İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstanbul’u Okumak

10 Kütüphanede 10 Edebiyatçımız öğrencilerimizle bir araya geldi.
İstanbul’u Okumak

Şehirleri büyük yapan sadece içindeki mimari yapılar ve tabii güzellikler değildir; şehirler medeniyet ve kültür değerleri, insan kimliği ve toplum kalitesi ile dikkate alınır. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul; tarihi,  medeniyet ve kültür değerleri, biricik sanat eserleri ile dünyanın en gözde şehirlerinden biridir.  

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde İstanbul’u Okuyorum ve Kütüphanede Hayat Var projeleri ile ilköğretimden ortaöğretime öğrencileri kitaplarla, yazarlarla, şairlerle buluşturarak bir şehir kültürü, bir şehir bilinci ve bir şehirde yaşama sanatı oluşturma çabası içinde birtakım etkinlikleri hayata geçirdi.

Tema İstanbul

Bu amaçla AR-GE Kültür birimin yürüttüğü “10 Kütüphanede 10 Edebiyatçı Öğrencilerle İstanbul’u Okuyor” başlığı ile ana teması “İstanbul” olan toplu bir etkinlik yapıldı. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile imzalanan protokol gereği Maltepe İlçe Halk Kütüphanesi, Fatih Refik Halit Karay İlçe Halk Kütüphanesi, Kadıköy Bostancı Serap Sedat Çocuk Kütüphanesi ile Kadıköy Aziz Berker İlçe Halk Kütüphanesinde sabah saat 10.00’da başlayan etkinlik, öğleden sonra da saat 14.00’te Üsküdar Şemsipaşa İlçe Halk Kütüphanesi, Fatih Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, Kağıthane Çağlayan Halk Kütüphanesi, Küçükçekmece İlçe Halk Kütüphanesi, Gaziosmanpaşa İlçe Halk Kütüphanesi ile Beykoz Kemalettin Tuğcu İlçe Halk Kütüphanesi’nde devam etti.

Bir İstanbul Rüyası

İlçe Halk Kütüphanelerinde gerçekleştirilen bu etkinliklerle 800 öğrenciye, 40 öğretmene, 50 kütüphane çalışanına ve 100 kütüphane müdavimi okuyucuya ulaşıldı. Yazarlar, şairler, öykücüler öğrencilere İstanbul gerçeklerini, İstanbul’a nasıl bakmaları gerektiğini bir İstanbul rüyası gibi anlatmışlardır. Uzunca bir süredir edebiyatçılar, sanatçılar, kültür ve şehir tarihçileri, sosyologlar tarafından da mütemadiyen sorulan bazı sorular, bu etkinlikte yeniden gündeme getirilerek İstanbul nasıl bir şehirdir, İstanbulluluk nedir, İstanbullu kimdir, İstanbul’a nasıl girilir, İstanbul nasıl gezilir, İstanbul’u İstanbul yapan değerler nelerdir gibi sorulara cevaplar arandı.

Bir Sevdadır İstanbul

Romancı Yasemin Karahüseyin, başlayan 10 Kütüphanede 10 Edebiyatçı Öğrencilerle İstanbul’u Okuyor etkinliği için saat 10.00’da Maltepe İlçe Halk Kütüphanesi’ne gelen Maltepe Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Maltepe Eca Elginkan Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluştu. Öğrencilere, öğretmenlere ve kütüphane müdavimi dinleyicilere İstanbul’u anlatan Karahüseyin “İstanbul bir sevdadır ulaşılması gereken. Ankara’da büyüdüm, Konya’da üniversite okudum ama bozkırdan İstanbul’a gelebilmek için ailem istemese de resmen mücadele ettim. Sonunda geldim. İstanbul maneviyatla sanatın birleştiği bir şehirdir. İstanbul’un ayrı havası, suyu, müziği vardır. Ama müziği her kulağa ayrı fısıldar. Mesela bana yaz diye fısıldıyor, sana gör diye fısıldayabilir. İstanbul’un havasını herkes başka başka ciğerlerine çekebilir. Suyundan alınan tatlar farklı olabilir. İstanbul maliyeti yüksek bir şehirdir ama yine de kopamazsınız.” dedi.

Kadıköy Aziz Berker İlçe Halk Kütüphanesi’nde ise yazar şair Özcan Ünlü, Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi ile Kadıköy Erenköy Kız Anadolu Lisesi’nden gelen öğrencilerle İstanbul’u, İstanbul’un değerlerini, Türk edebiyatındaki İstanbul’un yerini, şiiri konuştu.

Kadıköy Bostancı Serap Sedat Çocuk Kütüphanesi’nde Kadıköy Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesinden gelen öğrencilerle buluşan öykücü Naime Erkovan, “Bir kütüphanede öğrencilerle İstanbul’u okumak dünyanın en güzel, en zevkli, en soylu okuma çeşitlerinden biridir.” diyerek İstanbul’a dair sohbetini tamamladı.    

İstanbul’u İstanbul Yapan Değerlerimiz

Bu buluşmalardan biri de Fatih Refik Halit Karay İlçe Halk Kütüphanesinde gerçekleşti. Yazar Faruk Aksoy, Fatih İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi öğrencileriyle söyleşti. Söyleşide Faruk Aksoy, kütüphanelerin insan hayatında vazgeçilemez bir yeri olduğunu ve hepimizin belleğinde kütüphanede geçen güzel günlerin yer ettiğini ifade etti. Aksoy, bilim ve teknoloji  ne  kadar ilerlerse ilerlesin herkesin kendini geliştirmesi gerektiğini bunun için de okumanın önemli olduğunu söyledi.

Yazar/şair Cengizhan Orakçı ise, Üsküdar Şemsipaşa İlçe Halk Kütüphanesi’nde İstanbul Üsküdar Lisesi ile Üsküdar Haydarpaşa Lisesinden gelen öğrencilerle buluştu. “Üsküdar, mübarek bir beldedir.İstanbul’un fethini görmüştür” diyen şair, şu an Eyüpsultan’da oturduğunu ama önümüzdeki günlerde çok sevdiği Üsküdar’a taşınacağını belirtti. Konuşmasına Yahya Kemal’den “Üsküdar bir ulu rüyâyı görenler şehri, / Seni gıptayle hatırlar vatanın her şehri, / Hepsi der: Hangi şehir görmüş onun gördüğünü? /Bizim İstanbul’u fethettiğimiz mutlu günü.” dizelerini okuyarak devam eden Orakçı, İstanbul’un şiirimizdeki yeri, İstanbul’u İstanbul yapan ya da medeniyetimizi oluşturan değerlere dikkat çekerek şiirden, mimariden, günlük hayattan ve bizi biz yapan değerlerden örnekler verdi.

Yazar/şair Hüseyin Akın, Kağıthane Çağlayan Hal Kütüphanesi’nde Kağıthane Dr. Sadık Ahmet Anadolu Lisesi ile Kağıthane Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden gelen öğrencilerle buluşarak hasbihal etti. Hüseyin Akın, kitapların ve şairlerin kalbindeki İstanbul’un yanında günlük hayatımızı geçirdiğimiz İstanbul’a da değindi.

Birbirinden Değerli Mekânlar 

Fatih Ahmet Hamdi Tanpınar İl Halk Kütüphanesinde ise yazar/şair Ali Ayçil, Fatih İstanbul Erkek Lisesi ve Fatih Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Ayçil, konuşmasında İstanbul’un özelliklerinden ve güzelliklerinden bahsederek “İstanbul, sahip olduğu kültür ve medeniyet değerleriyle dünyanın hiçbir şehriyle mukayese edilemez, dünyanın en güzel ve özel şehridir, desek abartı olmaz.” dedi.                   

Yazar/şair Adnan Özer, Gaziosmanpaşa İlçe Halk Kütüphanesi’nde Gaziosmanpaşa Mevlana Anadolu Lisesi, Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesinden gelen öğrencilerle buluşarak sohbet etti. İstanbul bir büyüdür diyerek sözlerine başlayan şair Adnan Özer, dünyanın birçok kıtasına gittiğini, farklı kıtaların farklı şehirlerini gördüğünü ama İstanbul bir büyüdür ve kesinlikle İstanbul büyüsünü hiçbir şeyin bozamayacağını ifade etti. Özer, “Kütüphaneler, medeniyetlerin şehri İstanbul’da okumayı, araştırmayı ve farklı bilgilere ulaşmak isteyenleri kucaklayan birbirinden değerli mekânlardır.” diyerek sözlerini bitirdi. 

Beykoz Kemalettin Tuğcu İlçe Halk Kütüphanesi’nde ise yazar Funda Özsoy Erdoğan,  Beykoz Ahmet Ferit İnal Anadolu Lisesi, Beykoz Anadolu Lisesinden gelen öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere İstanbul’dan, Beykoz’dan, Boğaz’dan, Boğaz’ın güzelliklerinden, yalılardan, Ahmet Mithat Efendi’den söz etti.

Yazar Erol Erdoğan, Küçükçekmece İlçe Halk Kütüphanesi’nde Küçükçekmece Anadolu Lisesi ile Küçükçekmece Anadolu İmam Hatip Lisesinden gelen öğrencilerle buluştu. Şehri sosyolojik açıdan da okumak gerektiğini hatırlatan Erdoğan “Kitabın, kütüphanenin kadim kültürümüzdeki yerine değinerek gençlerle yani sizlerle birlikte olmak, en önemli şehrimizi okuma adına böyle bir mekânda, kitapların arasında etkinlik yapmak ayrı bir güzel, ayrı bir duygudur.” dedi.

25-02-201925-02-201925-02-201925-02-201925-02-201925-02-201925-02-201925-02-201925-02-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.