İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Kültürü

İstanbul’da dört okulumuzu ziyaret eden Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızda kalite kültürünün geliştirileceğini belirtti.
 Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Kültürü

Türkiye’nin geleceği için mesleki ve teknik eğitimin önemli olmasından dolayı 2023 Vizyon Belgesi’nde bu eğitim alanını güçlendirmeye dönük hedefler öne çıktı. Millî Eğitim Bakanlığımız, sektörlerle çoklu iş birliklerini öne çıkaran, ülkemizin önceliklerine göre kendisini sürekli güncelleyen dinamik bir mesleki ve teknik eğitimin inşası üzerine çalışıyor. Mesleki ve teknik eğitimde gelişmesi gereken alanların belirlenmesi, araştırmalarla irdelenip daha iyi anlaşılması ve sonrasında paydaşların da içinde olduğu süreçte uygulanabilir ve sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesi için eğitim ekosistemimizde veri temelli ve katılımcı süreçler oldukça önemli.

Raporlardan Sahaya

Bu kapsamda Bakanlığımız öncelikle “Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Görünümü” ve “Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Kurumsal Dış Değerlendirme Raporu” olmak üzere iki ayrıntılı rapor hazırladı ve kamuoyu ile paylaştı. Mesleki ve teknik eğitimde; eğitim, üretim ve istihdam ilişkisini adım adım güçlendirmek için mevcut fiziki altyapı ile eğitim ve öğretim faaliyetleri hakkında detaylı bir bilgi havuzunun oluşması gerekiyor. Zira mesleki ve teknik eğitim güçlendikçe, yükseköğretime olan talep de daha makul ve gerçekçi bir çerçeveye oturacaktır.

Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer, İstanbul’da 2023 Eğitim Vizyonu’nda öne çıkan mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızı ziyaret etti.  Kalite kültürü, iyileştirme, sektörle iş birliği özellikle döner sermaye konusunda atılacak adımları birlikte değerlendirmeye yönelik ziyarette Talim Terbiye Kurulu Başkanı Sayın Alpaslan Durmuş ve İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı da bulundu.

Önce Beşiktaş İSOV Dinçkök Anadolu Teknik Lisesi ziyaret edildi. Yüksek fiziki donanıma sahip bu okulda endüstriyel otomasyon, elektronik ve yenilenebilir enerji alanlarında inceleme yapıldı. Üreten okullar kapsamında kurumun döner sermaye kapasitesi değerlendirildi.  Mesleki ve teknik eğitim alanlardaki sektörlerin en çok kümelendiği şehirlerin başında İstanbul’un geldiğini belirten Bakan Yardımcımız Mahmut Özer, “Mesleki ve teknik eğitimi üretim süreçleri ile ilişkilendirmeye büyük önem veriyoruz. Bu nedenle önümüzdeki dönem eğitim verdiğimiz tüm alanlarda, döner sermaye kapsamında üretimi yaygınlaştırmayı planlıyoruz.” dedi.  Ayrıca okulda bulunan yüksek kapasiteli konferans ve spor salonlarının daha etkin kullanılması ile ilgili neler yapılabileceği üzerinde duruldu.

Kapasitenin Arttırılması

Sonra Şişli Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ziyaret edildi. Tarihi ve köklü bir yapıya sahip bu kurumda, özellikle inşaat alanı çalışmaları incelendi. Okuldaki inşaat alanının döner sermayeye daha etkin nasıl katkı yapabileceği değerlendirildi. Ziyarete mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi için çok sayıda projeye katkı sunan İstanbul Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Bakan Yardımcımız Özer,  mesleki ve teknik eğitim kapasitesinin gerektirdiği ölçüde üretimin önemine dikkat çekti. Sektörün yoğun kümelendiği yerlerde kapasiteyi artırmayı hedeflediklerini belirtti. Özer, “Öğrencilerimiz yaparak öğrenecekler, sektörün talep ettiği becerileri eğitim aşamasında kazanmış olacaklar ve mezun olduklarında istihdamları da kolaylaşacak. İnşallah mesleki eğitimle ilgili mevcut iş birliklerimizi çok daha güçlü hâle getireceğiz, iş birliklerimizin kapasitesini artıracağız.” ifadelerini kullandı.

Döner Sermaye Gelirleri

Daha sonra Sarıyer Mehmet Rıfat EVYAP Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ziyaret edildi. Bilişim ve kimya alanında göz dolduran çalışmalar yapan bu okulda gelecek perspektifiyle ilgili süreç planlandı. Okulun, Bakanlığımızın İTÜ Arı Teknokent ile yaptığı protokol kapsamındaki çalışmalara dâhil edilmesi kararlaştırıldı. Ardından Sarıyer Vehbi Koç Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ziyaret edildi. Konaklama ve yiyecek-içecek alanında eğitim veren okulun fiziki kapasitesi değerlendirildi. Okulun bahçesindeki uygulama otelinin restorasyonun bir an önce bitirilmesi, döner sermaye kapasitesinin arttırılması kararı alındı.  Bakan Yardımcımız burada yaptığı açıklamada, “Mesleki ve teknik eğitimde 2019 yılında, mevcut döner sermaye gelirini beş katına çıkarmayı hedefliyoruz. Tabi ki burada üretimin ne kadar arttığından ziyade mesleki eğitimde yaparak öğrenme yönteminin yaygınlaşması ve eğitim verilen tüm alanlarda bu yöntemin uygulanması önemli. Bunun için de okullarımıza kalite kültürünü geliştirmeleri ve böylece kalitelerini sürekli iyileştirmeleri için destek vereceğiz.” şeklinde konuştu.

25-12-201825-12-201825-12-201825-12-201825-12-201825-12-201825-12-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.