İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Kültür ve Tarihle Dolu Bir Gün

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Öğrenci Liderlerimiz Şehrin Öncüleriyle Buluşuyor Projesinin bu ayki konuğu İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Coşkun Yılmaz'dı.
Kültür ve Tarihle Dolu Bir Gün

Günümüzde eğitimin niteliği yalnızca akademik başarıyla ölçülmüyor; nitelikli bir eğitimin, çocuğun/öğrencinin sosyal, duygusal ve bilişsel tüm yönlerini desteklemesi gerekiyor. Bilindiği üzere gerek erken çocukluk döneminde gerekse ilk gençlik yıllarında öğrenciler için rol-modeller oldukça önemlidir.

Şehrin  Yönetim Ekosistemi

Öğrencilerin akademik olarak desteklenmesi yanında şehrin yöneticilerinin oluşturduğu ekosistemin farkına varabilmeleri için gerekli ortam ve desteğin sağlanması gerekmektedir. Bu da ancak öğrencilerle/çocuklara yüz yüze kurulacak ilişkilerle, aynı mekânı paylaşmayı gerektiren pedagoji ötesi etkinliklerle mümkün olabilir.

Bu çerçevede İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz Öğrenci Liderlerimiz Şehrin Öncüleriyle Buluşuyor Projesini hayata geçirdi. Projenin amacı, öğrencilerimizin sadece eğitim hayatını değil üniversite hayatlarına ve mesleki kariyerlerine yön vermenin yanında sosyal, kültürel ve manevi yönden gelişmelerine katkıda bulunmaktır.

Projemiz kapsamında bu ay İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Coşkun Yılmaz öğrenci liderlerimizle buluştu. Çemberlitaş Anadolu Lisesi'ndeki etkinliğe İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Levent Özil, Fatih İlçe Millî Eğitim Müdürü Sayın Mucip Kına,  proje koordinatörü Derviş Çelik ve 300 öğrenci liderimiz katıldı.

İstanbul'un Kültürel İklimi

Hayat tecrübelerini aktararak konuşmasına başlayan Coşkun Yılmaz, bir insanın hayatındaki en önemi zenginliğin hayırla hatırlanmak olduğunu söyledi. Hayatın sadelik üzerine bina edilmesinin önemini yaşantısı en çok da babası üzerinden aktardı.  Öğretmenliğin çok önemli olduğunu belirten Yılmaz, gelecek nesillere örnek olmak gerektiğini vurguladı.

Konuşmasını öğrencilerimizle diyalog içinde sürdüren Yılmaz, İstanbul'un tarihi ve kültürel özellikleri hakkında da bilgi verdi. İstanbul'un bilinen tarihi dikkate alındığında hiçbir şehirle karşılaştırılamayacağının altını çizen Yılmaz, şehrin kültürel birikiminin ve mirasının kavranması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "İstanbul tarihi yolculuğunu sürdüren ve yüzyıllarca başkentlik yapan bir şehir. Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan bu şehirdeki müsamaha inanın başka hiçbir şehirde yok. Şehrimizde İslâm tarihi tecrübesinden süzülerek gelen birikim oldukça önemli." dedi.

İstanbul'un kentsel kültürünü dünya kentleriyle karşılaştırmalı bir şekilde anlatan Yılmaz,  tarihi ve kültürel aidiyet bakımından İstanbul'un çok renkli olduğunu kaydetti. 

Tarihe Başka Türlü Bakmak

İstanbul hatırası ve sevdası üzerinde duran Yılmaz, öğrencilerimizin şehrimizin mirasının farkına varmaları için şehrin farklı boyutlarıyla ilişki kurmaları gerektiğini ifade etti. Geçmişin bilgisini ve tecrübesini insani boyutları göz ardı etmeden öğrenmenin önemini hatırlattı.

Tarihçi olmaya ortaokul yıllarında karar verdiğini söyleyen Yılmaz, "Tarih yalın olarak aynen bugünkü gibidir. Yaşanmış bir gerçekliktir. Unutmayalım ki tarih evlerde ve sokaklarda oluşur. Bunları dikkate almadığımızda tarihi sevmek kolay olmaz. Divanyolu Caddesi mesela dünya tarihinin kalbinin attığı mekânları barındırır. Buralarda hep hatıra görürsünüz. İstanbul'u anlamak demek gezerek görerek demektir. Ayrıca her biriniz mutlaka aile tarihlerinizi yazmalısınız. Sokağınızın ve evinizin tarihini yazın. Okuduğunuz kitapların kenarlarına notlar düşün. İyi bir fotoğraf albümünüz olsun. Yazarları tanıyın; onlarla buluşun. Konferans ve diğer etkinliklerde mutlaka not tutun. Okumayı sevin ve onu yazmayla bir arada ele alın." ifadelerini kullandı.

Programın sonunda İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz'a günün anısına bir hediye takdim etti. Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Coşkun Yılmaz Kimdir?

1985'de Ordu İmam Hatip Lisesi'ni, 1989'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. 1994'de Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Bölümü'nde, "Siyasetnamelere Göre Osmanlılarda İktisadi Düşünce" konulu teziyle yüksek lisansını, 2002'de, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Bölümü'nde "XVI. ve XVIII. Yüzyıl Islahatnamelerine Göre Osmanlılarda Siyaset ve Toplum Düşüncesi'' teziyle doktorasını tamamladı.

1990'da Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı'nda arşivist olarak çalışmaya başladı. Eğitim, yayın, basın, iletişim organizasyon ve halkla ilişkiler alanında faaliyet gösteren çeşitli kuruluşlarda, öğretmenlik, yönetici, genel yayın yönetmenliği ve genel müdürlük yaptı.  Ulusal ve uluslararası kültür, sanat ve bilimsel projelerin koordinasyonun ve yöneticiliğini üstlendi. 2012'de Marmara Üniversitesi'nde Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliğine başladı.  1 Mart 2017'de Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine getirildi. 1994'de "Kültürümüz Kimliğimiz" programı ile Türkiye Yazarlar Birliği tarafından   "Yılın En İyi Radyo Programcısı" seçildi.  2013 yılında ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, editörlüğünü üstlendiği 40 ciltlik "İstanbul Kadı Sicilleri" projesi ile "100 Yılın Kültür Hizmeti Ödülü"ne layık görüldü.

Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda bilim ve düzenleme kurulu üyeliğine seçildi, tebliğler sundu, yurt içi ve dışında konferanslar verdi. Ulusal ve uluslararası dergi ve yayın projelerinde 50'ye yakın bilimsel makalesi yayınlandı. Çeşitli radyo ve televizyonlarda çok sayıda kültür, sanat, eğitim, haber-yorum programı hazırladı ve sundu, dergi ve gazetelerde köşe yazısı, yorum ve araştırmaları yer aldı.

22-05-201922-05-201922-05-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.