İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Liseler Arası Bayrağı Yakala (CTF-Capture The Flag) Yarışması

Liseler Arası Bayrağı Yakala (CTF-Capture The Flag) Yarışması

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı Projesi kapsamında İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliği ile Liseler Arası Bayrağı Yakala (CTF-Capture The Flag) yarışması İstanbul Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Liseler Arası Bayrağı Yakala (CTF-Capture The Flag) yarışması’na İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü Dekan Yardımcısı Muhammed Ali Aydın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Selim Karabulut’un yanı sıra akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Ödül töreninde konuşan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, sözlerine şöyle başladı:

“Şubat ve Nisan aylarında İstanbul Üniversitemizin vermiş olduğu destekle ve diğer birkaç üniversitemizden gelen hocalarımızla beraber yapmış olduğumuz çalıştaylarda siber güvenlikle ilgili bazı kararlar alındı. Tabi bu çalıştayların önce neden yapıldığını özellikle belirtmek istiyorum. Herkesin elinde akıllı telefonundan, tabletinden dizüstü bilgisayarına ve masaüstü bilgisayarına kadar teknoloji neredeyse bizim ruhumuz olmuş durumunda. Fakat burada teknolojiyi ön görme noktasında eksiklerimizin olduğunu görüyoruz. Yani teknolojiyi insanlığın faydasına kullanma ve teknolojinin getirdiği problemler noktasında ön görülerimizin yerinde ve yeterince olmadığını görüyoruz.”

Bir teknolojiyi ortaya koyarken o teknolojinin ilerde doğuracağı sonuçları tahmin edebilmemiz gerektiğini vurgulayan Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“ Tahmin edebilmemizin ötesinde bunu mutlaka ön görmemiz gerekir ki biz bununla baş edebilelim. Yoksa baş edemeyeceğimiz bir sürü sıkıntıyla karşı karşıya kalırız. O yüzden bizim hem siber güvenlik çalışmalarında hem de Zihinden Makineye Bilgisayar Bilimleri Eğitimi ve Disiplinler Arası Eğitim ismiyle başlayıp daha sonra Harezmî Eğitim Modeline dönüşen, teknoloji eğitimiyle ilgili çalışmalarımızda sosyal bilimlerin mutlaka ve mutlaka bu çalışmaların içinde yer alması gerektiğini, sosyal bilimlerin bizim için çok büyük bir yardımcı olacağını sürekli ifade ettik.”

Dünyada savaşın şeklinin değiştiğini belirten Yelkenci, şöyle konuştu:

“Soğuk savaş yıllarından sonra demir perde bloğunun çökmesi ve yeni dünyada teknoloji üzerinden savaş alanlarının üretilmesi ve farklı alanlarda da savaş alanlarının oluşmasından dolayı bu savaş alanlarında güçlü olmamız gerekir. Kendimizi savunabilmemiz hatta strateji politika verilerimizi bilir vaziyette olmamız gerekir ama bundan da önemlisi bunu yaparken insani boyutunu mutlaka bir tarafa koymamız gerekir. Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Muhammed Ali Aydın içeride sohbet ederken şunları söyledi: ‘Capture The Flag yarışması yapılırken buraya da siber saldırı olacağının duyumunu aldık, gerekli önlemleri aldık.’ Yani bir yarışmaya neden siber saldırı olur? Bu nasıl ahlaki anlayıştır. Bugün burada sıcak yaşadığımız bir hadise ya da bir hadiseye dönüşmemiş bir duyum ama hiçbir saldırı başarılı olmaksızın alınan tedbirlerle başarıyla tamamlandı yarışma, tebrik ediyorum. Şunu belirtmek istiyorum asıl, biz bir taraftan teknolojiyi üretirken bir taraftan teknolojiyi yönetme becerisini de geliştirmemiz gerekir.”

Teknolojiyi yönetebilmek için teknolojinin mutlaka insanlığın faydasına olması gerektiğini vurgulayan Yelkenci, sözlerini şöyle tamamladı:

“İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz siber güvenlik çalıştaylarının aslında siber güvenlikle ilgili eğitimi en güzel şekilde yapabilmenin yolunu bize açacağını düşünüyoruz. Bu çalıştaylar neticesinde alınmış birçok karar var. Biz bunları yine bu çalıştay ekibin yardımlarıyla hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız. Bu noktada gerek İstanbul çapında gerekse Bakanlığımız nezdinde girişimlerimizi sürdüreceğiz, çalıştaylarımızın sonucunu paylaşacağız. Çalıştayda alınan karalardan bir tanesi de az önce söylediğim gibi bu yarışmanın yapılmasıydı. Bu yarışmayla öğrencilerimizin bu alanda yapmış oldukları çalışmaları gösterebilecekleri bir platformu oluşturmuş olduğumuzu düşünüyoruz. Bize yine yardımlarını esirgemeyen, bizimle beraber ortak olarak bu yarışmayı düzenlememize yardımcı olan, gerek İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’ya, gerekse İstanbul Büyükşehir Belediyesine yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yarışmayı düzenleyen ekibe, çalışma arkadaşlarıma, öğretmen arkadaşlarıma ve bu yarışamaya katılan dereceye girsin girmesin, ödül alsın almasın bütün öğrencilerime de teşekkür ediyor onları yürekten kutluyor, tekrar hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Siber güvenlik alanında Türkiye’nin akademik anlamda ilk anabilim dalının, siber güvenlik anabilim dalıyla İstanbul Üniversitesi Mühendislik Bölümü altında açıldığını belirterek sözlerine başlayan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin, şöyle konuştu:

“ Yüksek Öğretim Kurumumuzun da bu konuda büyük destekleri oldu ve liseli gençlerimiz başta olmak üzere akademinin her aşamasında hem bilimsel araştırma anlamında hem de toplumda farkındalık yaratmak için faaliyetlerine devam ediyorlar. Siber güvenlik dendiğinde bugün biliyorsunuz, ülkelerin savaşlarının arkasında sadece top tüfek yok onların birbirlerinin ekonomik ve bilişim sistemlerinin çökertme işlemi de var. Bugün doğuda bizim askerimizin elde ettiği başarının arkasında İnsansız Hava Araçlarının olduğunu biliyoruz. Tabi İnsansız Hava Araçlarını siz kendi kontrolünüzde yürütebilirseniz başarılısınız. Eğer bir siber saldırıda onların kontrolü başkasına geçerse başarısızsınız. Dolayısıyla artık paradan ziyade siber güç önemli, bunun da farkında olduğunuzu görüyorum ve sabahtan beri yapılan çalışmalarla ilgili sürekli bilgi aldım ve çokta memnun oldum. İnşallah bundan sonrada sizleri tabi liseyi bitirdikten sonra üniversite hayatına atılacaksınız, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesinde, farklı mühendislik alanlarımız var ama özellikle Bilgisayar Mühendisliği bölümünde görmek istiyoruz. Hepinizi tercih aşamasında bekliyoruz. Bütün bu organizasyonda emeği geçen başka İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ve diğer sponsorlarımız olmak üzere yine bölümümüzün değerli öğretim üyelerine ve arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Bu gençlerimizin başarılarının devamını diliyorum.”

Konuşmaların ardından, sırasıyla ilk üç dereceyi alan İstanbul Lisesi, Pendik İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi´ne ödülleri takdim edildi.

12-06-201812-06-201812-06-201812-06-201812-06-201812-06-201812-06-201812-06-201812-06-201812-06-201812-06-201812-06-201812-06-201812-06-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.