İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstiklâl Marşı´nın şairi Mehmet Akif Ersoy Kabri Başında Anıldı

İstiklâl Marşı´nın şairi Mehmet Akif Ersoy Kabri Başında Anıldı

İstiklâl Marşı´nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, marşın kabulünün 97. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Anma programına İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, 52. Motorlu Piyade Tümen Komutanı Tuğgenral Özgür Tör,  İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Eyüpsultan Kaymakamı Abdullah Dölek ve  çok sayıda öğrenci ile eğitimci katıldı.

Ersoy´un Edirnekapı Şehitliği´ndeki kabri başında yapılan anma, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı´nın okunmasıyla başladı.

Öncelikle içinde bulunduğumuz şehitlikte mefhumu bulunan ve tarih boyunca dünden bugüne kadar şehadet şerbetini içmiş olan bütün şehitlerimizi, devletimizin kurucularını rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz diyerek sözlerine başlayan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, şöyle konuştu;

“Bir destan ki yapılmış bir destanın yazılmış destanıdır; bir büyük milletin sahip olduğu temel dinamikleri en etkili şekilde haykıran bir manifesto, yüceliklerle dolu bir tarihin en güzel özetidir. Kahramanlıkla çarpan bir yüreğin en veciz ifadesi İstiklâl Marşı, bu güzel milletin en güzel şarkısıdır. Bir destan ki şerefle dolu bir geçmişi anlatır. Diğer taraftan umut dolu bir istikbâlin müjdecisi, şehitlerin kanlarıyla kurulmuş bir Cumhuriyet’in İstiklâl Marşı, büyük bir duruştur, “Korkma!” diye başlayan bu şiir, büyük bir vizyondur. İstiklâl Marşı şairiyle beraber bugün de en etkili bir şekilde söyleyeceklerini söylemeye devam etmektedir ve yarın da devam edecektir.”

12 Mart 1921’de kabul edilen bu destanın o günün şartlarını hatırladığımızda yok edilmeye çalışılan bir milletin, büyük bir mücadelesinin ateşleyicisi olmakla beraber o dönemde bu mücadelenin neticesini yani bu millete hiçbir zaman zincir vurulamayacağını anlatan büyük bir metin olduğunu vurgulayan Yelkenci, sözlerine şöyle tamamladı:

“Bu özellikleri itibariyle de İstiklâl Marşı, bugün de yarın da söyleyeceklerini söylemeye devam edecektir. Bu kadar etkili olmasının bir başka sebebi de, İstiklâl Marşı’nın şairinin yaptıklarını söylemesi, söylediklerini yapması, bütün güzellikleri sözünde durma, ahde vefa, yardım severlik, milleti ayağa kaldırma, millî mücadelede bizzat görev alarak, millî mücadelenin ne olduğunu anlatma hasıetleriyle beraber bir numune-i imtisâl olması, kendisiyle ve yazdıklarıyla tutarlı bir insan olmasındandır. Bu yönüyle hem İstiklâl Marşımız büyük bir şaheserdir ve hem de İstiklâl Marşımız’ın şairi büyük bir insandır. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklâl Marşımız’ın TBMM’de kabulünün 97. sene-i devriyesi münasebetiyle, bu büyük mirası; Türkiye Cumhuriyeti’ni ve İstiklâl Marşı’mızı, kanları, canları ve sevdikleri her değerli şey pahasına bize bırakan atalarımızı, Cumhuriyetimiz’in kurucularını hususen İstiklâl ve İstikbâl Şairi Mehmet Âkif Ersoy’u tekrar rahmet ve minnetle, şükranla yâd ediyoruz.”

Konuşmanın ardından Yelkenci, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile Mehmet Akif Ersoy´un kabrine çiçek bıraktı.

Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi Ömür Abay´ın Kur´an-ı Kerim tilavetinden sonra Eyüpsultan Kız İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Mehmet Hoşgöz dua okudu.

17-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-201817-03-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.