İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Kartal Hukuk Sempozyumu

TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen sempozyuma katıldı.
Kartal Hukuk Sempozyumu

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Uluslararası Hukuk Kulübü beş yıl önce okul içinde başladığı çalışmaları tüm öğrencilerle paylaşıyor. Bugün başlayan Kartal Hukuk Sempozyumunun birinci gününde aktif sahada çalışan hukukta uzman isimlerin farklı alanda söyleşileri yer alıyor. İkinci gün ise hukuktaki kült eserlerin analizi ve dört farklı dava simülasyonuyla birlikte katılımcılarını ağırlayacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Şehit Mustafa Yaman Konferans Salonu´nda düzenlenen Kartal Hukuk Sempozyumu’na katıldı. Lise ve üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği programa Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürümüz Sayın Nazif Yılmaz, Kartal Kaymakamı Sayın Abdullah Demir,  İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Kartal İlçe Millî Eğitim Müdürü Sayın Ali Rıza Aka, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Hukuk ve Hayat

Saygı duruşu, İstiklal Marşı´nın okunması ve video gösteriminin ardından sempozyumda hukuk üzerine açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Şentop, kendisinin de bir imam hatip lisesi mezunu olduğunu ifade ederek, bununla her zaman gurur duyduğunu söyledi. İmam hatipli olmanın zorluklarını da yaşadığını bildiren Şentop, “Hukuk fakültesini bitirdiğim zaman araştırma görevliliği için müracaat ettiğimde sınava iki kişi girdik. Bilim sınavını yalnız ben geçtim ve tek başıma mülakata girdim. İmam hatip mezunu olduğum için alınmadım. Bunu tahmin olarak söylemiyorum, açıkça bana ifade edildi.” diye konuştu. Artık o günlerin geride kaldığını ifade eden Şentop, imam hatip liselerinin tarihçesi ve fonksiyonuna değindi.

İmam hatip liselerinin tarihinin Türkiye´de özgürlüklerin, anayasal düzenin, demokrasinin tarihi ile paralel olduğunu anlatan Şentop, “Ne zaman Türkiye´de demokratik hayat gelişmiş, anayasal sistem bütün kurum ve kurallarıyla uygulanmaya başlamış imam hatip liseleri büyümüş, gelişmiş, kapasitesi artmıştır. Ne zaman ki Türkiye´de demokrasiye, temel haklara, anayasal düzene karşı bir saldırı, darbeler olmuş o dönemlerde imam hatip liselerinin öğrenci sayısı azalmış, önüne engeller konulmuştur. İmam hatip liselerinin tarihini inceleyen bir akademisyen aynı zamanda Türkiye´nin siyasi tarihini, demokrasi tarihini, özgürlükler tarihini de incelemiş olur.”

İnsan hayatının her alanının hukuk sistemiyle düzenlendiğini bildiren Şentop, “Ebu Hanife´nin ´Kişinin lehine ve aleyhine olanı bilmesidir.´ şeklinde hukuk tanımı vardır. Bugünkü pozitif hukuk sistemlerinde dünyanın her tarafında böyledir. Hukuk insan hayatının bütün safhalarını kapsıyor. Somut olandan soyut olana gittikçe hukukun önemi daha fazla artıyor.” ifadelerini kullandı.

Hukuk, Değişim ve Sabiteler

Şentop hukuk sistemlerinin aslında bir bütün olarak, az sayıda hüküm içeren değişmezler alanına, bir de çok sayıda hüküm içermekle beraber değişen kuralların olduğu bir alan olarak iki bölümden oluştuğuna dikkat çekti. Bunun sebebini ise şöyle açıkladı: “Hukuk insanları birtakım sınırlamalara tabi tutuyor. Aynı zamanda devlete de kural koyuyor. Bir devlet hukuka uymak zorunda olmalı diyoruz. Niye uymalı, nasıl uymalı? Yüz yıllardır temel sorunu bu hukuk sistemlerinin. Devleti hukukla nasıl bağlarız? Hukuk sistemi, bütünüyle devletin var ettiği bir sistem ise, kurallarını bütünüyle devlet koyuyor ve değiştiriyorsa, devletin hukuka uyma seçeneği dışında, kendisini zorlayan kuralı değiştirme seçeneği de bütünüyle var elinde. Dolayısıyla çoğu zaman hukuka uymak yerine, o kuralı değiştirmeyi tercih edebilir. Eğer hukuk kurallarının tamamı bu şekilde devletin koyduğu ve değiştirdiği kurallar ise, o zaman devleti hukukla bağlayabilmek imkânsıza yakın bir şeydir. Onun için hukukta sabiteler dediğimiz, devletin bile değiştiremeyeceği temel kuralların olduğu bir alan olması lazım. Yani hukuku devlet öncesinde, devlet ötesinde bir yerde temellendirebilmemiz lazım. Kara Avrupası hukuk tarihi, tamamıyla böyle bir arayışın tarihidir. Fakat İngiliz sisteminde, Yahudilikte, İslâm hukukunda bunun pratik, uygulanabilir, pozitif bir temeli var. Bütünüyle değişen kurallardan oluşan bir alan değil, hukukta az kural da olsa bir değişmezler alanı bulunması lazım ki, devleti hukukla sınırlamak mümkün olsun.” dedi.

Medeniyetleri sanat, mimari, teknoloji gibi öne çıktığı yönleriyle değerlendirmenin mümkün olduğunu dile getiren Şentop, “Bizim medeniyetimizi hukuk ya da eski adıyla fıkıh medeniyeti olarak değerlendirebiliriz.” dedi.

Çoklu İş Birlikleri

Açılışta konuşan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Mithat Tekçam,  “Türkiye’deki, dünyadaki, uluslararası hukuktaki ve İslam hukukundaki meseleleri liseli gençlerle konuşma, bu alanlarda bir altyapı hazırlama, konuşmacıların tecrübelerinden faydalanma ve fikir alışverişi sağlama fırsatlarını sunmak için bu organizasyonu hazırladık.  İbn Haldun Üniversitesi ve Medipol Üniversitesinin akademik desteğini aldığımız Kartal Hukuk Sempozyumunda Türkiye’nin dört bir yanından liseli gençleri ağırlıyoruz. Bu gençlerin ileride uluslararası düzeyde ülkemize ve dünyaya yararlı olacak çeşitli kademelerde hukukçuların yetişmesine yardımcı olmak veya bu düzeyde bir bilgi setine sahip insanlar ortaya çıkmasını hedefliyoruz” dedi. Tekçam, Kartal Hukuk Sempozyumunun hazırlanmasında büyük emek sarf eden Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Uluslararası Hukuk Kulübü rehber öğretmenlerine, öğrencilerine ve destekçilerine teşekkür etti.

Açılış töreninde Kartal Kaymakamı  Sayın Abdullah Demir tarafından TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop´a günün anısına üzerinde isminin yazılı olduğu çini tabak hediye edildi. Ayrıca okul seramik atölyesi tarafından hazırlanan besmele-i şerif yazılı olan tablo da İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ve Okul Müdürümüz Sayın Mithat Tekcam tarafından Şentop´a sunuldu. Verilen aranın ardından sempozyumun oturumlar kısmına geçildi.

Sempozyumun Amaçları

Sempozyum öğrencilere, Türkiye’deki, dünyadaki, uluslararası hukuktaki ve İslâm hukukundaki meseleleri konuşma, bu alanlarda bir altyapı hazırlama, konuşmacıların tecrübelerinden faydalanma ve fikir alışverişi sağlama fırsatlarını sunmayı amaçlıyor. Katılımcılarına birbirinden heyecanlı “Soğuk Yemek”, “Yasak Elma”, “Titanik’te Günah Çıkarma Günü” ve “Mock Trail” gibi dava simülasyonları sunan sempozyum, katılımcılara davanın nasıl işlediği konusunda bir perspektif ve anlayış katmayı hedefliyor.

İbn Haldun Üniversitesi ve Medipol Üniversitesinin yanı sıra Türken Vakfının da destek verdiği Kartal Hukuk Sempozyum, Türkiye’nin dört bir yanından liseli gençleri ağırlayarak ileride ülkemize ve dünyaya yararlı olacak çeşitli kademelerde hukukçuların yetişmesine yardımcı olmak da amaçlanıyor.

Kartal Hukuk Sempozyumu, uluslararası hukukçu Sayın Rodney Dixon QC, Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Hukuk Müşaviri Sayın Doç. Dr. Halit Eyüp Özdemir, İbn Haldun Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Bilal Aybakan, İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Yavuz Atar ve Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sayın Hatice Akıncı Yılmaz gibi alanında uzman kişileri lise öğrencileri ile bir araya getiriyor.

22-03-201922-03-201922-03-201922-03-201922-03-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.