İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Medeniyet Bilinci Seminerleri

Medeniyetler İttifakı Türkiye Ulusal Eşgüdüm Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Bekir Karlığa medeniyet bilincini anlattı.
Medeniyet Bilinci Seminerleri

Dünyamız, bir taraftan son üç asırda insanlık tarihinde bilimden teknolojiye, kültürden sanata hemen hemen her alanda ciddi gelişmelere sahne olurken, diğer taraftan da sömürü ve kapitalist tüketim sisteminin yaygınlaşmasıyla insanlık, telafisi zor bir abluka altına alınmıştır. Modern kapitalist uygarlığın küreselleşmesi ve benzer sorunların her yerde baş göstermesi farklı medeniyet paradigmalarını alternatif bir imkân olarak gündeme getirmektedir.

Günümüzde Medeniyetler

Bilindiği üzere insanlık tarihinde gelip geçmiş kırk medeniyet arasında yalnızca Çin Medeniyeti, Hint Medeniyeti, Batı Medeniyeti, Ortodoks Medeniyeti ve İslâm Medeniyeti günümüzde hayatiyetini sürdürmektedir.

Soğuk Savaşın sona ermesi ve "tek kutuplu dünya"nın ortaya çıkışıyla beraber dünya gündemine getirilmeye çalışılan "medeniyetler çatışması" teziyle başta bölgemiz olmak üzere tüm İslâm dünyası cendereye alınmak istenmiştir.  Bu açıdan medeniyet perspektifinin yeniden harekete geçirilmesi hayati derecede önem taşımaktadır.

Medeniyetle ilgili olarak ortaya konan çabaları önemseyen Millî Eğitim Bakanlığımız, İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırma Merkezi arasında medeniyet bilinci odaklı bir iş birliği protokolü imzaladı. Bu çerçevede Medeniyetler İttifakı Türkiye Ulusal Eşgüdüm Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Bekir Karlığa tarafından medeniyet nehri, medeniyetler arası etkileşim ve medeniyetler çatışmasından medeniyetler ittifakına konularını ele alan üç bölümlük medeniyet bilinci semineri verildi.

Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonundaki seminerlere Din Öğretimi Genel Müdürümüz Sayın Nazif Öztürk, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ile İlçe Millî Eğitim Müdürlerimiz katıldı. Ayrıca Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mihrimah Sultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi,  Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve yöneticileriyle Anadolu ve Avrupa yakasındaki İmam Hatip Lisesi okul müdürleri de medeniyet bilinci seminerlerini takip ettiler.

Görkemli Bir Nehir

Medeniyet perspektifinin önemini hatırlatan Bekir Karlığa, "Medeniyet, insanlığın başlangıcından bugüne kadar akıp gelen görkemli bir nehirdir. Bu bakımdan tüm insanların katkı ve katılımlarıyla oluşan ve belirli özellikleri bulunan medeniyet, ortak evrensel insanlık mirasıdır." dedi. İnsanlığın başlangıcından bugüne kadar akıp gelen görkemli medeniyet nehrinin seyrini gözler önüne seren Karlığa, indirgemeci bir medeniyet yaklaşımı yerine, küresel ölçekte kapsayıcı bir uygarlık anlayışı sergilenmesini gerektiğini kaydetti.

Medeniyetin, tüm insanların katkı ve katılımlarıyla oluşan ve belirli özellikleri bulunan ortak evrensel insanlık mirası olduğu ana fikrinden hareket eden Karlığa, "Yeryüzünde saf bir medeniyet bulunmadığı gibi tek bir medeniyet de yoktur. Doğal olarak her medeniyet, kendinden öncekilerden bir şeyler alır, kendinden sonrakilere de bir şeyler verir. Günümüzde bilim ve teknolojideki hızlı gelişmelere paralel olarak küreselleşen dünyada, bütün uygarlıkların ortak değerleri üzerinde yükselen evrensel bir medeniyet konseptine doğru gidildiği bir gerçektir." ifadelerini kullandı. Ayrıca çağın gelişimine uygun ve toplumların gelecek beklentileriyle uyumlu, herkes tarafından paylaşılabilecek ortak bir medeniyet konseptini ve vizyonunu hayata geçirmenin önemine değindi.

Prof. Dr. Bekir Karlığa  Kimdir?  

1947 yılında Adıyaman'ın Besni ilçesinde doğdu. Klasik usulde Arapça ve dini ilimler öğrenimi gördü. 1968 yılında Maraş İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. 1972 yılında İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü'nü, 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde hazırladığı "İslâm Kaynakları ve Filozofları Işığında Pythagoras ve Pre-sokratik Filozoflar" başlıklı teziyle doktorasını tamamladı.

1977 yılında İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü'ne Felsefe ve Mantık Asistanı, 1983 yılında İslâm Felsefesi alanında yardımcı doçent oldu. Aynı yıl "Kelam ve Felsefe Bölümü Başkanlığı"na getirildi. 1984-1985 yıllarında Paris'te bilimsel araştırmalar yaptı ve 1987 yılında doçent, 1993 yılında profesör oldu.

30 yıl boyunca Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde İslâm Felsefesi, karşılaştırmalı doğu-batı felsefeleri, medeniyetler tarihi, kültürler arası diyalog dersleri verdi ve uzun yıllar Bölüm Başkanlığı görevini sürdürdü. 2008 yılında kendi isteğiyle Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden emekliye ayrılan Bekir Karlığa, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi'ni kurdu. Aynı yıl Başbakanlık Müşaviri ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Türkiye Eş güdüm Kurulu Başkanlığı görevine getirildi.

50 civarında yayımlamış eseri bulunan Prof. Dr. Bekir Karlığa, "Batı'ya Doğru Akan Nehir Medeniyet Belgeseli"ni hazırladı. Çekimleri 16 ayrı ülkede ve 200 civarında uzmanın katılımıyla gerçekleşen bu belgesel, Doğu'nun ve özellikle İslâm dünyasının Batı'ya aktardığı zengin bilim, düşünce, sanat ve medeniyet mirasını özgün bir yaklaşım ve farklı bir yorumla anlatmaya çalışmaktadır.

17-05-201917-05-201917-05-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.