İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstanbul’u Hayatın İçinden Okumak İçin

Prof. Dr. Sadettin Ökten, İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğünün 2023 Vizyonu çerçevesindeki İstanbul’u Okuyorum ve Kütüphanede Hayat Var Projeleri kapsamında bugün saat 14.00’te Gülhane Parkı Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesinde öğrencilerle buluşacak.
İstanbul’u Hayatın İçinden Okumak İçin

İstanbul bilhassa şiirle içli dışlı olan kadim İstanbul değişik boyutlarıyla tekrar tekrar okunması gereken değerlerimizin başında gelir. Kadim medeniyetimizin payitahtı olan İstanbul “okunmaya değer” anlayışıyla ve amacıyla okuma seferberliğini başlatırken tarihi, doğası, dokusu ve her şeyiyle birinci dereceden önceliklerimiz arasında yer alır. Çünkü yaşadığımız şehri okumak demek tarihe, medeniyet tasavvuruna, dünyaya, kâinata, varlığa açılmak demektir.Prof. Dr. Sadettin Ökten’in katılacağı etkinliğimizin mekânı Gülhane Parkı Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi de bu ruhu tamamlamaktadır.

Kadim Medeniyetin Bütün İzleri

İstanbul’u Okuyorum ve Kütüphanede Hayat Var Projeleri kapsamındaki programa kitap, tarih, şehir, İstanbul kültürü eksenindeki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Sadettin Ökten katılacak.  Ökten, İstanbul’u, Osmanlı’nın İslâm medeniyetini yorumlayarak yarattığı bir şehir olarak ele alır.  Yazılarında bilhassa Yahya Kemal şiirinin eşlik ettiği kitabında şehrin fiziki yapısı, insanları ama arka planda İslâm düşüncesinin uygulaması ilmek ilmek yorumlanır. Başka bir ifadeyle ona göre Osmanlı, hem şehri geliştirmiş hem de had hudut bilen insan tipini ortaya koymuştur. Dolayısıyla bakkalda, manavda, kahvede, insanın olduğu her yerde huzur ve sükûnet hâkim olmuştur.

Şehrin Şiirselliğine Dönmesi İçin

Bu temalardaki duyarlılığını yitik medeniyetimiz olarak gördüğü bu kadim şehri birçok eserine yansıtan Sadettin Ökten, şehrin yeniden eski şiirselliğine dönmesi için mutlaka bir dayanağa dahası medeniyet tasavvuruna ihtiyaç olduğunu belirtir. Çünkü ona göre “İstanbul’un tekrar insanî bir şehir olabilmesi için yeni bir insan tipinin yetişmesi gerekiyor. Şehri o kuruyor çünkü. Bir coğrafya üzerinde bir şehir kuruyorsunuz. Bu yapay bir şey… İnsan şehri neye göre kurar? Elbette kendi medeniyet tasavvuruna göre. Yahut bir medeniyet tasavvuruna sahip bir toplum bir şehri ele geçirdiği zaman o şehri kendi medeniyet tasavvuruna göre dönüştürür. İstanbul tekrar dönüşecekse bir başka medeniyet tasavvuruna göre dönüşecek. Bu da İstanbul’un ruhunu taşıyan, devam ettiren, özü muhafaza edilmek koşuluyla yeni biçimler üretilerek olacak.”tır.

Kendi tecrübeleri, yaşadıkları, dinledikleri, hayalleri, hatıraları, Türkiye’de ve yurtdışında gördüklerinden oluşan bir birikime yaslanan Sadettin Ökten hem eski İstanbul’u hem de onu geri kazanmak için neler yapılması gerektiğini çeşitli okullarımızdan gelen öğrencilerimize anlatacak.

Sadettin Ökten Kimdir?

1942 yılında İstanbul’da doğdu. 1959’da Vefa Lisesini bitirdi. 1964’te İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İTÜ Mimarlık Fakültesi’ne asistan olarak kabul edildi. 1971–73 yıllarında ABD’de misafir doktora öğrencisi olarak bulundu. Askerlik görevini 1974–75 yıllarında Genelkurmay Bilgi İşlem Dairesi’nde tamamladı. 1977’de doktor unvanını aldı. 1979–80 akademik yılında Belçika’da bilimsel araştırmalar yaptı. 1982 yılında doçentliğe yükseltildi. 1985’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne geçti. 1989’da profesörlüğe yükseltildi. 2004 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Sadettin Ökten, yapı mühendisliği alanındaki eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanında proje düzeyinde mesleki uygulamalar da yapmış ve yapmaktadır. Ayrıca bilim tarihi ve felsefesi, kültür, medeniyet ve sanat alanlarında özel ilgi sahibidir. Bu konudaki çalışmalarını farklı üniversitelerde verdiği Bilim Tarihi, Yapı Teknolojisi Tarihi, Kent Kültürü ve Kent Estetiği dersleri ile değerlendirmiştir. Hâlen üniversitedeki mesleki faaliyetinin yanı sıra kültür ve sanat alanındaki ilgilerini de sürdürmektedir.

29-11-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.