapan Yazıcı, her türlü katkının yine bu ülkeye döneceğine yürekten inandığını ifade etti.

Mesleki eğitim uygulamalarında önemli adımlar

Mesleki eğitimdeki en önemli adımlardan birinin sektörle bütünleşme olduğuna işaret eden Müdürümüz Yazıcı, şöyle konuştu: "Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Mesleki Eğitim Uygulamaları son dönem içerisinde çok önemli bir ivme yakaladı. Bu ivmeyi birkaç satırbaşı ile ifade etmek gerekirse Milli Eğitim Bakanlığı olarak artık şunu çok net olarak ifade ediyoruz: Biz yetiştirmek istediğimiz insanı aslında sektör için yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz öğrencinin sektöre sağlıklı bir uyum sağlaması çok önemli. Öğrencinin, buradan sektöre çok uzun süre katkı sağlayacak donanımlı okullarımızdan mezun olması lazım. Bunu temin etmek için de öncelikle sektörün bizden beklentilerini doğru öğrenmek ve sektörle birlikte planlama sürecini beraber yürütmek gerekiyor. Bunun için program tasarımından, mevcut olan üretimin boyutlarına; çalışanın eğitiminden, eğitim verenin eğitimine kadar süreci birlikte dizayn etmek ve buradan çıkacak sonucu da toplumumuza ve devletimize bir katkı olarak sunmanın, ekonomimize sağlayacağı her türlü katkının yine bu ülkeye döneceğine yürekten inanıyoruz. Tabi bunun ana unsuru olarak da öğrencilerimiz üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz.

İş birliği ve sektörle bütünleşme

Alandaki çalışmaları yürütürken sektörle iş birliği yapıp bütünleşilebilirse çok önemli çıktılar elde edilebileceğini birkaç satırbaşı ile ifade eden Yazıcı, Milli Eğitim Bakanlığının sektördeki bütünleşmeyi önemsediğini ve bu anlamda öğrencilerin önünü açma noktasında birçok girişimin olduğunu belirtti. Mesleki Eğitim Merkezlerinin 2017 den sonra örgün öğretim kurumu haline geldiğini söyleyen Yazıcı, bu merkezleri bir mesleki eğitim merkezi haline getirildiğini vurguladı. Öğrencilerin ortaokuldan sonra mesleki eğitim merkezlerine geçiş imkanı bulması ile birlikte öğrencilerin 8. sınıfı bitirdiklerinde Mesleki Eğitim Merkezlerine dahil olmak sureti ile hemen bir işletme ile bir protokol imzalandığında uygulamalı eğitimine başladıklarını ifade etti ve şöyle devam etti: " Öğrencilerimizin 32 saatlik bir uygulama eğitimi var. 10 saat de teorik eğitimi var.  Haftanın dört günü işletmede, bir günü okulda olmak suretiyle eğitimini sürdürüyor ama bunları birlikte yürütmesi ve değerlendirmesi karşılıklı sözleşmenin bir sonucu. Öğrencilerimize özellikle en üst düzeyde kendisinin edineceği mesleğin giriş düzeyinden başlayarak kendisini geliştirebileceği yeni alanlarla birlikte eğitim görmesini, aynı zamanda uygulamayla yetişmesini çok önemsiyoruz. Bu bağlamda mesleki eğitim merkezlerinin, mesleki ve teknik Anadolu liselerinden ayrılan en belirgin yanı, özellikle öğrencilerimizin mezun olduklarında yaklaşık yüzde 90'a varan oranda çalıştıkları sektörde istihdam edilmeleridir. Sektörün şansı ise çalışanını henüz öğrencilik yıllarından tanıması ve onun gelişimine usta öğretici ile müdahale etme şansının olması. Bu öğrencilerimizin yetişmesine çok yönlü bir katkı ve çok büyük bir imkân." Yazıcı, bu alandaki ilk ve en kapsamlı adımı Kültür ve Turizm Bakanlığıyla attıklarını, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde turizm alanındaki çalışmaları yürütürken sektörle ne oranda iş birliği yapıp bütünleşebilirse o oranda çok önemli çıktılar elde edebileceğini bunun temelinde yine Milli Eğitim Bakanlığımız kadar  Kültür ve Turizm Bakanlığını da  heyecanlı ve istekli gördüğünü söyledi.

Birlikteliğin önemli ve değerli çıktıları

Mesleki Eğitim Programının, mezun olduktan sonra öğrenciye isterse bir üst öğrenimde eğitim görme imkanı da sunduğunu söyleyen Müdürümüz Yazıcı, öğrencinin çalıştığı sektörden kopmadan da bir istihdam imkanı bulacağını kaydetti. Bir yandan otelde çalışıp diğer yandan öğrenimini sürdüren öğrencilerin 11. sınıfta kalfalık yeterliliği, 12. sınıfta ustalık belgesi alıp iş yeri açma belgesini elde etmesi ve mezun olduğunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması almasının sistemin çok önemli katkılardan birkaç tanesi olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Bu sistem mezun olan öğrenciye isterse bir üst öğrenimde eğitim görme imkanı sunuyor ve öğrenci çalıştığı sektörden kopmadan da bir istihdam imkanı buluyor. Çünkü o alanın yeterli bir elemanı oluyor aynı zamanda. Bu açılardan değerlendirildiğinde de bu birliktelik çok önemli ve değerli çıktıları olacak bir birliktelik." ifadelerine yer verdi.

Kapsayıcı iş birliği

Mesleki Eğitim Merkezleri ve otellerle yapılan iş birliğinin önemine dikkati çeken Müdürümüz Yazıcı sözlerine şu şekilde devam etti: "Öğrencilerimiz kendi işinde çalışırken öğretmenlerinin onlara sağladığı katkı otelimizin sağladığı katkıyla birleşmiş oluyor. Bu bağlamda, otellerle eşleştirdiğimiz okullarımız vasıtasıyla çalışmayı yürüttük fakat bir adım sonrasında  şu anda İstanbul'da bütün meslek liselerimizde mesleki eğitim programı açtık. Aynı anda en yakınındaki okul, öğrenci için bir Mesleki Eğitim Merkezi olmuş oldu. Mesleki eğitim programını 39 ilçede de yaygınlaştırdık. Bunu ilçelerdeki bir merkez olmaktan çıkartıp bütün Mesleki Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde bir program olarak açtık. Yani buraya tek kişi bile başvursa burada mesleki eğitim programı başlıyor demektir. Belirtmek isterim ki eşleştirdiğimiz okullar ve oteller başta olmak üzere sınırsız bir iş birliği var.  Yeni bir iş birliği alanları açmak bizim görevimiz."

Yapılan iş birliğini hızla büyütülebilecek imkanlara sahip olunduğunu belirten Yazıcı,  bu anlamda var olan sorunları çok yönlü değerlendirdiklerini ve çözüm yollarının hep birlikte sahiplenilebileceği bir süreç yürütmek istendiğini aktardı.  Sürecin destekçisi ve sürdürücüsü olmak niyetiyle ülke için yola çıkıldığını ifade eden Millî Eğitim Müdürümüz: "Ben bu samimi girişim ve ön açma için kıymetli başkanımıza hem sürece destek olan yön veren sayın bakanlarımız olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullanarak konuşmasını bitirdi.   

Toplantıda Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin,  protokolün işleyişi hakkında ve süreçler hakkında bilgilendirme yaparken Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Cem Taşkaldıran, işletmelere protokol kapsamında saplanan kolaylıklar hakkında bilgi verdi. Mesleki teknik eğitim AR-GE Koordinatörü Erol Camcı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında mesleki eğitim iş birliği protokolü ve mesleki eğitim merkezi programı uygulamaları konulu sunu gerçekleştirdi.

Katılımcıların konuşmalarının ardından insan kaynakları müdürlerinin soruları alındı.

23-12-202123-12-202123-12-202123-12-202123-12-202123-12-202123-12-202123-12-202123-12-202123-12-2021

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.