İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Kaynakçılık Eğitimi, Sorunlar ve İstihdam

İstanbul'da kaynakçılık mesleki eğitimi üzerine 5 mükemmeliyet merkezi kurulacak.
Kaynakçılık Eğitimi, Sorunlar ve İstihdam

Millî Eğitim Bakanlığımız 2023 Eğitim Vizyonu sonrası mesleki eğitimde biriken sorunların çözümü yönünde iki yılda çok önemli adımlar attı. Özellikle COVID-19 salgını ile mücadele günlerinde mesleki eğitim kurumlarının maskeden solunum cihazına kadar çok sayıda ürün geliştirmeleri ve sundukları hizmetler, toplumun tüm kesimleri tarafından takdirle karşılandı.

Öte taraftan Bakanlığımız mesleki eğitimde biriken sorunlar, sorunların arka planları ve geliştirilen çözüm önerilerini kapsamlı bir şekilde ele alırken: diğer taraftan 2023 Eğitim Vizyonu sonrasında mesleki eğitimi güçlendirmek için atılan adımları ayrıntılı olarak değerlendiriyor.

Kaynakçılık Eğitimindeki Sorunlar

Gelinen noktada mesleki eğitimi daha fazla güçlendirebilmek için iş piyasasında ve yükseköğretimde atılması gereken yeni adımlar doğrultusundaki kurumsal iş birlikleri artarak devam ediyor. Bu kapsamda Millî Eğitim Bakan Yarımcımız Sayın Mahmut Özer başkanlığında önemli bir toplantı düzenlendi. Toplantıya İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erdal Bahçıvan ve sektör temsilcileri, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varım Numanoğlu, Strateji Dairesi Başkanımız Sayın Fatih Leblebici ve ilgili daire başkanlarının katıldı.  Toplantıda, kaynakçılık eğitimindeki sorunlar ve istihdamda yaşanan sıkıntılar masaya yatırıldı.

Toplantı sonrasında İstanbul'da kaynakçılık mesleki eğitimi üzerine 5 mükemmeliyet merkezi kurulması kararı alındı. Millî Eğitim Bakanlığı, kaynakçılık mükemmeliyet merkezlerinin altyapı ihtiyacını karşılamak üzere 10 milyon lira ödenek desteği sağladı. Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Mahmut Özer,  yaptığı açıklamada mesleki eğitimi güçlendirmenin, en önemli öncelikleri arasında bulunduğunu belirtti.

Son iki yılda mesleki eğitimin güçlendirilmesi konusunda çok önemli mesafe alındığını dile getiren Bakan Yardımcımız Özer; otomotiv, denizcilik, ulaşım, enerji, uçak, havacılık ve savunma sanayi gibi çok farklı alanlarda kaynakçılığın çok büyük ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Tematik Alanlarda Açılımlar

İyi bir eğitime sahip insan kaynağının ürün ve üretim kalitesini artıracağını, bunun da ülke ekonomisine ciddi katkısı olacağını dile getiren Bakan Yardımcımız Mahmut Özer, şu değerlendirmelerde bulundu: "Gelinen noktada mesleki eğitimde tematik alanlarda açılımlar yapmak için yeni bir adım attık. Bu bağlamda ilk adım olarak kaynakçılık alanını seçtik. Kaynakçılık alanında hem ulusal hem de uluslararası ölçekte iş dünyamızın ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğimizle ilgili İstanbul Sanayi Odası'yla çok verimli bir toplantı yaptık. İstanbul'da kaynakçılık alanında iş gücü piyasasında sorunu çözecek ve kaynakçılık alanında teknolojik gelişimleri göz önüne alan altyapısı güçlü 5 mükemmeliyet merkezi kurma kararı aldık. Seçilen mesleki ve teknik Anadolu liselerimizde kuracağımız mükemmeliyet merkezleri kaynakçılığın tüm alanlarını kapsayan ve son teknoloji cihazları içeren altyapıya sahip olacak.

Bu kapsamda 10 milyon lira ödenek tahsisini hemen yaptık. Kısa sürede altyapıyı mükemmel hâle getireceğiz. Burada görevli tüm öğretmenlerimizin mesleki gelişim eğitimleri İSO desteği ile süreklilik kazanacak. Ayrıca müfredatı da birlikte güncelleyeceğiz. İSO ayrıca öğrencilerin bu alanı tercih etmesi durumunda öğrencilere burs verecek ve mezunların istihdamında da öncelik sağlayacak."

Bakan Yardımcımız Özer, mükemmeliyet merkezleri sayesinde Türkiye'nin kaynakçılık alanında ihtiyacı olan nitelikli personelin yetiştirilmesinin yanı sıra bilimsel ve teknolojik projelerin hayata geçirileceğini söyledi.Atılan yeni adımın hayırlı olmasını temenni eden Özer, sürece verdikleri destekler için İSO'nun Başkan ve yetkilileri ile sektör temsilcilerine şükranlarını sundu.

Tematik İş Birliğinin İlk Adımı

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da Bakanlıkla iş birliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İstanbul'da mesleki eğitimi güçlendirmek ve iş gücü piyasasının insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere Millî Eğitim Bakanlığı ile çok başarılı bir iş birliği içerisinde olduklarını belirten Bahçıvan, şunları kaydetti: "Kaynakçılık alanında insan kaynağını istenen düzeyde karşılama noktasında üyelerimizden gelen talepleri Bakanlığımız ile değerlendirme imkânı bulduk. Tüm temsilcilerimiz yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Çözüme yönelik atılacak adımları da toplantıda birlikte belirledik. Bakanlığımız ile kaynakçılık alanında kurulacak 5 mükemmeliyet merkezi ile bu konudaki sorunların çözümüne yönelik önemli bir adımı atmış bulunuyoruz. İSO olarak tüm imkânlarımızla belirlenen mükemmeliyet merkezlerimizi destekleyeceğiz. Atılan bu yeni adımla iş birliğimizi yeni bir aşamaya taşımış ve tematik iş birliğinin ilk adımını atmış bulunuyoruz. Kısa sürede de önemli mesafeler alacağımıza inanıyorum. Toplantıya katılan Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Mahmut Özer'e, Bakanlık yetkililerine, meslek komitesi temsilcilerimize ve yetkililerimize çok teşekkür ediyorum."

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.